Antibiotika biter inte på multiresistenta bakterier
Med multiresistenta bakterier, MRB, avses bakterier som är motståndskraftiga mot ett flertal antibiotika. Etablerade antibiotikaalternativ kan inte längre användas för behandling eller profylax. De överförs främst genom beröring och är en fruktad spridning i vårdsektorn. Livsmedelsverket säger dock att vissa typer av multiresistenta bakterier kan överföras via mat, se artikeln på hemsidan Smittar antibiotikaresistenta
bakterier via maten?
12 danskar smittade av avelssvin
Användningen av antibiotika inom den danska grisindustrin anses vara en viktig orsak till att uppemot 12.000 danskar beräknas bära på den multiresistenta bakterien MRSA. Danska livsmedelsverket som har till uppgift att skydda befolkningen och skulle redan för sex år sedan kunnat ta initiativ för att bromsa utvecklingen, men valde istället att värna om grisproducenternas ekonomi. Livsmedelsverket förteg helt faran och chefsveterinären strök i beslutsunderlaget varningar från forskare. En skiss över hur smittan förs från djur till människa, tryck här
Sverige agerar mot danskt griskött
Oron för att äta danskt fläskkött ökar sedan fyra personer i Danmark bekräftas ha dött av antibiotikaresistenta bakterier av samma typ som finns hos grisar. Flera svenska butiker bojkottar nu danskt griskött. Danska myndigheten Statens serum institut, SSI, bekräftade förra veckan ett fjärde dödsfall de senaste två åren till följd av MRSA-bakterier av samma typ som finns hos grisar. Bakterien är resistent mot antibiotika och kan smitta från djur till människor vid direktkontakt, men enligt SSI finns inget som tyder på att smittan sprids genom att grisar tillagas och äts. De fyra danskar som dött uppges emellertid inte haft någon kontakt med djur. Myndigheterna är helt passiva, det är som om de inte vill, eller kan, förstå problemet trots att vi har försökt uppmärksamma dem de senaste fem åren, säger Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi och överläkare vid Odense universitetssjukhus.
Svenska handlare bojkottar dansk griskött
Den svenska debatten om dansk användning av antibiotika i djuruppfödningen har även nått danska medier. I tidningarna där har det de senaste dagarna uppmärksammats att flera svenska ICA-handlare beslutat att
bojkotta danskt griskött, bland annat i Göteborg och Norrtälje. Från 2007 till 2012 ökade antalet personer som smittats av MRSA-bakterier av samma typ som finns hos grisar från 12 till 643 enligt SSI. Närmare nio av tio danska grisar bar förra året på bakterien, en fördubbling på ett år. I Sverige är det sedan 1986 förbjudet att ge djur förebyggande antibiotika och förekomsten av multiresistenta bakterier är också enligt Svenskt Kött mycket liten.
Det finns flera skäl att bojkotta danskt griskött
Se den ruggiga redogörelsen i Dokument inifrån . Flera skäl att bojkotta:
1. Det är inte klarlagt att griskött, hantering eller förtäring inte kan medföra smitta, även om det inte är troligt
2. Det danska livsmedelsverket har i 6 år medvetet – för att inte orsaka danska grisproduktionen avbräck – förtigit av experter framtagna fakta och undersökt förekomsten och multiresistenta bakterier, vilket i sin tur nu innebär att människor på båda sidor om Öresundsbron är smittade i tusental.
3. Det framstår som självklart att SvT som förtjänstfullt spritt denna upplysning om läget i dansk och norsk grisuppfödning bör komplettera informationen om läget i Sverige