TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Kvinnokamp

2016-07-28, 12:09  Permalink  1 kommentarer
Andra bloggar om:  Det är paus just nu. I slutet av augusti börjar allt bli normalt igen. Den 8 augusti öppnar socialdemokraterna i Göteborg igen. I dag är det jobbsökarprogrammet på ABF Jobb vid Svingeln. Sen är det möte med Internationella folkhögskolan och i dag är det Perus nationaldag och några av oss ska träffas vid Saluhallen vid Vågmästareplatsen. I morgon ska jag och en partikamrat gå igenom kalendern om medlemsutbildningen hos socialdemokraterna som startar upp igen denna höst.

 

Vi ses igen längre fram.2016-07-28, 12:06  Permalink  0 kommentarer
Andra bloggar om:  Lära för livet

2016-05-29, 17:06  Permalink  0 kommentarer
Andra bloggar om:  Jag har varit borta rätt länge. 5 mars var senaste blogginlägget och nu är det 29 maj. Det är nästan 3 månader sedan.

 

Få vardagen att funka lyder rubriken. Jag börjar sakta förstå att verkligheten hinner ikapp oss förr eller senare. Det är deprimerande att söka arbete. Samtidigt försöka hålla skenet uppe och aktivera sig så inte går ner sig eller blir utbränd.

 

I cirka två månader har jag haft aktivitet som cirkelledare i svenska för nyanlända. Den 24 maj var sista dagen, som det ser ut. Föreningen i fråga ger kurser i svenska för nyanlända som inte fått uppehållstillstånd. Föreningen stöds av en studieförbundsavdelning. Studieförbundsavdelningen hade inte råd.

 

För att jag trodde jag skulle bli anställd hos föreningen gick jag dels miste om reservplats på Handelsanställdas förbunds kongress i Älvsjö i april 2016, dels om fotomodelluppdrag för Handels.

 

Detta är en besvikelse för mig och jag vet inte för vilken gång i ordningen jag nu återgår till jobbsökande igen. ABF Jobb jobbsökningsprogram är senaste aktiviteten.

 

Senaste arbetet jag hade var 2014: socialdemokraterna i Göteborg. 2012-2014 jobbade jag där. Jag har så mycket att vara tacksam för när jag fick arbeta där. Jag fick lön så jag fick en a-kassa. Jag fick rikskuponger. Jag fick Almedalen. För en partipolitiskt intresserad är det guld.

 

För min tacksamhet gick jag med i 10 stycken socialdemokratiska föreningar:

 

1. Handelssossen

2. Alma s-kvinnoklubb

3. Röda Rosor s-kvinnoklubb

4. Socialdemokrater för tro och solidaritet Göteborgsföreningen (kallas Göteborgsgruppen eller Centrumgruppen)

5. HBTs-föreningen

6. Kultur s-föreningen

7. Örgryte Härlanda krets

8. Härlanda s-förening

9. Göteborgs s-förening

10. Europeiska s-föreningen

 

Förutom dessa s-föreningar är jag med i ideella föreningen Internationella folkhögskolan (partipolitiskt och religiöst obunden). I dessa föreningar har jag styrelseuppdrag i 7 föreningar.

 

Få vardagen att funka består av många delar. Ett heltidsarbete eller heltidsstudier förhoppningsvis så länge du är under 63 år. Vid 63 år brukar många i praktiken pensionera sig för att kroppen säger ifrån. Ur ett klassperspektiv är det orättvist. Oftast är det LO-arbetare vars kroppar säger ifrån.

 

Fler delar i fungerande vardag är föreningsuppdrag, som är demokratifostrande. Träning i tillräcklig utsträckning: 10 000 steg om dagen, 3 träningspass i veckan. Bra mat, sociala aktiviteter; bio, teater, bokläsning; familjeliv. Ett förslag på recept på bra levnadshållning för att få vardagen funka.

 

Jag måste börja prioritera bättre hur livet, som jag känner till det, ska få balans. Jag var på fest i går och det var en bra fest. Du träffar folk du känner, du är bekant med, du äter och dricker gott, du dansar, du för politiska samtal.

 

Att vara partipolitiskt aktiv kräver sin människa. De flesta fritidspolitiker sitter på sin fritid efter jobbet och läser kilovis med dokument som ska gås igenom på nästa sammanträde. Det är för det mesta ett ideellt engagemang. De som ses utåt; statsministern, ministrarna; i nyheterna är toppolitikerna. I den grå vardagen, med praktiska exempel bro över floden, en ny cykelväg, är det en lokalpolitiker som finns i kulissen. Samtidigt som det skjuts i Biskopsgården eller i Vasastaden så finns det lokalpolitiker som står och ska försöka besvara den lokala journalisten som undrar "vågar du säga detta med kameran på?"

 

Vi lokalpolitiker är också människor. Vi gör detta på vår fritid. Ja, vi skall bli granskade. Vissa av oss har benägenhet att ta illa vid sig. Det beror på den enskilda personen. Psykisk ohälsa finns mitt ibland oss. Många människor upplever sig bli svikna. Kan vi bara förhålla oss till varandra på ett medmänskligt sätt så kan vi minimera psykisk ohälsa.

 

Engagera er partipolitiskt i ett parti ni upplever ni delar dess värderingar med. I mitt parti, som jag upplever det, finns gemenskap och utveckling. Principerna är rättvisa, jämlikhet och solidaritet. I alla fall i min värld.2016-05-29, 17:01  Permalink  0 kommentarer
Andra bloggar om:  1985 gick jag med i SSU Halmstad. Vi hade vår SSU Etta i Simlångsdalen. Jag fick ett visdomsord med mig på vägen: "Den är aldrig ensam som är i goda tankars sällskap".

1985 var det också SSU:s valläger. Vi åkte till Roslagen, utanför Norrtälje. I Norrtälje talade Sten Andersson. Jag blev kär, vi gick på buggkurs, vi ockuperade broar och hade rysk auktion för att samla in pengar till Nicaragua. Vi fick lyssna på Mikael Wiehe, Björn Afzelius och Jerry Williams. Jerry Williams sjöng: "A working class hero is something to be".

I november 1985 var det ANC-konsert i Scandinavium, Göteborg. "Berg är till för att bräckas". Mikael Wiehe och Björn Afzelius stod på scenen och sa: "Vi ger er ... Sveriges statsminister Olof Palme"! Dånet blev öronbedövande! Han sa: "Därför har regeringen bestämt sig för att ge ytterligare 5 miljoner kronor till ANC". 4 månader senare var han skjuten 59 år gammal och det har nu gått 30 år sedan mordet. Han fick aldrig se Nelson Mandela friges 1990 och se honom bli Sydafrikas förste afrikanske president 1994. Hans söner Mattias, Mårten och Joakim blev faderlösa. Han blev själv faderlös och farfarslös 7 år gammal.

På hans begravning sa Anna Lindh: "En människa är död men hans idéer lever". Så sant. Vi fortsätter vår kamp och rättesnörena rättvisa, jämlikhet och solidaritet lyser som fyrbåkar. Socialdemokraterna och ABF har kommit fram till en medlemsutbildning. Förra terminen genomfördes sex träffar på skiftande håll i Göteborg som kallades steg 1. Steg 1 finns även denna termin vårterminen 2016. Dessutom finns steg 2. Jag konstaterar att jag och partikamraten Cecilia har missat att när du anmäler dig till medlemsutbildningen så gör du det på en gång alla sex träffarna. Därför står vi över denna termin och tar upp studierna igen till hösten 2016.

I inledningen av kompendiet; om ideologi, om historia, om organisation; finns Olof Palmes tal från partiledardebatten 1982 som åskådliggör bra vad socialdemokratin handlar om:

"Jag är en demokratisk socialist med stolthet och med glädje. Jag blev det när jag for omkring i Indien och såg den fruktansvärda fattigdomen, fast en del var oerhört rika. När jag for runt och såg en på sätt och vis ännu mer förnedrande fattigdom i Förenta Staterna. När jag som ung kom öga mot öga med kommunismens ofrihet och förtryck och människoförföljelse i kommuniststaterna. När jag kom till nazisternas koncentrationsläger och såg dödslistorna på socialdemokrater och fackföreningsmän.

Jag blev det när jag fick klart för mig att det var socialdemokratin som bröt marken för demokratin i Sverige, när jag fick klart för mig att det var socialdemokratin som lyft landet ur fattigdom och arbetslöshet med 30-talets krispolitik. När jag själv fick vara med och arbeta för ATP och fick möta de privilegierades socialistkampanjer när vanliga löntagare ville trygga sin ålderdom - för det var det ni höll på med då.

Jag blev det under många år av samarbete med Tage Erlander, då jag lärde mig vad demokrati och humanism är och med nära vänner som Willy Brandt, Bruno Kreisky och Tryggve Bratteli, som riskerade livet i kampen för människovärdet.

Men viktigare är att jag bestyrks i min övertygelse när jag ser ut i världen, när jag ser krigen och kapprustningen och massarbetslösheten och klyftorna mellan människorna.

Jag bestyrks i min övertygelse när jag i vårt eget land ser orättvisorna öka, arbetslösheten tillta, spekulation och fiffel gripa omkring sig. När jag ser in i den framtid de borgerliga tydligen har att erbjuda där löntagarna ska bli fattigare och de rika rikare, där den sociala tryggheten blir bräckligare och lyxbåtarna fler, där solidariteten blir svagare och egoismen starkare, där de starka kan ta för sig och de svaga får ta skeden i vacker hand.

Visst är jag demokratisk socialist. Jag är det med stolthet över vad denna demokratiska socialism har uträttat i vårt land, jag är det med glädje för jag vet att vi har viktiga arbetsuppgifter framför oss efter det borgerliga vanstyret. Och med tillförsikt, för nu vet människorna vad som händer med jobben och tryggheten och stabiliteten när högerkrafterna har ansvaret.

Jag är det på sätt och vis med ett roat leende för jag vet att den moderna svenska historien är full med värdefulla reformer som ni har skildrat som elak socialism men sedan slåss ni om att få äran av reformerna när människorna fått erfarenhet av vad den betyder.

Visst är jag demokratisk socialist; som Branting när han genomförde rösträtten; som Erlander när han byggde ut den sociala tryggheten och ATP. Det handlar om solidaritet och omtanke människor emellan".

2016-03-05, 17:44  Permalink  0 kommentarer
Andra bloggar om:  Min blogg startade 2006. Samma år började föreningsombudsmannen på Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt sin anställning.

Från 2006 tills i dag 2016 har inte bara 10 år gått utan så mycket annat har hänt. 1) Bloggen har besökts 222 735 gånger (osäkert hur många unika besökare), 2) 2012-2014 var jag anställd på partidistriktet som kontorist och webbredaktör och föreningsombudsmannen och jag var arbetskamrater, 3) 2009 dog min mamma i lungfibros,

4) 2016-01-18 är KSO-val (KommunStyrelsens Ordförande) i Göteborg och efter 7 intensiva år får Anneli Hulthén sluta och Ann-Sofie Hermansson blir ny KSO, 5) 2007-2010 är jag med i kyrkorådet i Härlanda församling, Göteborgs stift, Svenska Kyrkan och från 2013 är jag återigen med och Göteborgs stift  från 2015 och framåt görs om till 9 pastorat och 2017 (nästa år) är nytt kyrkoval

6) stadsdelarna i Göteborg görs om till 10 stadsdelar, 7) från 2013 och pågående engagerar jag mig mer i ideella föreningen Internationella folkhögskolan, som är partipolitiskt och religiöst obundet. I kväll börjar jag med ideell läxhjälp i Hjällbo - ett samarbete mellan föreningen ABC och Internationella folkhögskolan (FIF).

I dag vaknar framför allt USA upp och konstaterar att i primärvalet i Iowa (som ska resultera i vilka kandidater som ska representera demokraterna och republikanerna i 2016 års presidentval i USA); ett val som följs av primärvalet i New Hampshire om en vecka; att Ted Cruz vann över Donald Trump hos republikanerna och Marco Rubio som trea. Bland demokraterna stod det Clinton-Sanders 49,8 och 49,6 - dött lopp/resultatet är för jämnt för att kora en segrare. Förmodligen kommer primärvalet i New Hampshire i nästa vecka kristallisera Hillary Clinton som segrare, men en nagelbitare har det varit i natt och det går inte att vara säker alls.

Mer om primärvalet rekommenderas på Arbetet Globals twitter-sida:
https://twitter.com/arbetetglobal

Bloggen fortsätter på sitt elfte år och Göteborgs-sossarna fortsätter. 100 socialdemokratiska föreningar på ett ungefär finns i Göteborg. En nystartad heter Bagaregården-Olskroken. I övriga stadsdelen Örgryte Härlanda finns Örgryte socialdemokratiska stadsdelsförening och Härlanda socialdemokratiska stadsdelsförening. Jag själv tillhör Härlanda. I går hade vi ett kretsmöte - Örgryte Härlanda - på sessionssalen i Härlanda Park. Vi diskuterade tillsammans med föreningsombudsmannen på partidistriktet om varför vi är socialdemokrater trots allt, vad vi som personer kan tillföra partiarbetet, hur vi kan göra folkrörelse och hur vi igen kan bli en del av människors vardag. Integration i stadsdelen är ett sätt att öka jämlikheten. Jämlikheten är bra för oss alla. Vi skulle kunna ha boulebana på ett torg så torget blir levande. Om torget har ett bibliotek, som t ex Kyrkbytorget, och vi vill entusiasmera läsande så skulle det vara bra med en lekplats i anslutning till biblioteket. Så fort barnen behöver gå på toaletten så går de in och lånar toaletten i biblioteket och så dras de till läshörnan i biblioteket.

Socialdemokratins Göteborg fortsätter sitt engagemang och sin folkrörelse och medlemsutbildningarna är ett sätt att engagera och utveckla.


2016-02-02, 10:30  Permalink  0 kommentarer
Andra bloggar om:  Jag sitter i Härlanda församlings kyrkoråd som representant för Socialdemokraterna. Nu har vi sittande möte och fortsättning följer.2016-01-28, 19:15  Permalink  0 kommentarer
Andra bloggar om:  Vem är nu denna kvinna? Är hon:

 

a) truckförare på Volvo

 

b) ombudsman för europaparlamentariker

 

c) Göteborgs kommunstyrelses ordförande

 

 

Fortsättning följer.2016-01-27, 12:03  Permalink  0 kommentarer
Andra bloggar om:  En liten opinionsundersökning i januari månad anno 2016, varsågoda. Den kommer inte bli statistiskt säkerställd, i och med otillräckligt antal röster (cirka 1 000 stycken behövs). I alla fall en liten anekdot:

 

P.S Tillsammans-rörelsen har bland annat ägnat sig åt arrangera minneskonsert för John Hron i augusti 2015 i Kungälv. 1995 dog John Hron för att han stod upp mot nynazister. Kungälvs-konserten samlade uppemot

3 000 personer och bland annat Lill Lindfors och Timbuktu/Jason Diakité uppträdde.

 

Ja-svar: 4/8 = 50 %

Nej-svar: 2/8 = 25 %

Vet ej-svar: 2/8 = 25 %

 

Tidsperiod: 2015-10-23-2016-01-18 - cirka 3 månader minus 5 dagar

 

Av de 8 personer som har svarat säger 50 % att Tillsammans-rörelsen behövs. Fortsättning följer.


 2016-01-19, 13:58  Permalink  0 kommentarer
Andra bloggar om:  Vi har haft extra s-kongress i går måndagen den 18 januari 2016.

 

Vi delade ut Ernst Wigforss stipendiefond, bl a till Håkan Bernhardsson.

 

Vi valde KSO (KommunStyrelsens Ordförande) att efterträda Anneli Hulthén efter 7 år som Göteborgs "statsminister": Ann-Sofie Hermansson. Tack snälla Anneli för de 7 åren!

 

Här kommer valkommitténs motivering, plus Youtube-klippet med den nyvalde ordföranden:

 

http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Partidistrikt/Goteborg/Parti/Ann-Sofie-Hermansson-ny-gruppledare-i-kommunstyrelsen/

 

https://www.youtube.com/watch?v=OyxBECSISqw

 

Ann-Sofie Hermansson sa bland annat att "vi har underbara dagar framför oss" (precis som titeln Underbara dagar framför oss av Henrik Berggren. Det är en biografi om Olof Palme på 659 sidor.

 

Det kommer bli fokus på Biskopsgården, på läxläsning, på rådslag och fredagar vikta för samtal med göteborgarna.

 

Lycka till Ann-Sofie - det är du verkligen värd :-)

 

 2016-01-19, 13:48  Permalink  0 kommentarer
Andra bloggar om:  Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM