- Svensk skolmat håller världsklass, men ingenting är så bra att det inte kan bli ännu bättre. Jag är övertygad om att det finns en koppling mellan bra skolmat och möjligheterna att inhämta och tillgodogöra sig kunskap, säger Ibrahim Baylan.
- Skolan har också ett ansvar för att rusta eleverna för framtiden och goda kostvanor är viktigt för alla. Därför ser vi nu till att kvaliteten på skolmaten kan utvecklas, säger Ibrahim Baylan.
Lagstiftningen förtydligas Hälsa införs som ett särskilt övergripande mål i den nya skollagen. I förslaget till lagrådsremiss finns ett avsnitt om goda matvanor och ökad fysisk aktivitet. Där behandlas skolans ansvar till exempel när det gäller att all mat som serveras inom skolväsendet bör följa svenska näringsrekommendationer och Livsmedelsverkets riktlinjer för luncher i förskolan, skolbarnsomsorgen och skolan.
Stärkt uppföljning Uppföljningen av skolmatens kvalitet behöver förbättras. Måltidsverksamheten ska därför ingå som en obligatorisk del i skolornas kvalitetsredovisningar. Det kan handla om elevernas syn på skolmaten, hur många elever som äter, kostnader samt näringsinnehåll. Dessa redovisningar är skolornas och kommunernas grundläggande verktyg för att utvärdera och förbättra den svenska skolan. Redovisningarna ska finnas tillgängliga för alla som vill ta del av dem.
Tydlig koppling mellan fysisk aktivitet och god kosthållning Nationellt centrum för fysisk aktivitet och hälsa (NCFF) får ett utvidgat uppdrag. Uppdraget innebär att NCFF förutom att arbeta med att stimulera fysisk aktivitet även ska arbeta med god kosthållning i den svenska skolan. God kosthållning handlar både om maten i sig och om miljön som maten serveras i. NCFF kommer också att i samarbete med Myndigheten för skolutveckling få i uppdrag att visa på och sprida goda exempel och forskning på området.
[2005-06-15]
|