Efter beslutet i kammaren åläggs regeringen nu att förbjuda användningen av industriellt framställda transfetter i livsmedel.
S-, V- och Mp-ledamöterna i riksdagens miljö- och jordbruksutskott är nöjda.
- Det är nu hög tid att också Sverige lagstiftar mot transfetter. Den borgerliga regeringen har förhalat frågan alltför länge, trots vetskapen om att transfetter kraftigt ökar risken för allvarliga sjukdomar, säger Pyry Niemi (S).
- Studier visar att om du äter en portion pommes frites och friterade kycklingbitar och sen tar några kex och lite popcorn så får du i sig cirka 10 gram transfetter. Det är på tok för mycket, redan vid 5 gram ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 25 procent, konstaterar Pyry Niemi (S). Det räcker inte med att producenterna har dragit ned på mängden, det är alltför svårt att kontrollera vad som säljs i affärer och på restauranger.
- Transfetterna har varit till stor nytta för livsmedelsindustrin. Fettet härdas genom en kemisk behandling som gör att det bland annat inte härsknar. Praktiskt för producenterna, men förödande för folkhälsan, påpekar Kew Nordqvist (Mp). Vår föda ska inte innehålla tillsatser som orsakar hjärtsjukdomar, bröst- och prostatacancer, insulinresistens med mera.
- Även om intaget av transfetter har minskat till cirka två gram/dag i Sverige, är det fortfarande ett mycket allvarligt problem, säger Jens Holm (V). Det är en klass- och generationsfråga. Många ungdomar äter så mycket snabbmat, glass och kakor att de hamnar långt över gränsvärdet. Detsamma gäller för låginkomsttagare som tyvärr äter mer billig mat och därmed får i sig mer transfetter.
Transfetter förekommer ofta i snabbmat, kakor, glass, bröd, pajer, etc. Danmark införde 2004 regler för att högst två procent av den totala mängden fett i livsmedel skulle få vara industriellt framställt transfett. Världshälsoorganisationen WHO har också satt gränsen vid högst 2 gram transfetter per dag.
För mer information
Jenny Engdahl
Pressekreterare
070-3632555