TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 
Anförande: Tal vid invigningen av Botniabanan
30 augusti 2010 10:08


Ers majestät, som har en särskild koppling till länet då hans far och mor var hertig och hertiginna av Västerbotten, vice statsminister, ärande landshövdingar – mina damer och herrar.

Varmt välkomna till Umeå Europas kulturhuvudstad 2014 och invigningen av Botniabanan och resecentrum.

Det känns fantastiskt kul att få stå här idag och vara med om just detta. Jag hade inte i min vildaste fantasi trott att jag skulle få vara med om någonting så här spännande när jag började jobba politiskt, även om jag varit med och skrivit en motion om en ny kustjärnväg.

Det känns också roligt att ha fått vara med om hela resan, från att vi arbetade fram ett underlag till riksdag och regeringen, tills att det blev ett projekt och sedan förverkligandes i en styrelse som jag har suttit i hela tiden. Visst var det tungt ibland men jag sticker inte under stol med att när vi fick Göran Persson med på tåget kändes det att vi kommit på spåret.

Många gånger arbetade vi i motvind, och det var långt ifrån alla som trodde på projektet och att vi skulle lyckas, men det gjorde vi och därför står vi här. Det har varit förseningar, överklagningar och käppar i hjulet, men inte en endaste gång gav vi upp.

Att Botniabanan står färdig med rätt dragning inom vår kommun är resultatet av många människors ansträngningar i över 20 år. Vi har därför all anledning att vara stolta. Samtidigt måste vi komma ihåg att frågan inte är ny – det har förts en diskussion om en kustjärnväg från norr till söder i över 100 år. Att vi kom ända fram i mål skickar en oerhörd viktig signal om att hela Sverige ska leva, till oss som bor och verkar här och till industrin och näringslivet.


Sen hoppas jag naturligtvis att detta bara är första steget till en ny järnväg ända upp till Haparanda, Norrbotniabanan, för vi som jobbat med Botniabanan har sett den som den första etappen om en järnväg upp till Haparanda.

Att säga att Botniabanans intåg i Västerbotten betyder mycket för oss som bor här är ingen överdrift. Kanske borde jag använda ännu finare ord men faktum är att regionen i och med att Botniabanan nu börjar trafikeras kommer att regionen knytas samman på ett helt annat sätt. Att resa från Lycksele till Övik kommer endast att ta drygt två timmar och resan mellan Övik och Umeå beräknas ta endast 45 minuter. Det är häftigt.

Botniabanan skapar nya möjligheter och de förbättrade kommunikationsmöjligheterna för både persontransporter och godstransporter är bra för både medborgarna och näringslivet. Arbetskraftsutbudet blir större och företagen får ett större område att verka på.

Botniabanan är den största miljösatsningen på mycket lång tid.

Samtidigt med att Botniabanan invigs har vi också förmånen av att ha Sveriges modernaste kombiterminal som i samband med detta driftssatts ute på Västerslätt. Det gör att järnvägen på allvar kan ta upp kampen om det långväga godset.

Jag är oerhört glad och stolt över att få stå här idag och det är nu vi på allvar suddar ut länsgränserna och gör Sverige rundare. Det känns fantastiskt. Jag tror dessutom att mitt barnbarn Tilde som nyss börjat förskoleklass och hennes generation är de som kommer att bli de stora vinnarna. Botniabanan har byggts och hållit de kostnadsramar som avsatts. Jag vill tacka alla som varit med inte minst ledningen i bolaget som byggt banan.


Välkommen till Europas kulturhuvudstad Umeå.Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM