TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 
Debattinlägg: Mer pengar till kommunerna
18 augusti 2009 14:23


Moderaterna har nu gett klartecken om att mer pengar kommer till kommunerna inför budgetförhandlingarna, vilket är positivt. De väljer taktiken att förhandla inför media för att få ut budskapet. Utspelet var väntat och redan i maj trodde jag att regeringen skulle tvingas till ett sådant agerande av sina kommunpolitiker.

Moderaterna fick press på sig då först Folkpartiet och sedan Krisdemokraterna hakade på utspelen. Jag har tidigare sagt att "detta med att säga nej är ett taktiskt spel" och att det kommer mera pengar i höstbudgeten. I Umeå sa vi redan i början av juni i samband med vår budget att de ev. pengar som kommer från regeringens höstproposition behövs mest inom det sociala området.

Det intressanta i sammanhanget är när jag tidigare har krävt mera pengar till kommunerna har Anders Ågren, Edvard Riedl, Anders Sellström och senast i helgen Sven-Olof Edvinsson mer eller mindre dumförklarat mig för att jag gjort detta och farit med påståenden om att ”ingen regering har gett så mycket som nu” samt att det därför inte behövs några mera pengar. Det har ansetts viktigare att inte dra på sig underskott. Visserligen har det kommit pengar tidigare men alldeles för lite för att kommunerna ska kunna klara alla de uppgifter, inklusive de nya, som vi ålagts av staten.

Alliansföreträdarna har samtidigt varit som en skiva som hakat upp sig. De har stöttat regeringen och sagt att det kommer inga mer pengar men nu regeringen har vänt så har även de lokala företrädarna vänt och gått ut och sagt att detta är rätt (och vänder därmed kappan efter vinden och försvarar regeringen återigen).

Moderaterna säger dessutom att de vill sänka skatterna något som man inte har råd med utan måste låna pengar till för att kunna göra, vilket är en mycket oansvarig politik. Tidigare hade man ”inte råd med mera pengar till kommunerna” men att låna till skattesänkningar skulle däremot gå.

Allt detta är ett led i det systemskifte som pågår. Nästa steg är nedskärningar i välfärdsområden och att vi ska tvingas till att ta egna försäkringar för att ha en inkomsttrygghet. Detta pågår utan att media förmått se och kunnat beskriva vad som händer för medborgarna. Snarare har många media lydigt ställt upp och fört ut de budskap som kommer från regeringen.

Men det är bra att regeringen NU insett att kommunerna behöver mera pengar men jag tycker det är fult att mörka systemförändringarna i välfärdspolitiken som samtidigt pågår inklusive de skattesänkningar som ska göras. Ekonomin tål inte detta och min farhåga är att regeringen kommer att föra landet in i en än mer djupare ekonomisk kris med en sådan politik.


Lennart Holmlund, kommunalråd (s) UmeåSe S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM