TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 
Debattinlägg: Även en professor kan vara ute på villovägar.
3 augusti 2009 09:36


Annat kände jag inte när jag läste måndagens VK (27/7) där professor Muller tyckte man kunde vara skriven i flera kommuner utan att se till konsekvenserna av detta.
Hans motiv till detta är att folk bor allt mer i fritidshusen och tycker att det är fel att kommunen inte får skatteintäkter från sommarstugeägarna. Då vet han inte vad han pratar om då fastighetsskatten tillfaller den kommun där fritidshuset står.

Han tycker vidare att man borde få skriva sig i flera kommuner och att det ger mer skatteintäkter till kommunen samt att det ger möjlighet att få rösta och delta i beslutsfattandet och dessutom ska man få välja hur mycket skatt man ska betala i respektive kommun.

Ni hör väl. Vilken märklig demokratisyn att gå ifrån systemet med en person och en röst. Att få välja i flera kommuner och även landsting och till riksdagsvalet är i alla fall för mig helt otänkbart.

Kommunerna mister skatteintäkter säger han men det blir ju enligt hans förslag också kommuner som tappar pengar om de tillförs en annan kommun. Skatt är ju till för att den kommun man bor i ska kunna leverera den välfärdspolitik som man kan behöva under vissa tider av livet.
Sedan verkar han inte känna till att det finns inkomst och utjämningssystem mellan kommunerna som utjämnar skillnaderna och att vara skriven i flera kommuner samt att få det att fungera går nog inte för det är tillräckligt krångligt som det är.

Det finns många som har stugor i flera kommuner och skulle då kunna utöva rösträtten i flera kommuner. Det kan väl inte vara förenligt med vårt demokratisystem att få rösta flera gånger? En återgång till ett gammalt system där det beror på hur mycket man äger hur många röster man får. Hans förslag innebär ju också att det kan vara olika landsting om man är skriven i fler kommuner liksom valkretsar till riksdagen.

Avslutningsvis så anser han att man ska få välja hur mycket skatt man får betala i respektive kommun. Som ni ser är det ett mycket märkligt synsätt för barnen går i skola hela året och vi vet alla att den befolkning vi har den 1 november är den vi kan räkna skatteintäkterna på och planera verksamheten utifrån. Det kunde bli så att en person är skriven i en lågskattekommun medan en annan kommun får stå för välfärdstjänsterna där man bor större delen av året om Muller får som han vill.

Tala om att vara ute och cykla utan att ha tänkt på helheten vad skatten går till istället för att en kommun som inte har några kostnader inte får några intäkter. Sist men inte minst så när det gäller byggande som påverkar sommarstugeägaren så har man rätt att göra sin röst i det när det gäller byggplaner som påverkar honom eller henne.

Svensk lagstiftning är rätt som säger att man ska vara skriven där man stadigvarande bor och flyttar man ska man också byta mantalsskrivningsort. Det är många som är borta mer.


Lennart Holmlund, kommunalråd (s) UmeåSe S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM