TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 
Insändare: Ska partierna kommunaliseras?
12 augusti 2008 15:03


Vill moderate gruppledaren här i Umeå Anders Ågren kommunalisera partipolitiken när han vill införa medborgarförslag? Först vill jag säga att vi får många förslag både till förvaltningar och till de politiker som är ute och träffar folk.

 

Förslagen kommer både muntligen och skriftligen och dessutom har vi vad vi kallar medborgarslussen i kommunen där idéer förs fram och frågor besvaras. I fjol var det över 400 st. som kom in. När det gäller planer för byggandet både översiktsplaner och detaljplaner finns ett system enligt lagstiftningen som ger alla rätt att lämna synpunkter.


Att då finna ytterligare ett system där förslagen kan skickas in och kan behandlas i fullmäktige känns lite överkurs och jag ska ge svar varför vi tidigare har avvisat sådana förslag.


I Sverige och Umeå har vi partival med personvalsinslag och det innebär att partierna utformar sin politik som man går till val på. I partierna diskuterar man vilka förslag som ska föras fram.


Införs ett system där medborgarnas förslag går direkt till fullmäktige eller annat beslutsorgan tar kommunen över partiernas roll och vi kommunaliserar partipolitiken vilket vi i alla lägen sagt oss vara emot. Vi bör dessutom se på vilket sätt vi stöder partiernas arbete med att utveckla demokratin vilket sker genom partistöd.


Ågren tycker att jag är feg när jag står för en idé om att inte kommunalisera partipolitiken som vi varit överens om. För mig är det ett kommunistiskt system när staten eller kommunen, det offentliga, tar över partipolitiken. Sedan kanske moderaterna har lite att lära hur man utvecklar demokratin i ett parti.


Lennart Holmlund, kommunalråd (s) UmeåSe S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM