TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 
Debattinlägg: Ungdomar får allt svårare att låna till bostaden
28 juli 2008 10:18


DET BLIR SVÅRARE och svårare för unga att få lån till att skaffa sig bostad, vilket är helt förödande för tillväxten – inte minst i Umeå, då vi är i behov av flera bostäder. Bankerna kräver en egen insats som varierar mellan tio och 25 procent av priset på bostaden, vilket kan ha varit svårt att spara ihop till om du är ganska färsk på arbetsmarknaden eller kommer direkt från en utbildning.


Orsakerna är självklart flera, men det mesta går att finna i den politik som regeringen för. Tillväxten har bromsats upp kraftigt och tron på framtiden minskar. Dessutom har trygghetssystem naggats i kanten en hel del, främst arbetslöshetsförsäkringen, men även sjukförsäkringen.

Försäkringar som löntagarna avstått för i löneutrymmet, men som regeringen stulit ifrån för att sänka skatterna för dem som har det bäst.

 

DET ÄR KLART att bankerna tittar på hur man ska klara lånet om man blir arbetslös. Och det handlar inte bara om nivåerna i försäkringen utan även förändringar i regelverket. Den som blir arbetslös måste från dag ett söka jobb i hela landet. Skulle du låna ut pengar under sådana förhållanden?

 

Unga som studerat kan tvingas ta jobb inom ett låglöneyrke. Det innebär lägre a-kassa om du blir arbetslös eller kanske ingen alls. Om du hoppas på ett vikarierat är det inte säkert du kan ta det då det kan leda till lägre a-kassa. Lånar du ut pengar till de personerna?

 

DEN NYA REGELN om ramtiden som är beräkningen av vad du tjänat de senaste tolv månaderna, är andra hämmande regler och samma sak med deltidsregeln för deltidsstämpling, som gör det mer lönsamt att stämpla heltid än jobba lite deltid.

 

Förändrade regler i den nya sjukförsäkringen som ger mycket lägre inkomst vid sjukdom är en annan regel som kan göra att om man blir sjuk blir det svårare att klara lånen.

 

Det här är bara några exempel på försämrade regler som gör det svårare för våra ungdomar att få låna till en bostad. Regelverk som självklart bankerna tar hänsyn till i sin bedömning. De ska ju bedöma hur din betalningsförmåga ser ut på längre sikt.

 

DESSUTOM HAR priset för en bostad, inte minst på gamla hus, stigit mer än vad som är skäligt och marknaden har väl även gjort extremt höga vinster på nyproduktionen. Här får väl Riksbyggen och HSB ta sig i kragen och jobba aktivare för de kommande bostadsrättsinnehavarna.

 

LENNART HOLMLUND
Kommunstyrelsens ordförande (s), Umeå kommun

 

2008-07-24Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM