TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 
Insändare: Rätten att strejka för att få avtal
14 maj 2008 09:35


NU HAR DET man alltid befarat besannats, nämligen att många av de mindre företagen struntar i att betala in pension för sina anställda. Var femte företag struntar i att detta. Det innebär att den anställde i framtiden blir utan tjänstepension vid sin pensionering.


Tjänstepensionen utgör i stort sett tio procent av den tidigare inkomsten och därmed en större del av den totala pensionen. Tjänstepensionen finns i ett paket med avtalsförsäkringar. Uppgifterna har tagits fram av länsförsäkringar som Rapport tagit del av.


Att inte få någon avtalspension drabbar främst de unga och som jobbar i media, på restauranger och med PR. Orsaken till att det inte inbetalas någon premie för pension är att det saknas kollektivavtal, som garanterar att pensionen och andra avtalsförsäkringar gäller.


Att det inte inbetalas några pengar bara under några år slår hårt mot ekonomin den dagen man blir pensionär. Det finns partier som varit ute och vill begränsa strejkrätten för att tvinga fram kollektivavtal och jag kanske inte ens behöver påminna att det kommer från främst ett parti inom högeralliansen.


Jag och mitt parti vill slå vakt om rätten att strejka för att kräva kollektivavtal och vi gör det för de anställdas skull och att man ska få en dräglig pension när man blir gammal.


ÄR MAN DESSUTOM medlem i facket så har man en garanterad rätt att få hjälp med detta och kanske är det en orsak till att högerregeringen gjort det dyrare att vara med i facket.


Jag förstår inte varför facken tappat medlemmar eller så har facken varit dåliga på att tala om värdet av medlemskapet. Minskar pensionerna med tio procent av den gamla årsinkomsten återstår bara det som står i ”organgekuvertet.” Det blir ekonomiskt kännbart när man blir gammal och risken är stor att samhället får gå in med socialbidrag.


Nu handlar det om rätten att slåss för den svenska modellen och inte falla in i kritiken mot den och detta är också inskrivit i vår grundlag. Partier som är emot strejkrätten (en garant för avtalspensionen) är därmed för sänkta pensioner.


Lennart Holmlund (s)Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM