TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 
Debattinlägg: Svårt förstå de som tycker att allt ska se ut som förr
27 mars 2008 10:09


Skulle gärna studera idag: Designutbildningen – eller vänta tills nya arkitekturutbildningen startar. Tycker att man skapat så många fula och oanvändbara produkter och inte lyckats med design och funktion. När det gäller planering av samhället har jag också saknat nytänkande inom arkitektur och stadsplanering.


Krönika i Vertex

Idag finns det goda möjligheter till att studera, annat var det förr. Utbyggnaden av den högre utbildningen under 1990-talet med fler lärosäten har gjort det möjligt för fler att gå vidare till högre studier. Det är bra. Själv har jag inte gått i skolan mer än nio år, sex år i grundskolan och därefter flyttade vi till Umeå för att jag skulle studera och börja tre år i realskolan, men jag tycker ändå att jag fick en bra start i livet.

Under livets gång har jag fått nya kunskaper främst via folkbildning som studiecirklar och fackliga kurser. Det enda jag ångrar är att möjligheterna till språkutbildning inte har varit något vidare. Efter realen ville jag inte gå vidare till läroverket, utan började arbeta på direkten för jag var mer intresserad av att skaffa ett jobb och börja tjäna pengar.

UMEÅ HAR UTVECKLATS ganska mycket under den tid som jag har bott i staden. När jag flyttade hit bodde drygt 50 000 människor här och idag har Umeå en befolkning på 111 000 invånare. Att staden utvecklas och förändras är ett tecken på livskraft.

Jag har därför svårt att förstå de som förespråkar att allting ska se ut precis som förr. Det är viktigt att Umeå växer för det handlar om stadens attraktivitet. Att vi har fått den utveckling som faktiskt har skett kan i mångt och mycket kopplas till att Umeå 1965 blev universitetsstad.

De människor som bor i Umeå medverkar till stadens puls och atmosfär. Därför bidrar alla de studenter som väljer att läsa i Umeå att skapa en ungdomlig stad med ett öppet och tillåtande klimat. Det är också viktigt att Umeå som stad gör det möjligt för människor att kunna förverkliga sig själva med ett stort utbud av kultur, fritid och arbete så att man kan skapa sig en framtid.

VI HAR SOM MÅLSÄTTNING att tillsammans med universitetet och näringslivet ska bli bättre på att ta hand om de studenter som flyttar till Umeå. Detta oavsett om man kommer från andra delar av Sverige eller från andra länder, men vi ska också fokusera på de studenter som redan finns i staden.

Till exempel ska det bli lättare för studenter att under utbildningen kunna genomföra en kvalitativ praktik. Lärare och studenter ska på ett bättre sätt än idag ska kunna gå in och ut ur universitetsvärlden. Vi vill se ett ökat entreprenörskap inom högre utbildning samt mer tillämpad forskning gentemot näringslivet och så vidare.

DETTA KRÄVER ATT DET FINNS en god koppling mellan universitetsvärlden och samhället. Från kommunens sida ska vi göra vårt bästa för att fortsätta utveckla Umeå, men vi lyssnar gärna på förslag hur saker och ting kan göras bättre.

LENNART HOLMLUND
Kommunalråd (s), UmeåSe S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM