TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 
Insändare: Ring mig Maud om du behöver fakta!
11 februari 2008 16:54


Igår uttalade sig Maud Olofsson om den arbetskraftsbrist som finns inom byggsektorn och hon skyllde den uppkomna arbetsbristsituationen på arbetsgivarna och facken. Uttalar man sig på detta sett vet man inte vad det handlar om.


Idag går mellan 4 till 5 procent av arbetskåren i Umeåregionen arbetslösa. Arbetslösheten finns framförallt bland maskinförare och mark- och anläggningsarbetare. Regeringen har tagit bort alla pengar för att kunna vidareutbilda dessa grupper så att man kan ha flera yrken. För med en sund arbetsmarknadsutbildning skulle de kunna ha ett bredare yrke men dessa pengar anvisar regeringen aldrig.


Så här fungerar yrkesutbildningen inom byggbranschen Maud. För det första tar det fem år innan man är färdigutbildad, tre år i gymnasieskolan med delar som är arbetsplatsförlagd utbildning och drygt två år ute på de enskilda företagen.


Det har pågått en diskussion under en längre tid i Umeå om att utöka antalet platser för de yrkesförberedande utbildningarna. Men den gemensamma bedömningen är att det inte finns möjlighet att ta emot mer än 60-talet elever för att det ska kunna få de kunskaper som yrket kräver.


Redan idag har det varit svårt att placera elever då det inte funnit plats på arbetsplatserna att ta emot dem så att de får lära sig allt som behövs för att göra klart sin utbildning och med de krav som finns. Jag är dock glad att både fack och arbetsgivare tar sitt ansvar för eleverna och att de får den utbildning som krävs för yrket, samt att branschen inte tar emot fler än de kan så att alla elever får en riktig utbildning och ett yrkesbevis.


De ungdomar som inte fått all den utbildning som branschen kräver hamnar inte på något annat ställe än arbetslöshetskassan. Det finns därför ingen anledning att ta in fler elever än att de kan få göra färdigt sin utbildning. Som sagt, ansvaret för dem som går igenom utbildningen ligger på branschen. Så ring mig om du vill veta mer.

 

Lennart Holmlund, tjänstledig ombudsman på Byggnads

2008-01-30Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM