TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 
Insändare: Svenska lagar och svenska avtal ska gälla i Sverige
16 januari 2008 15:10


Svenska lagar ska gälla i Sverige. Möjligen har Maud Olofsson och Svenskt Näringsliv med VD Urban Bäckström i spetsen en annan åsikt. Om det kommer människor till Sverige som begår brott så ska de inte dömas enligt sitt hemlands lagar utan det är svenska lagar som gäller. T.ex. gäller inte lettiska lagar i Sverige och tvärtom. Det hindrar på intet sätt den fria rörligheten.


Med detta i åtanke är det märkligt att EU-domstolen ansåg att Byggnads gjort fel. Troligen fattar de inte att kollektivavtalen bygger på svensk lagstiftning, nämligen kollektivavtalslagen. Det är ändå glädjande att höra att moderaten Littorin är beredd att ändra lagstiftningen så att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige och då får väl moderaterna i regeringen köra över centern. Om inte svenska lagar och svenska regler gäller på hemmaplan så tror inte jag längre på EU och då får vi ta konsekvensen och lämna EU. Om det är fel på den svenska lagstiftningen som gör att svenska kollektivavtal inte gäller så måste vi ändra lagstiftningen.


Och efter att ha sett Maud Olofsson debattera i TV med Lars Ohly är jag ännu mer övertygad om att centern har övergett den svenska modellen med kollektivavtal. Maud verkar inte veta hur arbetsmarknaden fungerar varken i Sverige eller i andra länder.


Vi exporterar med löner enligt svenska avtal och importerar varor som producerats under andra länders lagar och kollektivavtal. I Umeå ställer kommunen krav vid upphandlingsförfarandet för att kunna veta att varorna har producerats på ett korrekt sätt där sociala och miljömässiga faktorer har beaktats.


Men Maud Olofsson går i Svenskt Näringslivs ledband när det gäller s.k. arbetsgivaravgifter och har inte förstått att löntagarna avstått löneutrymme och därigenom betalat sina försäkringar. Att sänka arbetsgivaravgifterna är att stjäla pengar från löntagarna som avstått detta i löneförhandlingarna.


Lennart Holmlund, kommunalråd (s) i UmeåSe S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM