TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 
Debattinlägg: Låt oss bygga stad!
26 september 2007 10:30


Vad glad jag blir när man ser i bloggar och debattartiklar att man nu börjat inse att det gäller att bygga staden. I Umeå har det varit en inriktning från socialdemokraterna sedan jag kom med i politiken men vi har inte alltid fått gehör för detta. Debatten har tagit verklig fart efter en artikel i DN den 16/8, "Bygg tätare i storstäderna så minskar växthusgaserna", som skrivits under av tre generaldirektörer och sex kommunalråd för socialdemokraterna, moderaterna och centern.


I Umeå håller vi på att revidera översiktsplan och jag hoppas verkligen att vi kan enas om detta och hitta modeller för att förtäta stadskärnan och stadsdelarna, eller förädla som jag brukar kalla det. Det blir ljuv musik när man hör centerpartister i Stockholm företräda en sådan linje och till och med miljöpartister från Göteborg som kan tänka sig höghus i nya miljöer.


Det är ju självklart att ett sånt byggande ger mindre koldioxidutsläpp och de lägsta utsläppen per capita kommer från boende i den täta staden. Som artikelförfattarna skriver så ger forskningen stöd för att den ekonomiska utvecklingen driver mot täta städer. Mångfunktionella städer stärker interaktion, mångfald och kultur och det ger minskad klimatpåverkan.

 

I Umeå finns det tyvärr vissa som motverkar en mindre klimatpåverkan. Vi får till och med läsa i yttranden från länsstyrelsen, ibland det egna miljökontoret som går stick i stäv med detta. Att smeta ut bostäder och verksamhet ger mera bilkörning och mera utsläpp. Därför är det viktigt att vi kommer igång med stadsbyggandet på Öbackastrand, Sandåkern och Ön. Däremot ska man självklart ta hänsyn när man anpassar mot gammal bebyggelse så att det liknar något. Ett bad i centrum ingår också som en del i att minska bilåkandet och därmed få en mindre miljöpåverkan. I centrum är jag helt övertygad om att det går att hitta kompromisser som både behåller karaktärer och skapar mera stad, samt att detta går att göra vackert.


Jag blev därför glad efter att jag läst både Britt-Marie Lövgrens och Anders Ågrens bloggar där man kan läsa att de vill bygga staden. Då kommer vi att stärka Umeandan och jag är dessutom övertygad om att ett sådant synsätt är bra för tillväxten. När nu Boverket ställer upp på iden är det dags att länsstyrelsen vaknar, tät stad är god bebyggd miljö.


Lennart Holmlund, kommunalråd (s) i Umeå

2007-08-21Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM