TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 
Debattinlägg: "Robin Hood-skatt" fast tvärtom
19 april 2007 14:10


Om man ska tro läckor om vårproppen som presenteras på måndag den 16/3 kommer pengar att föras över från fattiga kommuner som har hög skatt till högerstyrda lågskattekommuner med bra skatteunderlag. Media kallar det för Robin Hood-skatt, men det är direkt fel.

 

Bara för att man tar från kommuner som har hög skatt till kommuner som har låg skatt innebär inte att det är en Robin Hood-skatt i den bemärkelsen att man tar från dom som har mer för att ge till dom som har mindre.

 

Det finns två system för kommunSverige, ett system som jämnar ut inkomsterna, dvs. skattekraften och ett som jämnar ut kostnaderna, dvs. kostnadsutjämningen. Dessa två system är tänkt att balansera så att det är lika förutsättningar att bedriva välfärdspolitik i hela landet.

 

Kostnadsutjämningssystemet tar hänsyn till strukturella skillnader. Dvs. saker som kostar olika, t.ex. andelen barn och gamla som behöver mer samhällsinsatser. Umeå betalar mest i Sverige till kostnadsutjämningen då vi relativt sett till andra kommuner har mindre andel av befolkningen som behöver hjälp och stöd. Däremot får kommunen på inkomstsidan. Det senare beror på den stora andelen studenter som generellt sett har låga inkomster.

 

Kommunerna i Västerbotten har tidigare yttrat sig över regeringens förslag. Från politiken vill vi inte att löneläget ska vara en faktor i kostnadsutjämningssystemet. Kommuner som idag har en hög skatt och som dessutom inte har haft råd att betala ut lika höga löner som i lågskattekommuner straffas. De "fattigare kommunerna" som Umeå kommun tvingas ge mer pengar till "rika kommunerna" med andra ord lågskattekommuner vilket oftast är lågskattekommuner och kranskommuner runt Stockholm. Det innebär att dom kan höja lönerna ytterligare men också att de kan sänka skatten än mer medan vi i Västerbotten inte kan betala samma löneökningar för vår personal. Resultatet blir att kommuner i Västerbotten kan komma att tvingas skära ner i verksamheten eller höja skatten. Detta för att man bygger in orättvisor i systemet!

 

Från socialdemokratiskt håll vill vi att de borgerliga kommunföreträdarna i Västerbotten vaknar upp och står för det som vi har varit överens om. Vi vill inte att löneläget ska vara med som en faktor i kostnadsutjämningen, så löd våra yttranden. Jag förstår inte hur centern, för allt i världen, kan ha köpt detta förslag som enbart gynnar högerstyrda lågskattekommuner. Jag uppmanar er att kasta förslaget i papperskorgen, för det är inte sunt. Regeringens omvända Robin Hood-skatt, att ta från de "fattiga för att ge till de rika kommunerna" istället för tvärtom är både orättvist och riskerar att skapa klyftor inom landet, men också mellan människor. 

 

Ett annat dilemma med förslaget är hur vi ska klara kompetensförsörjningen, både till kommunens verksamhet men också så att vi får rätt utbildad arbetskraft till våra företag? Ett annat stolpskottsförslag som regeringen tidigare har lagt är att dra ner pengar till utbildningen för vuxna. Det är helt fel väg att gå. Det är bland annat ett slag mot invandrarna som många gånger varit i behov av denna utbildningsmöjlighet. Komvux minskar med 30 % och arbetsförmedling med 40 %. Vår uppfattning är att förslaget ger sämre förutsättningar, både för enskilda personer och för företagen.

 

Lennart Holmlund, kommunalråd (s) i UmeåSe S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM