TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 
Debattinlägg: Nya regler för media behövs
16 april 2007 13:11


Jag har många gånger ställt frågan vem som granskar media. Media granskar dessutom aldrig varandra, snarare citerar man varandra och för ut samma felaktiga beslut. Däremot finns möjlighet för berörda att anmäla till pressens opinionsnämnd. Tryckfrihetsbrott kan det väl bli, men det händer sällan. Jag blev glad efter att ha sett uppdrag granskning där man gick igenom allt som skrevs, sagts och visats i TV om det s.k. Kungsgatanfallet där Markus blev sparkad till döds.


Efter att ha sett programmet som ger bra information och finns på nätet är jag ännu mer övertygad om att det behövs nya regler, kanske till och med stränga böter för de som ljuger för sin lyssnare, läsare och tittare. Det fallet som jag hänvisar till fanns fakta i förhör och i domar. Reportaget sa entydigt att artiklar, TV-sändningar och radion gav samma lögner. Dom inblandade var till största delen överens om händelseförloppen. Men ingen skam från ansvariga på TV, radio och politiska chefredaktörer i de borgliga stora tidningarna. Händelsen passade in som handen i handsken för KD, det parti som vill göra sig kända som etikens räddare och det blev ett huvudnummer för att hålla sig kvar i riksdagen. Det är fruktansvärt ur demokratisynpunkt att göra ett program, flertaliga utspel, pressrealiser och tal - på tidningsankor. Det fanns fakta. Övriga partier i alliansen som var emot de nya lagarna ändrade ståndpunkt och följde KD. Att riksdagspartier inte kollar fakta där man ska fatta beslut om lagstiftning känns fel.


Regeringen måste lära sig att söka riktiga underlag innan man lägger fram nya lagförslag. Fortsätter man som man gör nu är det ett stort hot mot demokratin. Det blir i så fall på samma sätt som man hanterade saker under kommunisttiden och i andra diktaturer, vilket skulle vara en demokratisk katastrof. Det visar på att det behövs en ny ordning och där man i media långt ifrån själva klarar saneringen. Sedan om det ska vara ett helt fristående granskningsorgan eller någon form av domstolsförfarande återstår väl att se, men ur demokratisynpunkt får sanningen inte hanteras så här.


Frågan om media och om det behövs något nytt granskningsorgan eller liknande gick runt i valrörelsen. Vi som företrädde en ny ordning blev självklart bespottade. Jag är inte rädd för att granskas och jag har själv agerat för att få felaktiga saker rättade och i de flesta fall gör man så. I fallet med händelserna på Kungsgatan i Stockholm, där en person fick sätta livet till och där Reinfeldt var för godtrogen och trodde på media men också hade med detta i sin regeringsdeklaration, så kan det inte gå till. De som ljög skryter väl i tysta rum hur dom påverkade regeringsdeklarationen.

Vårt demokratiska samhälle kräver obunden och fri journalistik men den måste kolla sina källor och hålla sig till sanningen. Jag är glad över de orden jag fick av mina föräldrar. Ljug aldrig.


Lennart Holmlund, kommunalråd (s), i UmeåSe S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM