TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 
Insändare: Den borgerliga bostadspolitiken hotar Umeås tillväxt
17 november 2006 11:04
Till min förtvivlan och sorg fick jag rätt. De borgliga dvs. Alliansen har en dålig bostadspolitik. Ursäkta ordvalet dålig för det är inte rätta ordet, mer korrekt är - den saknas helt. Jag har varit kritisk mot vårt parti som inte gett samma förutsättningar för olika upplåtelseformer, men Alliansen lägger ett sådant förslag som innebär att boendekostnaderna för en viss upplåtelseform skjuter i höjden utan rimliga proportioner. Det kunde jag inte ens i min vildaste fantasi föreställa mig.

Efter att ha pratat med både Balticgruppen och Lerstenen så har det kommit till min kännedom att hyran för nyproducerade lägenheter kommer att stiga med ca 20 till 25 % eller i runda tal 300 kr per kvadratmeter och år. En lägenhet för studenter på 30 kvadrat stiger med ca 9000 kr per år. Ni som företräder Alliansen och Umeå, tror ni verkligen att det är bra för Umeås tillväxt att våra studenter som i budgeten inte fick en krona i höjning ska ha råd men en hyra som är i runda tal minst 9000 kr högre än idag? Ett s.k. seniorboende på 50 kvadrat blir dock "bara" 15 000 kr dyrare (nyproducerad lägenhet) än i dag. Jag tycker detta är en skandal och ett hot mot hela Sveriges tillväxt och särskilt på de orter där det behövs nya lägenheter.

Som alltid är det de nya bostadskonsumenterna som får knivsticken då de är färre till antalet än de som redan har ett boende. De s.k. seniorboenden som vi jobbat hårt för att få igång kommer också att avstanna om man inte hi0nner gjuta plattan före nyår. Nu är det full rusch för byggherrarna att få igång projekten innan årsskiftet för att kunna få bidrag innan det försvinner. När Alliansen kom till makten 1991 grävde man Danellgropar för att inte få alltför dyra hyror. Nu är det grunden i form av en platta. Jag hoppas verkligen att regeringen åker på platt fall i den här frågan för det är ett mycket allvarligt hot mot tillväxten och bostadsproduktion. Ja, det sätter käppar i hjulet för alla som är i behov av en ny bostad. Jag blir så heligt förbannad på den syn man har att jag inte ens ork citera Mats Odell och hans lösning på problemet. Britt-Marie Lövgren, Anders Sellström, Sven-Olov Edvinsson och Anders Ågren – nu vill jag verkligen ha reda på några saker. Tycker ni det är fördelningspolitiskt rätt att de som i framtiden ska ut på bostadsmarknaden ska lägga ytterligare 300 kr per kvm och år? I pengar är det 21 000 för en trea på 70 kvm mer i hyra för en ny lägenhet? Tror ni att studenter, pensionärer, nybildade familjer och andra klarar av en sådan höjning? Tror ni tillväxten fortsätter för oss med en sådan höjning av de nya inflyttningshyrorna?

Det har tyvärr varit alldeles för tyst om denna fråga. Det som också är upprörande är att människor ska betala ytterligare drygt 3000 mer i a-kassa. Frågorna jag ställer kräver jag svar på och ni kan också lägga till om ni kommer att agera och hur ni kommer att agera för att de som är i behov av nyproducerade lägenheter ska kunna klara av detta.

Lennart Holmlund, kommunalråd (s) i UmeåSe S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM