TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 
Debattinlägg: Tror vi på oss själva blir det fler företag
19 maj 2006 10:43


I Sverige har vi traditionsenligt utbildats/uppfostrats till att bli anställd, något som känts tryggt och säkert. Det håller på att svänga något, inte minst genom att förståelsen och insikten om att flera företag är en förutsättning för fortsatt tillväxt och välfärd. Men det finns många andra skäl, att stimulera till kreativt tänkande, att se vilka möjligheter som finns i den dagliga omgivning, det är inte sällan så många nya företag uppstått.

I en stad som Umeå, med snabb tillväxt, cirka 1000-1500 nya Umebor varje år krävs också att nya arbetsplatser skapas för den fortsatta tillväxtens skull. Umeås framtid ligger i ett starkt näringsliv med mångfald och bredd, något som i sin tur kräver att många människor känner det stimulerande att starta nya företag.


Glädjande är att många kvinnor och yngre personer vågar starta nya företag. Det blir också allt vanligare att man bedriver företag på deltid och med fortsatt anställning. Fortfarande är det dock för få som tar möjligheten att starta nya företag. Erfarenhetsmässigt vet vi att 10-20 % av de anställda startar företag om bara tillfälle och de rätta förutsättningarna ges. Här finns en enorm potential både för Umeå och för Sverige.


Under vecka 17 bedriver Jobs an Society en kampanj under motto ”du ska tro att du är något". Det behövs ett annat tänkande kring att starta nya företag. Att vara egen företagare ger också möjligheter att själv bestämma förverkliga sina drömmar.


Vi anser bland annat att alla som söker F-skattsedel utan dröjsmål och ifrågasättande också ska få F-skattsedel. De som vägrar att lyssna till Jantelagen ska ha all uppmuntran och stöd på olika sätt för att komma igång med ett nytt företag. Starta eget stöd som ges via Arbetsförmedlingen är bra och kan förbättras. Många små förändringar kan positivt bidra till målet att fler vågar trotsa Jante!


Lennart Holmlund
Harry StrandbergSe S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM