TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Det är värre än jag trodde!
Hatet finns i samhället!
Och det växer tydligen!
Det påminner verkligen om 1930-talet!
Jag befarade det värsta!
Nu är det besannat!
Ondskan finns bland vissa politiker!
Ondskan finns bland Sverigedemokraterna!

 

Det har väl inte undgått någon?
Verkligheen är närmare än man kunde tro!
Nu har väl även den tveksamme fått klara bevis!
Sverigedemokraterna har människor i ledande ställningar i samhället!
Det handlar om politiska uppdrag i beslutande organ.
Det handlar om kommunpolitikern
Det handlar om Sverigedemokrater valda av många människor i en kommun
Och bland dem finns personer med samhällsfarliga vapen!
Det handlar om 550 kilo sprängmedel
Det handlar rent kriminella inriktningar!
Det handlar om nazistiska inslag


Den yngre av männen hade Hitler-altare hemma!

Fiender mot det svenska samhället!


 

Det är inte första gången som samhällsfientliga handlingar utförs
Det är Sverigedemokrater som begår de onda handlingarna
Det har verkligen skett tidigare
Varför tillåter man att detta ”sopas under mattan”?
Är det inte mer än hög tid att se Sverigedemokraters inriktningar?
Bör inte alla ”sluta att blunda för verkligheten”?

 

Jag har skrivit om det växande farliga samhället tidigare
Jag har skrivit om detta i flera av mina tidigare blogg-inlägg.
Jag har uttryck stark oro
Jag uttrycker stor fara inför framtiden!
Jag vill inte återuppleva det igen!
Vi vill väl inte ha det människofientliga samhället ännu en gång?

Jag säger:


Agera nu!
Låt inte det onda samhället växa fram igen
Det finns tydligen stor risk att det farliga samhället växer
Det växer ”i lönndom” som på 1930-talet
Människor trodde även då på det kommande samhället
Man vissta nog inte bättre
Man hade ”band för ögon och sinne”
Låt oss inte behöva uppleva det igen
Verkligen inte!
Inte ännu en gång!
                                Det senaste som hänt är:
-------
Den yngre av männen känd högerextremist - hade Hitler-altare hemma
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21147238.ab


Polisen slog till mot två adresser i Falkenberg – och hittade totalt 550 kilo sprängmedel.
Två män har häktats misstänkta för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. En av dem är känd i högerextrema kretsar. Nu är också en kommunpolitiker från SD misstänkt för inblandning i tillslaget,


Detta  rapporterar gt.se.   
http://www.expressen.se/gt/sd-politiker-greps-med-tandhattar-i-bilen/


Det började med en bil som stoppades av polisen i
Falkenberg  
http://www.aftonbladet.se/tagg/b7809955-8e9a-45af-bf61-a8c7005bafd1/0abef3fc7b/  
på grund av misstänkt narkotikabrott. Men när polisen genomförde en husrannsakan i en bostad fann de inget knark. I stället hittade de 50 kilo sprängmedel. Dessutom påträffade polisen 150 kilo dynamit i en bil som stod i närheten av bostaden.
    En 30-årig man greps och anhölls senare misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
    På en annan adress i Falkenbergstrakten hittade polisen senare 350 kilo sprängmedel. I samband med det anhölls en 41-årig man.


Båda häktade
På förmiddagen hölls häktningsförhandlingar mot männen i Varbergs tingsrätt. Båda häktades misstänkta för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
    Männen uppges vara arbetslösa för tillfället. Men den äldre av dem hävdar ändå att han har hanterat sprängämnen i sitt jobb.
– Han har en anknytning till sprängmedel i arbetet. Han har inte haft något brottsligt uppsåt, säger mannens advokat Anders Roy till Aftonbladets Andreas Hillergren på plats i tingsrätten.

 

SD-politiker inblandad
Den första husrannsakan gjordes i fredags. Då hittade polisen 50 kilo sprängmedel i en lada. I samband med polisinsatsen kom en bil körandes in på området. Enligt gt.se försökte föraren fly, men polisen lyckades stoppa personen. I bilen hittades ett antal tändhattar.
   Gt.se rapporterar att föraren av bilen är en kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Halland.
– Personen är misstänkt för samma brott som de övriga, alltså brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, säger Tommy Nyman.

Ytterligare en person är misstänkt för samma brott. De två har dock släppts på fri fot, men misstankarna mot dem kvarstår.
– Vi utesluter inte att utredningen kan komma att omfatta fler personer. Vi är precis i början av arbetet, säger Tommy Nyman.

 

Säpo kopplas in
30-åringen har en lång brottshistoria. Enligt uppgifter till Aftonbladet förekommer mannen med minst 17 punkter i brottsregistret.


Gt.se rapporterar  
http://www.expressen.se/gt/kand-nazist-haktas--hade-halvt-ton-dynamit/  
att han är känd i högerextrema kretsar. Flera av brotten ska ha haft rasistiska inslag. 2014 dömdes han för att ha slagit en yxa i dörren till en grannes bostad. Grannen hade invandrarbakgrund, enligt gt.se.

– Vi har i utredningen sett tecken på att han har nazistiska sympatier, säger Tommy Nyman, pressinformatör vid Hallandspolisen, till Aftonbladet.

 

På grund av de högerextrema kopplingarna har polisen i Halland nu inlett ett samarbete med Säkerhetspolisen, Säpo.
– Vi berättar för dem vad vi får fram i utredningsarbetet. Det är naturligt för oss att göra det i det här läget, säger Tommy Nyman.

Vid husrannsakan hos mannen ska polisen ha hittat massor av nazi-propaganda. Bland annat uppges ett Hitleraltare ha påträffats i bostaden.

 

Har köpt 50 kilo sprängmedel
Enligt männens advokater är de båda häktade kompisar. 41-åringen ska ha sålt 50 kilo sprängmedel till 30-åringen. Det har den yngre mannen medgivit, enligt hans advokat Lars Brandel.
Den äldre mannen medger häktning. Den yngre bestrider dock beslutet.
Åtal mot de två ska vara väckt senast den 4 augusti. 
#########################


                                 Läs vidare här:


Känd nazist häktas – hade halvt ton dynamit  
http://www.expressen.se/gt/kand-nazist-haktas--hade-halvt-ton-dynamit/  
GT, Publicerad 21 jul 2015 09:52


En av de två män som misstänks för det stora dynamittillslaget i Falkenberg är känd i högerextrema kretsar och är tidigare dömd för brott med rasistiska inslag. 
   För ett år sedan dömdes han för grovt olaga hot sedan han slagit en yxa i ytterdörren till en granne med invandrarbakgrund.
   En mängd nazistisk propaganda har nu tagits i beslag av polisen.
– Jag vet att det framkommit i utredningen tecken på att han skulle ha sådana sympatier, säger Tommy Nyman, informatör vid polisens presstjänst i Halland.

 

På tisdagsförmiddagen häktades de båda männen för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Enligt tingsrättens kansli har de båda männen medgett de faktiska omständigheterna.
    Totalt rör det sig om 550 kilo sprängmedel som påträffats på tre olika platser. Vid en av fyndplatserna – i en lada där en nazistfana satt upphängd - påträffades två lådor fyllda med 50 kilo dynamit gömda bakom en murstock.   Hemma hos en av männen påträffades 300 kilo dynamit paketerat i papplådor och i samme mans fann polisen 150 kilo.
    En av de två männen har vana att hantera sprängämnen, vilket Tommy Nyman bekräftar. Enligt uppgift till GT har den äldre av de två männen, en man i 40-årsåldern, arbetat med bergsprängning under flera år.
    Den yngre mannen, en man i 30-årsåldern, är dömd för en lång rad brott. Bland annat med rasistiska inslag. Förra året dömdes han för att ha hotat en granne med invandrarbakgrund och slagit en yxa i grannens dörr. I samband med husrannsakan fann polisen då en mängd nazistföremål och litteratur.
Mannen själv sa att han hade mycket föremål med anknytning till andra världskriget – även sovjetiska.


Tidigare dömd
Men mannen har befunnit sig i den så kallade vit makt-miljön i över ett decennium. Han har också tidigare dömts för brott med rasistiska inslag. För tre år sedan dömdes han för att ha bussat sin hund på en man med invandrarbakgrund samtidigt som han skallade honom och skrek rasistiska tilllmälen om att mannen var en "apa" och "apjävel".
   I våras dömdes mannen senast. Då för händelsen med yxan till sex månaders fängelse för grovt olaga hot och skadegörelse.
   Det var i fredags som polisen gjorde en husrannsakan hos en man närstående den nu anhållne mannen i 30-årsåldern. Då gjordes det första beslaget av 50 kilo sprängämnen och de båda togs in till polisen. Men bara mannen i 30-årsåldern fick bli kvar hos polisen som misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.


Häktades på sannolika skäl
Dagen därpå framkom uppgifter om att även en andra person kunde ha sprängämnen hos sig. Under lördagen gjordes därför en husrannsakan hos en man i 40-årsåldern. Där påträffades ytterligare 450 kilo dynamit samt spränghattar som används för att spränga dynamiten. 
   Den äldre av männen har erkänt brott och motsatte sig inte heller åklagarens krav på häktning under tisdagen.
– Han vill medverka till den här sakens riktiga utredning. Jag har förstått att han inte haft något brottsligt uppsåt om detta och har gett en förklaring till varför han haft detta förvarat i ett flerbostadshus, säger den 40-årige mannens advokat Anders Roy.

Han är nu på sannolika skäl misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
   Även advokaten som försvarare den yngre av de två häktade männen säger att hans klient erkänner och vill medverka i utredningen.
– Han erkänner gärningen och innehavet av det som påträffats hos honom. Han vill bidra till utredningen och har så gjort från första stund, säger Lars Brandel.

Enligt honom har hans klient köpt den dynamit som påträffades hemma hos honom av den äldre mannen. Motivet för köpet känner han inte till. 
   Han tillbakavisar inte uppgifterna om hans klients politiska åsikter men säger att något motiv kopplat till dessa inte framförts.
– Han har ett enormt intresse för andra världskriget, SS och Hitler. Han ligger långt ut till höger, säger Lars Brandel.
----------- 
                                Ytterligare en artikel:
SD-politiker greps med tändhattar i bilen

http://www.expressen.se/gt/sd-politiker-greps-med-tandhattar-i-bilen/  
GT, 21 jul 2015 12:32


Politikern greps i sin bil i närheten av den lada där delar av sprängämnena fanns.
En kommunpolitiker från Sverigedemokraterna är misstänkt i det stora tillslaget med

550 kilo dynamit i Halland.
http://www.expressen.se/gt/kand-nazist-haktas--hade-halvt-ton-dynamit/


Politikern greps i sin bil i närheten av den lada där delar av sprängämnena fanns. I politikerns bil fann polisen spränghattar i en gul plastpåse.
– Personen är misstänkt för brott, säger Tommy Nyman, informatör vid polisens presstjänst i Halland.

 

Det var på fredagseftermiddagen i förra veckan som polisen gjorde den första husrannsakan mot en lada där 50 kilo dynamit påträffades gömt bakom en murstock. Senare samma helg påträffades ytterligare 500 kilo i det stora beslaget som nu utreds i Halland.
   Under pågående insats under fredagen kom en person i en röd bil in på området och parkerade. Personen sprang ut från bilen och kom efter någon minut tillbaka och körde därifrån.
   Men polispatrullen fick stopp på bilen och frågade ut föraren. Bakom förarsätet låg då en gul platspåse. I plastpåsen låg flera tändhattar som används för att antända dynamit.


Kommunpolitikern kommenterar
Bilägaren som också var den polisen stannade i bilen visar sig nu vara kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Halland.
   När GT når kommunpolitikern är denne mycket fåordig och vill inte kommentera någonting.
– Jag har inga kommentarer, säger politikern och lägger på luren.

Till polisen har kommunpolitikern sagt, att bilen inte städas ofta och att någon annan måste ha lagt påsen med tändhattarna på platsen.
   Enligt Tommy Nyman informatör vid polisens presstjänst i Halland är personen fortsatt misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Samma brott som de två männen häktats för under tisdagen.
   En av männen är känd i nazistiska kretsar och är dömd för flera brott med rasistiska motiv. I samband med den nu pågående förundersökningen har en stor mängd nazistiska material tagits i beslag.


Uppmanas att avsäga sig sina uppdrag
Sverigedemokraternas gruppledare i den politiska församling där politikern är aktiv säger att denne nu uppmanat politikern att säga upp sina uppdrag. Detta ska ha skett efter en diskussion under måndagen.
   Jag har vidtagit åtgärder som gruppledare och haft samtal. Politikern har skrivit en lapp där denne säger upp sina uppdrag tillfälligt i alla fall. Sedan får vi se vad som är sant eller inte sant. Jag vet inte mer än vad ni vet, säger gruppledaren.


Vi är många som känner oro!
Vi är många som känner skräck!
Det är fullt förståeligt
Det omänskliga som hände går inte att ta bort
Det var mer än förskräckligt!
Kan människan vara sån?
Varför glömmer så många det som hände?
Vill man inte kännas vid den fasansfulla verkligheten
Verkligheten existerade ju - fastän den var grymt omänsklig

 

Vi har en verklighet också idag
Det finns till och med ett politiskt parti, som anser oss människor olika!
Man anser, att vissa människor inte skall finnas
Det finns ett politiskt parti som vill "ta bort" vissa människor!
Handlar det om att “utrota” idag också?
Detta politiska parti finns i vårt land!
Det är mer än hemskt!
Blir du verkligen inte mycket illa berörd?
Blir du inte förskräckt?

 

Var du med på 1930- och 1940-talet?
Då måste du väl vara mycket orolig?
Det får väl inte hända igen!
Men utvecklingen idag kan ju mycket väl bli den som rådda då!
Det började “så smått” under 30-talet
- men utvecklingen tio år senare blev fruktansvärd!
Är det verkligen så, att många inte vill se denna verklighet?
Tar man inte till sig den förskräckliga utvecklingen?
Är man inte rädd för en upprepning?

 

Men vi är väl helt överens om att förhindra!
Vi måste arbeta mot en sådan utveckling!
Vi får inte glömma!
Vi får inte glömma förintelsen!

 

Törs inte människor tala om det?
Det var ju det grymmaste som hänt!
Det var ju folkmord!
Det var ju förintelse av vanliga människor!

 

Jag glömmer aldrig!
Jag upplevde den tiden!

Jag upplevde tiden för "den slutgiltiga lösningen"!

 

Det får inte hända igen!


Det får aldrig, aldrig återkomma!

 

Men vad sker egentligen idag?
Är inte en stark oro mer än befogad!
Pusselbitarna kan ju mycket väl bilda den fasansfullt utvecklande helheten!
Varför är så många människor inte djupt oroliga - precis som då?

 

Jag säger:
Förhindra att historien upprepas!
Jag har just avslutat läsningen
av boken "Auschwitz - den slutgiltiga lösningen "
Läs den boken!
Tänk efter och se verkligheten!

 

Läs nedanstående och tänk efter!


Nazisterna som skapade Sverigedemokraterna
ETC, 2014-02-04 09:36

http://www.etc.se/inrikes/nazisterna-som-skapade-sverigedemokraterna

 

På ett möte i Malmö 1988 lade en skinnskalle, en ökänd nazist och en SS-veteran grunden för Sverigedemokraterna. Några år senare brände SD-medlemmen Jan Bengtsson judiska böcker på bål iklädd nazistuniform, 2013 valdes han in i SD:s styrelse i Höör. Journalisten Bosse Schöns granskning visar partiets bruna rötter och hur det nazistiska tankegodset lever kvar än idag.

”Jag beundrar de insatser som ett antal SS-officerare och frontmän gjorde i ärlig strid mellan nationer och jag fördömer så hårt jag kan de övergrepp som inte blott SS, utan även andra naziorganisationer gjorde för att åstadkomma Förintelsen.” Så skrev SD-riksdagsledamoten Stellan Bojerud på hatsajten Avpixlat. Det avslöjade tidningen Aftonbladet nyligen.

 

I vilket land som helst i Europa hade Sverigedemokraten Bojerud hudflängts för sina uttalanden. Men det passerade relativt obemärkt förbi. Och trots Jimmie Åkessons omtalade nolltolerans mot rasism och nazism i partiet är Stellan Bojerud kvar i partiet och i riksdagen. Vurmandet för nazismen är en lång tradition i partiet.

 

Lärare i militärhistoria
Stellan Bojerud kan inte anklagas för bristande kunskaper om ämnet. Eftersom han är överstelöjtnant och har varit lärare i militärhistoria vid Försvarshögskolan känner Bojerud givetvis till att SS, som var en stat i staten i Nazityskland, dömdes som en krigsförbrytarorganisation vid Nürnbergrättegången 1947.

När domstolens ordförande, sir Geofrey Lewrence, läste upp domen förklarade han att rätten, till skillnad från Bojerud, inte förmått att skilja judarnas bödlar från bödlarnas hantlangare. I rättens ögon var alla inom SS stora eller små kuggar i Hitlers förintelseindustri. Därför dömdes alla avdelningar inom SS som krigsförbrytare.

 

Svenskar i SS
Under andra världskriget stred 270 svenskar i Waffen-SS, de flesta av dem nazister som tagit värvning. En av dem var Gustav Ekström som arbetade under SS-chefen Heinrich Himmler vid högkvarteret i Berlin. Han värvade sig till Waffen-SS för att som han sa "slåss mot världsjudedomen". Han, liksom alla SS-män, svor trohetseden till Hitler: "Jag svär Dig, Adolf Hitler, det tyska rikets Führer och rikskansler, trohet och tapperhet. Jag lovar Dig och de av Dig utsedda överordnade lydnad, ända in i döden, så hjälpe mig Gud”.

Många år senare var SS-veteranen Gustav Ekström av grundarna till Sverigedemokraterna i Malmö.

 

Sverigedemokraterna bildas
I slutet av 80-talet i Sverige gjordes flera försök att samla nynazister, rasister och högerextremister i ett och samma parti. 1986 bildade medlemmar från Framstegspartiets Stockholmsavdelning och kamporganisationen Bevara Sverige Svenskt (BSS) nazistiska Sverigepartiet men sammanslagningen misslyckades. I januari 1988 gjordes ett nytt försök att samla de högerextrema krafterna under ett och samma paraply och Sverigedemokraterna grundades.

 

Etablerar sig i Skåne
Nästa stora steg i partibygget var att slå ner en ¨tältpinne¨ i den viktiga regionen Skåne. Den 21 februari 1988 kallade de första Sverigedemokraterna i Skåne till ett årsmöte i konferensanläggningen S:t Gertrud i Malmö för att välja sin styrelse. Mötet började klockan 15. I lokalen fanns en brokig skara gäster; skinnskallar i bomberjackor och marschkängor med stålhättor, nynazister och SS-veteranen Gustav Ekström, som då blivit över 80 år gammal. Med på mötet var också en före detta medlem från nazipartiet Svensk socialistisk Samling, även kallat Lindholmspartiet, och aktivister från kamporganisationen Bevara Sverige Svenskt (BSS). Mötet bevakades av Säpo.

 

Dagens ETC har tillgång till mötesprotokollet som visar att dessa gengångare från nazismens storhetstid valdes in i SD Malmös styrelse. Ordförande, den ökände skinnskallen Ulf Ranshede som senare dömdes för misshandel av en 14-årig invandrarpojke, klubbade valet av:

Gustav Ekström, SS-veteranen, revisor.

Fritz Håkansson, avhoppare från nazipartiet Nordiska Rikspartiet, styrelsesuppleant.

Nazisten Gösta Bergqvist, mötessekreterare.

 

Året efter mötet, 1989, deltog Gösta Bergqvist på ett hemligt SS-möte söder om Hamburg i sällskap med svenska nynazister och Hitlerbeundrare. I smyg visade han med illa dolda förtjusning ett hakkorsmärke han hade dold bakom kavajslaget och berättade för SS-veteranerna att han var föreningskonsult åt det nybildade partiet Sverigedemokraternas lokalavdelning i Malmö med uppdrag att ordna möteslokaler och bidrag från kommunen, landstinget och staten. Gösta Bergquist var den siste nazisten i Sverige som vågade gå omkring i Stockholm i nazistuniform. Den 1 maj 1945, när Hitler tagit livet av sig och världen chockats av bilderna från nazisternas utrotningsläger, stod han som 17-åring på Stureplan och sålde nazisttidningen "Den Svenske Folksocialisten". Under veteranmötet förklarade han att han inte såg sig själv som nazist utan som nationalsocialist men med tiden kom han, liksom många andra partivänner, att kalla sig för socialkonservativ. Han klagade också på hur tungjobbat partiarbetet var i landet som "såssarna" förstört:

 

– Det är en djävla hård bransch att vara nationell i Sverige idag. Jag beklagar verkligen att Sverige är sådant att vi inte kan få fram ett nationellt parti. Förtrycket är så totalt. Massmedia, kyrkan, socialdemokraterna, kommunister, borgare, miljöpartiet, KDS, Röda Korset och Rädda barnen är emot oss, sa han i en intervju.

 

Handgranat mot Schyman
Några år senare ställde en av Gösta Bergqvists yngre partivänner, Robert Vesterlund som var ledare för partiets militanta ungdomsförbund SDU, till med ännu en skandal som skakade om Sverigedemokraterna. När vänsterpartiets ledare Gudrun Schyman förstamajtalade i Kungsträdgården 1993 fanns Robert Vesterlund och två andra skinnskallar, alla klädda i militärbyxor, i publiken beväpnade med en skarpladdad handgranat.

Trion greps och Niklas Irberger, som suttit i Sverigedemokraternas styrelse, dömdes till ett års fängelse för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Jimmie Åkesson blir medlem
1995 gick en ung Jimmie Åkesson med i partiet i Sölvesborg. Han hade varit medlem i över ett år när partikamraten Tina Hallgren Bengtsson sommaren 1996 valtalade under mötet i grannkommunen Höör. Hon höll talet i naziuniform med koppel, ridstövlar och en stor röd flagga med ett stort hakkors hängande på ett staket bakom sig. Hon talade inför ett 50-tal partivänner och maken Jan Bengtsson, som även han gick omkring i naziuniform och armbindel med hakkors. Det brändes även böcker på bokbål, framför allt om förintelsen, till exempel av överlevaren Ferenc Göndör. Det var också böcker av så kallade förrädare, som Winston Churchill och Tage Erlander. I ett tal hyllade Jan Bengtsson den tyske führern: "Adolf Hitler, sträck ut din hand från Valhall och visa oss den enda sanna vägen. Sieg heil!" Sverigedemokraternas dåvarande ledare Mikael Jansson blev så upprörd att han omedelbart införde uniformsförbud för att sudda bort alla kopplingar till nazismen: "Inga Hollywoodnazister på våra möten" mullrade han.

Tina Hallgren Bengtsson, som var den första Sverigedemokrat som valdes in i ett kommunfullmäktige, i Höör, protesterade och hoppade av partiet. Istället gick hon tillsammans med maken Jan Bengtsson över till det radikalare Nationalsocialistiskt front. Ett parti som krävde ett rasrent svenskt folkslag och obligatorisk skolundervisning i "rasbiologi och rashygien”.

 

Partiet har ömsat skinn flera gånger och kallar sig nu för Svenskarnas parti och marscherade genom Stockholms city i september förra året. Jan Bengtsson har återvänt till SD och för knappt ett år sedan valdes han in i styrelsen för föreningen i Höör. Hans nazistiska bakgrund har accepterats av Jimmie Åkesson.

 

Tina Hallgren Bengtssons nazianstrukna valmöte blev för mycket för den gamle nazikämpen och SS-veteranen Ingemar Somberg som mer än en gång uppmanat nynazisterna att slänga hakkorsen och klä sig snyggare om de ville vinna folkets röster i valen. Han var också upprörd över nynazisternas brist på logik: "De kan ju för faen inte skandera vit makt – judeslakt och samtidigt förneka förintelsen". 1998 skrev han en nyårskrönika i nazitidningen Wärendsbladet där han läxade upp sina andliga arvtagare – alltifrån nynazister till Sverigedemokrater:

 

”Det är inte som på 30-talet (...) Tänk därför på att nazisymboliken från 30-talet inte är gångbar längre och dessutom straffbar (...) Min förhoppning inför 1999 är att alla kan samlas under en sammanhållande ledning och bakom ett icke enbent partiprogram. Låt oss sammanställa ett ’tusenfota’ program där inte främlingshat och vit makt är det enda viktiga, bredda därför argumenteringarna till alla områden. Till Er unga vill jag bestämt vädja: häng in uniformen, ställ ifrån Er ölburken och sluta skråla om judeslakt. Måste Ni marschera så gör det i takt, Ni framhäver inte den vita rasens överlägsenhet genom att gå som en fårskock.”

Budskapet var rakt och tydligt – om arvtagarna ville ta sig in i fullmäktigeförsamlingar och riksdagen måste de skapa ett partiprogram, "tusenfoptaprogram", som omfattade alltifrån försvars- till socialpolitik, åldringsvård till förskola.

 

När Sverigedemokraterna deltog i riksdagens högtidliga öppnande den 15 oktober 2010 bar 19 av de nyvalda ledamöterna kostym medan partiledaren Jimmie Åkesson och hans fästmö Louise Erixson var klädd i folkdräkter från Blekinge.

Tillsammans med kungafamiljen och resten av riksdagen lyssnade de på biskop Eva Brunnes predikan i Storkyrkan. När biskopen predikade om alla människors lika rätt att dömas efter sina handlingar och inte sin hudfärg eller var de var de är födda så lämnade Sverigedemokraterna Storkyrkan i protest.

 

Erik Almqvist, SD:s pressekreterare och nyvald riksdagsman, anklagade Twitter biskopen för att hon, ansåg han, använt predikstolen för att attackera SD: ”Vidrigt politiserad kyrka som tar ställning för vänsterextremister.” ¨Vidrigheten¨ bestod av en enda mening i biskop Eva Brunns predikan: "Den rasism som säger att du inte är lika mycket värd som jag, att du ska inte har samma rättigheter som jag, inte är värd ett liv i frihet, och detta av en enda grund — att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld — det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor."

Nästan på dagen två år senare publicerade tidningen Expressen en video där SD:s Erik Almqvist, riksdagsledamöter Kent Ekroth och SD-politikern Christian Westling beväpnade sig med järnrör och gav sig sedan ut i Stockholmsnatten.
SS-veteranen och Lindholmaren fick aldrig uppleva Sverigedemokraternas parlamentariska genombrott. Han dog året efter det att han gett sin arvtagare bakläxa.
Bosse Schön
_________
Folkvald SS-beundrare
Riksdagsledamoten Stellan Bojerud är pensionsavgången armé­ officer och militärhistoriker. Han skrev en rad kritiserade inlägg på siten Avpixlat där han hyllar SS. Han skrev: ”jag beundrar de insatser som ett antal SS-officerare och frontmän gjorde i ärlig strid”. Han har även hyllat nazistiska Svenskarnas parti i ­ sociala medier.

 

Det här var SS
SS – Hitlers svartklädda garde, prydda med dödskallar, har gått till historien som de nazikrigsförbrytare som verkställde massmorden på judar på östfronten, där över en och en halv miljon judar sköts, och massmorden i dödsläger som Auschwitz-Birkenau och Treblinka, där miljontals judar gasades.


Nazisterna som var med när SD grundades
Ulf Ranshede – Ordförande på mötet. Han är en ökänd skinnskalle dömd för misshandel av en 14-årig invandrarpojke. Valdes till talesperson.


Gösta Bergquist – Valdes till ­ mötets sekreterare. Känd nazist.

 

Gustav Ekström – Valdes till revisor på mötet i Malmö. Han reste ner till Tyskland och stred i SS mellan 1941 och 1943. Jobbade direkt under Heinrich Himmler. Han gick med i kriget ”för Hitler och mot världsjudedomen”.


Sakförhållanden kan vara på sin plats vid diskussion om invandring
En liten sammanställning finns här nedan:

 

År 2014 var 1,6 miljoner personer av Sveriges befolkning födda utomlands, vilket motsvarade drygt 16 %.
De vanligaste medborgarskapsländerna, för personer som invandrade samma år, var Syrien följt av återinvandrande svenska medborgare.

De vanligaste utvandringsländerna var Norge, Danmark och Storbritannien
År 2014 invandrade över 120 000 personer till Sverige, omkring 58 000 kvinnor och 70 000 män, vilket var en ökning med 9,6% jämfört med 2013.
Samtidigt utvandrade omkring 51 000 personer vilket ger en nettoinvandring på ungefär 75 000 personer.

Av de 171 medborgarskap, som fanns representerade bland de invandrande år 2013, var den största gruppen svenska medborgare, som återinvandrade.
De motsvarade nästan en femtedel av alla invandrande.
År 2014 fanns 167 olika medborgarskap representerade bland de invandrande.
Den största gruppen var syriska medborgare och den näst största gruppen var svenska medborgare.

På grund av konflikten i Syrien har invandringen därifrån ökat från drygt 5 000 personer år 2012 till 26 000 personer år 2014.
Svenska medborgare tillsammans med inflyttade från övriga nordiska länder utgjorde ungefär 22% av alla som invandrade till Sverige under 2014.

Idag är drygt 16 procent av Sveriges befolkning född utomlands vilket motsvarar strax över 1,6 miljoner människor.
Nästan hälften av alla utrikes födda personer kommer ursprungligen från ett europeiskt land. Finland har länge varit det vanligaste födelselandet bland utrikes födda som bor i Sverige, och så var det även 2014.
Det näst vanligaste födelselandet är Irak, följt av Polen.

Den vanligaste typen av invandring till Sverige 2014 var anhöriginvandringen, som stod för cirka 38 % av de uppehållstillstånd som utfärdades under året.
Nästan en tredjedel av alla som fick uppehållstillstånd fick det av asylskäl, och drygt 14 % fick det av arbetsmarknadsskäl.


*Asyl avser personer som fått uppehållstillstånd som skyddsbehövande, av synnerligen ömmande omständigheter, eller som har fått tidsbegränsat tillstånd.


Kategorin arbetsmarknad avser tillstånd, som personer utanför EU/ESS området behöver för att arbeta i Sverige.
Inom EU råder däremot fri rörlighet och en EU-medborgare med giltig identitetshandling kan fritt bosätta sig i ett annat EU-land i tre månader.

Med anhöriga avses i första hand make, maka, sambo och barn under 18 år, som har anknytning till en person med uppehållstillstånd eller medborgarskap i Sverige.

Totalt beviljades ungefär 42 000 personer uppehållstillstånd som anhöriga under 2014.
Statistiken om uppehållstillstånd inkluderar inte personer som inte behöver uppehållstillstånd eller uppehållsrätt för att flytta till Sverige, så som nordiska medborgare.


Referenser
* SCB: Största folkökningen någonsin (2015-02-19)
* SCB: Utrikes födda efter födelseland
* Migrationsverket: Beviljade uppehållstillstånd och registrerade uppehållsrätter 2014 (pdf)
* SCB: Invandringar och utvandringar efter medborgarskapsland2015-07-07, 11:27  Permalink  2 kommentarer
Andra bloggar om:  I den rasistiska och invandrarfientliga våg som breder ut sig över landet efter partiet SDs intåg är det viktigt att få en sann bild av verkligheten.
Vi vill verkligen inte ha samma utveckling som i nazi-Tyskland krigsåren 1939-1945


Men vi måste vilja se sanningen
Vi måste stå emot alla försök att inbilla folk
Vi skall tala med varann om verkligheten
Vi skall inte falla till föga för osanning och floskler
Vi skall inte "kasta ut" invandrare
Vi vet nu vad invandrare betyder för Sverige.

Sverige har tjänat 900 miljarder på invandring
Invandringen ger Sverige 65 extra skattemiljarder varje år


Läs själv här:
http://www.va.se/nyheter/2015/07/01/sverige-har-tjanat-900-miljarder-pa-invandring---och-kan-tjana-annu-mer/  2015-07-06, 16:09  Permalink  16 kommentarer
Andra bloggar om:  Det måste påminnas!

Det är förskräckligt!

Det är fasansfullt!

 

Han höll ett förödande tal om människor

Allt påminde om Hitler och NS

Varför är inte människor djupt förskrämda

Vi är på väg till känslorna under 1930-talet

 

Var du med då?

Då måste du som människa agera!

Du måste få människor att förstå och agera!

 

Lena Mellin om SD-ledarens tal på Almedalen:

Apropå talet i Almedalen

Högmodet - Jimmie Åkessons fall

----

Här är SD:s mörka bakgrund i nazism
http://www.expressen.se/nyheter/dokument/har-ar-sds-morka-bakgrund-i-nazism/  
Expressen, 07 sep 2014
Gösta Bergquist demonstrerade tillsammans med nazister i Trollhättan 1996 till minne av Rudolf Hess, en av Hitlers närmaste män.
Året därpå valdes Bergquist till kassör i Sverigedemokraterna Malmö.
Expressen publicerade i fredags bilderna på Catharina Strandqvist, toppnamn för Sverigedemokraterna i Halland, iförd hakkorsbindel.
Hon avgick samma dag.
På marsch i nazistuniform: Jan Bengtsson och hans dåvarande fru Tina Hallgren Bengtsson på ett möte med Nationalsocialistisk front (NSF) i Skåne i mitten av 90-talet.
Så sent som 2013 satt Jan Bengtsson i styrelsen för Sverigedemokraterna i Höör.
#############################################
Här bildar nazisterna partiet SD – i Malmö
http://www.expressen.se/kvallsposten/har-bildar-nazisterna-partiet-sd--i-malmo/  
Expressen, Kvällsposten, 2014-09-14
Innanför portarna till S:t Gertrud höll Sverigedemokraterna sitt första möte i Malmö 1988. Målet var, precis som i dag, att hejda invandringen.
Gösta Bergquist demonstrerade tillsammans med nazister i Trollhättan 1996 till minne av Rudolf Hess, en av Hitlers närmaste män. Året därpå valdes Bergquist till kassör i Sverigedemokraterna Malmö
Mikael Jansson, partiledare 1995-2005, hade utåt sett förbjudit fornnordiska runor och försökte distansera sig från nazismen. Ändå kunde en affisch med odalrunan - symbol klassad som hets mot folkgrupp - pryda väggen i partilokalen. Affischen är på finska och är undertecknad av Finska folkorganisationen, en nazistgrupp som var aktiv under 30-talet.
1988 bildades Sverigedemokraterna. Leif Zeilon, en av grundarna, hade tidigare haft kontakt med Nordiska rikspartiet. En annan ledarfigur var Sven Davidsson med ett förflutet i fascistorganisationen Nysvenska rörelsen.
Kvällsposten publicerade den 5 september bilderna på Catharina Strandqvist, toppnamn för Sverigedemokraterna i Halland, iförd hakkorsbindel. Hon avgick samma dag.
Sverigedemokraterna är i dag det tredje största partiet i Sveriges riksdag.
Det handlar om ett främlingsfientligt parti med rötter djupt bland skånska nazister. Där är den skånska historien tydlig, enligt flera experter i Kvällspostens granskning.
Det var i Malmö 1939 som nazister från hela Sverige gick på gatorna under parollen "Hejda jude-invasionen", vid årsmötet på Hippodromen.
Det var i Malmö, bara några kvarter därifrån, som en liten grupp sverigedemokrater 1988 samlades för att bilda partiets första lokalavdelning.
Målet på mötet 1988 var - precis som i dag - att hejda invandringen.
Sverigedemokraterna hävdar att man sedan länge frigjort sig från sitt komprometterande arv, men Kvällspostens granskning i dag visar att kritiker och experter är långt ifrån övertygade om detta.
Partiet föddes den 6 februari 1988. Då bildades Sverigedemokraterna i en lägenhet i Stockholm. Bland grundarna fanns personer från den ofta våldsamma organisationen Bevara Sverige svenskt (BSS) - med rötter i nazistiska och fascistiska rörelser.
I styrelsen satt tidigare skinnskallar och veteraner från grupper som nazistiska Nordiska rikspartiet och fascistiska Nysvenska rörelsen, organisationer som fört en undanskymd tillvaro så länge Hitlers och Mussolinis illdåd var i färskt minne.
#############################################
Nazismens rötter starka i de skånska SD-fästena
http://www.etc.se/inrikes/nazismens-rotter-starka-i-de-skanska-sd-fastena  
ETC, 2014-11-04
Sverigedemokraterna fortsätter att växa i Skåne på samma orter där nazismen varit stark sedan 1930-talet. Under andra världskriget planerade fascister i Sjöbo att bygga koncentrationsläger för svenska judar. Skåningar tog värvning i tyska SS och 40 år senare bildade de SD:s första lokalavdelning i Malmö.
Författaren Bosse Schöns unika dokument blottlägger Skånes 90-åriga bruna historia och SD:s nazistiska arv.
Vi svenskar blir allt mer toleranta, men skåningar är ett undantag. En färsk enkätundersökning från Forum för levande historia visar att elever i årskurs nio och gymnasiet blir alltmer positiva till andra människor, oavsett bakgrund. Men det gäller inte för Skåne. Där är, förutom i Malmö, ungdomar mer negativa till invandring än övriga Sverige.
– Historiskt har Skåne haft en högre andel invandrarfientlighet än resten av landet, och det finns en koppling mellan ungdomars attityder och den omgivning de lever i. När deras föräldrar och personer de möter på gatan är invandrarskeptiska blir de påverkade, säger Pieter Bevelander till Sydsvenskan, en av rapportförfattarna och forskare på Malmö högskola.
Kan det vara så att negativa inställningar till invandrare och utlandsfödda går i arv, i generationer?
Sverigedemokraternas framgångar i Skåne förvånar inte den som kan den svenska nazismens 90-åriga historia. I landskapet har populistiska och högerextrema rörelser haft god jordmån ända sedan 1930-talet. I 19 av 33 skånska kommuner fick Sverigedemokraterna mer än 20 procent av riksdagsrösterna. I Sjöbo fick SD 29,9 procent av rösterna och i Hörby 27,3 procent. Det finns ett tydligt mönster. SD går framåt i kommuner som traditionellt varit starka fästen för rasistiska partier, hela vägen tillbaka till den svenska nazismen. Skåne har historiskt sett haft en bred flora av lokala främlingsfientliga partier och många frågar sig varför. Det finns inget entydigt och enkelt svar. En del av svaret finns att finna i landskapets historia.
---
Svensk nazism fyller 90 år
I år ”fyller” den svenska kopian av Hitlernazismen 90 år. När Adolf Hitler utses till rikskansler den 30 januari 1933 vädrar nazisterna i Skåne morgonluft. Den 15 april 1933 skriver den tyska nazisttidningen Vår kamp: ”Frihetskampen pågår för fullt i Sveriges sydligaste landskap. Skåne är inkörsporten från vårt nationalsocialistiska broderland i söder till vårt land. Intresset för vår rörelse är enorm, Skånes befolkning är på marsch in under hakkorsfanan.”
1934 splittras Sveriges första nazistparti. Ledaren Birger Furugård och partiets vice ordförande, Sven Olov Lindholm, kommer inte överens om partiets inriktning. Lindholm bildar ett nytt parti med hakkorset som symbol och tar sig så småningom namnet Svensk socialistisk samling, SSS. Under hela 1933 turnerar de konkurrerande nazistledarna flitigt på den skånska landsbygden där de möts av en jublande publik. Båda lovar att krossa demokratin, stoppa det påstådda ”judiska inflytandet över banker och ekonomi”. I Skåne, liksom övriga landet, härjar den ekonomiska krisen bland bönderna vilket skapar en social oro. Nazisterna lovar att bönderna ska få bättre betalt för sina produkter. I maj 1933 kommer de styrande Socialdemokraterna och Bondeförbundet (nuvarande Centerpartiet) överens om en krisbudget som tidningarna snabbt döpte till ”kohandel” (köpslående). Bondeförbundet fick nämligen igenom ett krav på högre smörpriser.
– Vi har brutit nationalsocialisternas frammarsch på den skånska landsbygden, sa den självsäkre utrikesministern Rickard Sandler (S).


SKÅNES BRUNA HISTORIA:
1933: Nazister väljs in Skanörs fullmäktige. Samma år turnerar de konkurrerande nazistledarna Furugård och Lindholm runt på skånska landsbygden. Nazister tar 18 mandat i olika skånska fullmäktigeförsamlingar.
1938: Nationalsocialistiska arbetarpartiet, NSAP, håller stormöte i Malmö eftersom partiet gått framåt i Skåne.
1945: I maj står Gösta Bergqvist och säljer partitidningen ”Den svenske folksocialisten” på Stureplan i Stockholm iförd nazist-uniform. 43 år senare är han medgrundare till SD:s lokalavdelning i Malmö (21 februari 1988).
1955: Fascisten Göran Assar Oredsson från Kristianstad besöker ett hemligt SS-möte i Köpenhamn. Senare samma år arrangerar han det första offentliga nazistmötet i Sverige efter kriget, på S:t Knuts torg i Malmö. Talar gör en av Hitlers f.d. danska nazistsoldater.
1956: Oredsson grundar Nordiska rikspartiet, NRP, som blåser liv i den svenska nazismen som legat och pyrt.
1988: 21 februari grundar nazisten Gösta Bergqvist SD:s lokalavdelning i Malmö tillsammans med SS-veteranen Gustav Ekström och aktivister från kamporganisationen Bevara Sverige svenskt, BSS. Mötet bevakas av Säpo.
1991: Sven-Olle Olsson grundar det rasistiska Sjöbopartiet.
1993: Sverigedemokrater, nazister och skinheads genomför ett fackeltåg i Lund, till Karl XII:s minne, det urartar i kravaller.
1994: I augusti arrangerar Sverigedemokraterna en demonstration på S:t Knuts torg i Malmö. Skinheads i svarta bomberjackor gör Hitlerhälsningar, minst en bär full nazistuniform med axelrem. De skriker ”Sieg heil” och ”Ut med packet”, enligt tidningen Sydsvenskan som är på plats. Samma år blir Sjöbopartisten Sven-Olle Olsson kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo, en post han behåller till 1998.
1995: En ung Jimmie Åkesson går med i SD i Sölvesborg.
1996: Sverigedemokraten Tina Hallgren Bengtsson talar på ett möte i skånska Höör iklädd naziuniform med koppel och ridstövlar framför en flagga med hakkors. Lyssnar gör 50-tal nazister och partivänner samt maken Jan Bengtsson, även han i nazistuniform och armbindel med hakkors. Böcker om Förintelsen bränns på bokbål.
1997: Säpo rapporterar att det finns fler nazister i Skåne och Blekinge än i resten av Sverige.


Källor:
• Quislingcentralen – nazismen i Skåne på 30- och 40-talet (1994), Joakim Berglund
• Nazismen i Sverige – 1924– 1979 (2004), Heléne Lööw
• Nynazismen (1966) – Armas Sastamoinen
• Hitlers svenska förtrupper (1947), Armas Sastamoinen


Relaterade artiklar
Nazisterna som skapade Sverigedemokraterna
http://www.etc.se/inrikes/nazisterna-som-skapade-sverigedemokraterna  


Vera Oredsson: "Jag är nationalsocialist in i graven"
http://www.etc.se/inrikes/vera-oredsson-jag-ar-nationalsocialist-i-graven  
################################################
Nazism i Sverige
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nazism_i_Sverige  
Wikipedia, 2014-12-13
################################################
Söders uttalande bland de tio värsta under 2014
http://www.dn.se/nyheter/sverige/soders-uttalande-bland-de-tio-varsta-under-2014/  
DN, Publicerad 2015-01-06 20:10
Sverigedemokraten Björn Söders uttalande om judar listas som en av de tio värsta antisemitiska händelserna i världen under 2014 av Simon Wiesenthal Center.
Simon Wiesenthal-centrumet, som har sitt huvudkontor i Los Angeles, är en världsomspännande människorättsorganisation som konfronterar antisemitism, hat och terrorism mot judar.
På tisdagen publicerade man en lista över de tio värsta händelserna under 2014.
http://www.wiesenthal.com/atf/cf/%7B54d385e6-f1b9-4e9f-8e94-890c3e6dd277%7D/TOP-TEN_2014_FINAL-12-31.PDF  
2015-07-02, 13:42  Permalink  10 kommentarer
Andra bloggar om:  Återta greppet att skapa en gemensam, sammanhållen skola för alla
Har vi inte sett tillräckligt många problem i dagens skola?
Varför händer ingenting tydligt i fråga om skolan?
Vi vet ju tillräckligt mycket för att skapa en bra skola
Låt inte rådande skol-försämringar fortsätta
Segregeringen får inte fortsätta!
Agera nu för att skapa en gemensam och sammanhållen skola för alla!
Som socialdemokratisk politiker måste du handla!
Gör det nu!


Här nedan är några tankar kring skolan, som jag skrivit i min blogg för några år sedan.
Länken finns efter varje artikel.
Läs den!
----
Är vår skolpolitik att samarbeta med folkpartiet?


Det heter i rådslagsgruppens uttalande:
”För oss är det viktigaste att man når en bred politisk överenskommelse. Vi har sträckt ut en hand. Vi hoppas, att Jan Björklund bjuder in oss till samtal.”

Detta är en häpnadsväckande utveckling i fråga om vår politik rörande ett grundläggande välfärdsområde, nämligen en jämlik och gemensam skola för alla barn!

Vi känner nu väl till följande:
* Valfrihetsreformen har förstärkt den etniska, socioekonomiska och prestationsmässiga segregationen;
* Valfriheten i första hand är en fråga för välutbildade föräldrar i storstäder, förortskommuner och större städer;
* Resultatet av valfrihetens har blivit
   - etnisk, socioekonomisk och prestationsmässig segregation i skolan ger segregering i samhället.
   - våld i skolan ger våld i samhället.
   - elever som inte blir sedda i skolan, skapar sin status i gänget.
   - elitskolor gör att andra skolor tvingas lägga ned.
* När klasskillnader sammanfaller med de skillnader, som skapas av framför allt kön och grupptillhörighet, blir ojämlikheten som hårdast. Det handlar om invandrare, sexuell läggning, funktionshinder eller ålder.

* Friskolebranschen i Sverige har vuxit till en miljardindustri.

Sex av de största aktörerna tjänade tillsammans över 150 miljoner kronor förra året.
* När de sex största företagen tillsammans gör en vinst på 150 miljoner kronor, är det inte längre hållbart att beskriva friskolor som en förlustbransch. * Walthers gymnasium AB har inte velat lägga pengar på att anställa behöriga lärare.
* Högerregeringen med Jan Björklund som ledare för skolfrågorna har ingen kritik att rikta mot friskolesystemet. Det är okej att skolorna går med vinst.
* Hälften av undersökta kommuner har fått ökade kostnader för skolan.

Socialdemokratiska arbetarepartiet skriver i sitt partiprogram:
”S.k. kundvalsmodeller som gör sociala nyttigheter som skola, vård och omsorg just till varor på en tjänstemarknad, är oförenliga med kraven på solidariskt ansvarstagande.

Skola, vård och omsorg har en central roll för fördelningen av möjligheter i livet. Ojämlika möjligheter till utbildning, vård eller omsorg fortplantas och förstoras till ojämlika möjligheter till personlig utveckling, i samhällslivet och på arbetsmarknaden. Sådana klyftor skadar den enskilde, och de skadar samhället. Den lika tillgången till dessa nyttigheter, med hög kvalitet för alla, är en grundbult för jämlikhetspolitiken.”

Det heter i partiprogrammet:
”Vårt mål är en sammanhållen skola där barn och unga med olika bakgrund lär av varandra.”
Med den skolpolitik som socialdemokratin nu väljer, dvs. samarbete med folkpartiet, skapas ett segregerat, socialt uppdelat och ojämlikt samhälle. Det kommer inte att finnas några som helst förutsättningar att skapa denna ideologiskt grundläggande skola för alla elever.


Jag säger:
* LO har visat vägen – Följ den !

A och O är den fackligt-politiska samverkan, samarbetet.
Fackligt politiskt samarbete är en del av den svenska modellen.
Partiet centralt bör återta rollen som det parti, som går i spetsen för ett gemensamt, jämlikt och sammanhållet skolsamhälle!


Hur blir framtidens skola ?
De av partiet framlagda förslagen om SKOLAN innebär:
* Skolan ger inte alla samma chans
* Skolan gynnar ”den starke” – ser till ”eliten”
* Skolan blir uppdelad i A- och B-lag i olika skolenheter
– skolan blir i ännu mindre grad ”gemensam och sammanhållen för alla elever”
* De privata eller säg ”De fristående skolorna” permanentas och ”slår ut” den kommunala skolan - med stöd av skattebetalarnas pengar
* Människor fostras till att se allt till sin egen fördel –
- att inte bry sig om andra
* Egoismen breder ut sig i samhället och får sin grund av utbildningen
* Människor som inte fått betyda något, fått ”komma fram” eller blivit sedda skapar sig utrymme – ”slår sig fram” och skapar ”ett hårt samhälle”
* Segregationen permanentas – med ”prat” söker partiföreträdare att göra undanflykter


Här är länken till min blogg:
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=989&blogg=22551  
=======
Varför saknar socialdemokratin en tydlig ledare för de viktiga skolfrågorna?


Några frågor om socialdemokratisk skolpolitik


* Varför medverkar partiet genom sin argumentation och sin politik till att det sker en medveten fostran till uppdelning av samhället?
I och med att man accepterar två skilda skolsystem, så medverkar man ju till denna uppdelning av samhället.

* Hur menar socialdemokratin att strävan numera är ”en gemensam sammanhållen skola för alla elever i samhället”?
* Varför markerar och anger inte socialdemokratin sin tydliga inriktning, om man menar allvar med att ha en gemensam, sammanhållen skola för alla barn? Vi känner väl alla till de tydliga nackdelarna?
* Vilka fördelar ser socialdemokratin med en uppdelning av skolan i en av föräldrar vald skola, dvs. en fristående skola och den andra skolan, dvs. den kommunala skolan?
* Är det tolkningen av valfriheten som avgör socialdemokratin skolpolitiska syn?
* Är det behovet av att tillmötesgå föräldrarna i fråga om valfriheten som avgör socialdemokratins hållning i frågan om skolan?
* Är det alltså den ”nyckfulla och egoistiska” allmänna opinionen, som avgör socialdemokratins skolpolitik?
* Är det bra för socialdemokratin att finna sig i att privata intressenter bl.a. i form av enskilda, privata företag och aktiebolag får tjäna stora pengar (150 miljoner kronor förra året) med hjälp av skattebetalarna insatser?
* Bör inte socialdemokratin gå i spetsen för och tydligt leda utvecklingen mot en bra skolpolitik?

* Hur väger ledande politiker inom socialdemokratin de båda vågskålarna
  valfrihet contra o—o - etnisk, socioekonomisk och prestationsmässig segregering, 
                                - social uppdelning,
                                - ojämlikhet,
                                - avsaknad av solidaritet,
                                - parallellskolesystem i form av fristående skolor resp. kommunala skolor
* Är det en bra socialdemokratisk skrivning att säga att ”fristående skolor utgör ett komplement till den kommunala skolan”?   Varför i så fall?
* Inriktas den socialdemokratiska skolpolitiken och bedömningen av elevers resultat mot att utdela betyg från och med årskurs 6 – så som major Björklund vill – i stället för en betygsfri skola, som varit socialdemokratins mål?


I dagens skola gäller ju betygsättning fr.o.m. vårterminen år 8.
* Anser socialdemokratins skolpolitik, att det är viktigt att gradera (betygsätta) de elever, som har det svårt i skolan?

* Är det inte genant för ledande socialdemokratiska politiker att konstatera, att skrivningen i partiprogrammet tyvärr endast blivit floskler.


Så här står det ju i partiprogrammet:
”Socialdemokratin vill möta dagens utmaningar med utgångspunkt i våra värderingar om frihet, jämlikhet och solidaritet.

Frihet, jämlikhet och solidaritet utgör tillsammans grundvalen för det demokratiska samhället.

- På samma gång är det endast det demokratiska samhället, som kan förverkliga friheten, jämlikheten och solidariteten

- All jämlikhetspolitik måste innefatta kamp mot klassklyftor.

- Skola, vård och omsorg har en central roll för fördelningen av möjligheter i livet. Ojämlika möjligheter till utbildning, vård eller omsorg fortplantas och förstoras till ojämlika möjligheter till personlig utveckling, i samhällslivet och på arbetsmarknaden. Sådana klyftor skadar den enskilde, och de skadar samhället.

- Visionen om en skola för alla utmanas idag av krav på elittänkande, kortsiktiga vinstintressen och en tidig uppdelning av elever. Vi vill ha en skola som ger alla barn samma chans till goda kunskaper.”

* Bör inte socialdemokratin ta initiativet till och gå i spetsen för en bra skolpolitik för vårt samhälle för att ta bort alla de nackdelar och andra problem, som följer med ett uppdelat skolsamhälle?

* Varför har inte socialdemokratin numera någon ledare för socialdemokratisk skolpolitik?
Här är länken:
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=989&blogg=22970  
###########
Undanflykter och oärliga förklaringar
Ett försök att dölja segregation, ojämlikhet och social skiktning i skolan

Ordföranden för de fristående skolorna har mycket tydliga åsikter om, varför det är nödvändigt att skapa ett uppdelat skolsamhälle
– ett samhälle för dem som ”tar för sig” och det andra samhället för dem som inte orkar, kan, vet eller vill ta för sig
– ett samhälle för ”de rika” och det andra samhället för ”de fattiga”.

Inte att undra på att det blivit många människor - och då även socialdemokrater - som tycker, att inriktningen varit (ibland är) riktig!

De stora problem som verkligen finns, börjar många människor nu äntligen att få upp ögonen inför. Problemen i det klass-samhälle som införts är etnisk, socioekonomisk och prestationsmässig segregation, ojämlikhet och social uppdelning.

I sin förklaring säger den tydligt högerinriktade företrädaren, som helt glömt sin socialdemokratiska bakgrund:
1) Valfriheten blev reell i och med att skolpengen infördes.
2) Man ville skapa utrymme för större mångfald, fler alternativ att välja mellan, i skolans värld.
3) Det kunde långtifrån alltid ske, om det fria skolvalet begränsades till den offentligt drivna skolan. Många uppfattade den som en stelbent och initiativlös institution på grund av kravet på enhetlighet och en alltför klåfingrig central och lokal byråkrati.
4) Lärare upplevde, att de i den offentliga skolan hade små möjligheter att arbeta med en pedagogisk inriktning, som de trodde på och i en miljö de själva hade inflytande över.
5) Avsikten var att vitalisera den svenska skolan, göra den bättre både ur elevernas och samhällets synpunkt.
6) Om det fria skolvalet påverkat skolan i någon riktning så är det till det bättre.
7) En konsekvens är mycket tydlig. Mångfalden och variationerna har ökat, både ifråga om sättet att bedriva utbildning och utbildningens innehåll.
8) Friskolorna har alltså ökat möjligheterna att välja för barn från de mest skiftande miljöer och med olika inriktningar av sitt studieintresse.
9) Det har hävdats att deras ankomst har förstärkt segregationen i vårt skolsystem. De bäst utrustade eleverna går till friskolorna; de svagpresterande tynger ner den kommunala skolan.
10) Den borgerliga regeringen har tillsatt en utredning om konkurrensneutrala villkor, som borde leda till förslag, om hur medelstilldelningen ska bli korrekt och sakligt underbyggd.
11) Det skulle upplevas som ett stort framsteg att befrias från kommunalt godtycke eller inkompetens och (ibland) diskriminering vid resurstilldelning.
12) För att en marknad med fri konkurrens ska kunna fungera på ett sätt, som tillgodoser alla parters rättmätiga intressen, måste marknadsföringen bygga på ett allmänt accepterat normsystem, som anger vad som är tillåtna konkurrensmedel.

Jag säger som kommentarer till ovanstående punkter:
1) Införandet av denna valfrihet har blivit förödande för en bra skola, där alla elever betraktas som lika mycket värda - vilket har varit (är?) socialdemokratins ideologiska mål.
2) Den åberopade mångfalden finns och är fullt möjlig att fortsatt utveckla inom en jämlik och rättvis offentlig skola.
3) Den offentliga (kommunala) skolan är på inget sätt stelbent och initiativlös. Det finns många kommunala skolor, som bedriver en fin, framgångsrik och utvecklande verksamhet, som på allt sätt skall uppmuntras och stödjas. Det vet jag som aktiv och deltagande skolman!
4) De lärare som så vill har idag alla möjligheter att bl.a. tillsammans med kollegor, föräldrar och elever forma sin undervisning på ett stimulerande och utvecklande sätt. Många lärare arbetar idag framgånmgsrikt på detta sätt.
5) De fristående skolorna har på intet sätt bidragit till att vitalisera det svenska skolsamhället – sett ur ett helhetsperspektiv och med den målsättning som skolan har. Tvärtom har de fristående skolorna åstadkommit en segregering och klassuppdelning av samhället, som den grundläggande skolsynen inte vill ha.
6) Det är helt klart, att skolsamhället blivit klart skadat av det nuvarande parallellskolesystemet, som tidigare fanns under 1930-, 1940- och huvuddelen av 1950-talet, men som man fann för gott att senare avveckla.
7) Splittringen av skolan genom förekomsten av segregation, ojämlikhet, social uppdelning har blivit mycket tydlig, vilket inte minst Skolverkets men även vetenskapliga undersökningar visat.
8) Nej, de fristående skolorna tar endast emot elever, som inte kräver extra resurser på grund av deras behov. De elever som går i fristående skolor är i huvudsak elever från hem med studietradition.
9) Det är helt riktigt, att de fristående skolorna har skapat segregationen i vårt skolsystem. Valfriheten är i första hand en fråga för välutbildade föräldrar. Deras barn går till friskolorna; de flesta svagpresterande finns i den kommunala skolan.
10) Företrädaren för de fristående skolorna är glad, att höger-regeringen tillsatt en utredning om hur de fristående skolorna skall få en ökad medelstilldelning. Självklart kommar konsekvensen då att bli, att de kommunala skolornas verksamhet ytterligare undergrävs.
11) Som ett led i att förstärka klass-samhället skall man befrias från kommunalt godtycke, inkompetens och diskriminering vid resurstilldelning, heter det. Detta påstående är ju helt osant och enbart svammel!
12) För att tillgodose de fristående skolornas egenintresse, måste marknadsföringen skapa ett för fristående skolor anpassat normsystem.
Här är länken:
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=989&blogg=23089  
##########
Var du med då?
Tidigare fanns många skolformer.
Det var folkskolan, fortsättningsskolan, den högre folkskolan, den kommunala mellanskolan, realskolan, den kommunala flickskolan och den praktiska mellanskolan.

Sådan var utvecklingen. Det var inte bra. Det blev nödvändigt att utreda och söka förbättra utbildningen. Alla barn skulle ha samma möjlighet till en bra utbildning i en bra skola.

Riksdagen blev enig.

Vi fick den obligatoriska, sammanhållna nioåriga grundskolan. Det var en viktig jämlikhets- och demokratireform.
Parallellskolesystemet försvann. Utbildningschanserna och därmed livschanserna för alla elever skulle förbättras.

Tyvärr är vi nu på väg bakåt.
En del anser, att det är en bra utveckling.
Man anser, att valfriheten behövs.
Det behövs förändring – även om det är till det sämre.
Segregation och uppdelning av elever är inte viktigt, tycker man.

Den kommunala skolan är inte bra, heter det.
Man ser inte – eller vill inte se - allt bra som sker i den offentliga skolan.
Därmed står det klart:
KLASS-SAMHÄLLET fortsätter att växa –
precis som på 1930- och 1940-talet!
Här är länken:
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=989&blogg=23107  
==========
Har vi en bra skolpolitik?
Hjärnforskaren Martin Ingvar dömer ut svensk skolpolitik!


Varför bryr sig inte ledande socialdemokrater om ”sina egna”?
Måste det vara en läkare som väcker till medvetande?

- Just arbetarklasspojken som är född på landet i Sverige är den största förloraren i det misslyckade skolsystem, som socialdemokratin bär ett sådant avgörande ansvar för. Inte så uppmuntrande för oss som vill ha ett fungerande välfärdssamhälle.

Det skriver professor Martin Ingvar vid Karolinska institutet i Stockholm.
- Det är mycket uppseendeväckande när Mona Sahlin uppfordrar till samarbete över blockgränserna om skolan. Skammens rodnad lyser med sin frånvaro.
- Centralt för de misslyckanden som vi ser är betygsdebatten. Här står inte socialdemokratin ensam vid skampålen.

- Den viktigaste effekten av alla de missgrepp, som jag radat upp är, att arbetarpojkarna kommit på undantag.

Flickorna tycks klara sig något bättre än pojkarna. Den förväntade förvärvsförmågan för en pojke ur arbetarklass född på landet i Sverige visar inga glada siffror, särskilt för oss som vill ha ett fungerande välfärdssamhälle.
- Socialdemokraternas skolpolitik måste avsevärt förändras, innan den förtjänar förtroende. Den måste kunna lova en skola som fungerar för andra än medelklassens flickor. Vägen till framgång ligger i att våga se vad man ställt till med, även om det gör ont.


Läs Hjärnforskaren Martin Ingvars debattinlägg
här på DN Debatt !

Här är länken:
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=989&blogg=23110  


En successiv nedbrytning av skolan har skett
De åtta åren med Högerregeringen och Björklund var en katastrof
Välfärden har inte gynnats av skattesänkningar
Endast jobbskatteavdrag är förödande för skolan
Gör nu äntligen kraftfulla insatser för skolan!
Det behövs insatser - förändringar, förbättringar inom alla områden i skolan
Socialdemokratin har värnat om välfärden - inte minst skolan
Men hittills är det alltför otydliga och svävande insatser
Här nedan är en del av allt som behövs
Börja nu att agera!
####
Vad har hänt med socialdemokratins skolpolitik??? (Inlägg 1)


Någonting tragiskt har hänt med vår socialdemokratiska skolpolitik, som var en viktig väg för välfärdssamhällets solidariska hållning för alla. Det var en viktig väg för arbetarrörelsen och ett särskilt värn för de svaga och utsatta i samhället. Den politik, som framfördes i partiprogrammen, innehöll viktiga delar för att slå vakt om ett solidariskt, rättvist och jämlikt samhälle.
   För skolans del formades politiken under rubriken "en gemensam, sammanhållen skola för alla". Skolan skulle särskilt bry sig om de elever, som hade det svårt i skolan. Elevvården spelade en central roll. Vikten av ledningens roll framhölls. Lärarutbildningen diskuterades och reformerades. Samverkan med föräldrar och målsmän betonades. Betyg infördes först fr.o.m. vårterminen i årskurs 8, men skulle på sikt tas bort helt i grundskolan. Vad LO anser om skolan bryr man sig tydligen inte om!


Men vad har hänt?
Det socialdemokratiska partiet - som snart har nära hälften av valmanskåren bakom sig - anser, att partiet måste gå tillsammans med ett parti, som inför
- polis att bevaka och hämta elever i skolan,
- hårdare tag (batonger) och kraftfulla ingripanden mot vissa elever,
- avstängning av vissa elever,
- betyg från år 1 (kanske från förskolan?)

Ja, det heter i texten på Sveriges Radios hemsida:
"Partiledaren Mona Sahlin vill därför att socialdemokraterna går utbildningsminister och folkpartiledaren Jan Björklund till mötes i frågan om att införa tidigare betyg, från sjätte klass."


Vill du som socialdemokrat ha detta samhälle?
Jag vill det verkligen inte?
USCH och FY !

 

Här är länken till blogg-inlägget:
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=989&blogg=21545  
-----
Skall socialdemokratisk skolpolitik bygga på folkpartiet???

I Demoskops väljarundersökning 2008-02-11 fick S 43,6 % av väljarna.
Fp minskade samtidigt från 9,3 % till 5,8 %. V fick 5,3 %.

Varför vill partiledaren Mona Sahlin, att socialdemokraterna går utbildningsminister och folkpartiledaren Jan Björklund till mötes?

Vore det inte bättre för arbetarrörelsepartiet att gå V till mötes?
Det heter ju hos V:
- Vi kommer inte att jobba med en anpassning till den borgerliga politiken.
- Vänsterpartiet ska även i fortsättningen driva kravet på att både grundskolan och gymnasiet ska vara betygsfria.
Antagningstester ska ersätta gymnasiebetygen vid intagning till universiteten och högskolorna.

Dessa krav har tidigare funnits hos socialdemokratin.
Nu har ledarna inom S valt att i stället gå till Höger-blocket! .
USCH vilken utveckling!

 

Länk till blogg-inlägget:

http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=989&blogg=21551  
-------
Vad har hänt med socialdemokratins skolpolitik? (Inlägg 2)

 

Det finns verkligen all anledning att ställa några frågor till oss i partiet om den nuvarande och inte minst den kommande skolpolitiken.
Vad anser du, partivän?

Här är 30 frågor:
1) Är det folkpartiet som socialdemokratin skall söka samarbete med i fråga om den kommande skolpolitiken?
2) Varför måste samverkan ske med ett parti som tillhör ”höger-blocket”?
3) Varför kan inte samverkan ske med parti i ”vänster-blocket”?
4) Måste utgångspunkten vara breda lösningar på ”höger-blockets” villkor?
5) På vilket sätt visar sig ideologin i socialdemokratins målsättning för t.ex. skolan?
6) Skall inte det senast antagna partiprogrammet ange inriktningen för politiken även rörande skolan?
Varför stämmer inte partiprogrammet i detta fall?
7) Är skolans utveckling i enlighet med målet för den socialdemokratiska arbetarrörelsen?
8) Varför har partiledningen och ledande personer i rådslagsgruppen övergett partiets tidigare hållning i skolfrågor?
9) Varför har partiet övergett den tidigare tydliga ståndpunkten, att målet för socialdemokratisk skolpolitik är en betygsfri grundskola?
10) Varför söker den socialdemokratiska ledningen samverkan med ett parti som förordar ”hårdare tag” i skolan, vilket självklart ofta drabbar de elever, som har det svårast med sin utbildning?
11) Varför lyssnar inte socialdemokratin på arbetarrörelsens andra gren, nämligen fackföreningsrörelsen LO?
12) Anser ledande personer i partiet, att polis i skolan är ett bra sätt att skapa ordning och reda?
13) Har vi någon tydlig talesman för socialdemokratisk skolpolitik? Vem är det i så fall?
14) Har vi idag en gemensam sammanhållen skola för alla elever?
15) Är utbildningen likvärdig? Om inte, varför inte?
16) Tillåter den socialdemokratiska arbetarrörelsen, att den segregerande och klassuppdelande utvecklingen med skolan får fortsätta?
17) Hur kan arbetarrörelsen acceptera en utveckling, som delar upp eleverna i skolan och som förhindrar en sammanhållen skola?
18) Hur kan arbetarrörelsen formulera riktlinjer, som uttalar, att ”fristående skolor kan fungera som ett komplement till den kommunala skolan”?
Vi vet ju, att fristående skolor alltid förstör möjligheten att förverkliga grunden för den socialdemokratiska skolpolitiken.
19) Vill vi ha en skola för alla eller en skola för ”de utvalda”?
20) Skall ”plånbokens tjocklek” avgöra möjligheten att gå i skola?
21) Skall gemenskapen rörande den gemensamma skolan i exempelvis ett bostadsområde få försvinna?
22) Varför tillåter partiet, att segregation skapas och blir tydlig?
23) Skall vi skapa fristående eller privata skolor, där valfriheten är det avgörande, där egenintresset är primärt och där var och en främst bryr sig om sig själv?
24) Hur skapar man tolerans, empati och inlevelse mellan människor i en uppdelad skola, när man vet, att denna utveckling bäst sker i en tidig, bestående och ömsesidig kommunikation mellan människor?
25) Hur motverkar man uppkomsten av ett selekterande, segregerande, ojämlikt och socialt verkande sorteringssystem, när man tillåter fristående skolor?
26) Har vi en skola, ”där vi i jämlik och solidarisk samverkan med andra söka de lösningar som gagnar det gemensamma bästa”?
27) Vill vi ha en skola, som skapar vår framtida trygghet genom beslut av demokratiskt valda organ eller vill vi ha en skola, som är skapad av vinstdrivande aktiebolag, entreprenörer eller andra intressenter?
28) Är den uppdelade skolan en spjutspets framåt eller har skolan blivit en spjutspets bakåt?
29) Är politiken rörande skolan en generationsfråga?
30) Varför för inte partiet en klargörande diskussion om begreppet Valfrihet och dess konsekvenser – inte minst på skolans område?

 

Länk till blogg-inlägget:
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=989&blogg=21897  
-------
Har socialdemokratin slagit in på den borgerliga vägen?


Skall socialdemokratin hjälpa till med att rasera välfärden och genomföra privatiseringar på sätt som nu sker?


Vi kan nu bl.a. konstatera, att socialdemkratin medverkar med att
* privatisera gemensamt ägda företag,
* privatisera äldreboenden,
* privatisera inom vård och omsorg,
* privatisera kommunalt ägda grundskolor
* privatisera kommunala gymnasieskolor,
* privatisera kommunala förskolor,
* privatiseringen av skolorna, som hittills omfattar 204 av 290 kommuner, får fortsätta,
* tillåta att skattemedel får överföras som vinster till privata ägare,
* privatisera gemensamt ägda sjukhus,
* privatisera kommunalt ägda bostäder och fastigheter.


Några självklara frågor är:
* Varför har partiet slagit in på ”privatiseringsvägen”?
* Varför måste partiet söka samverkan med ett höger-parti?
* Är samverkan med ”batong- och polispartiet” folkpartiet viktigare än samverkan med LO och fackföreningsrörelsen?
* Är alla medvetna om att partiet håller på att överge kampen för välfärdsfrågorna och därmed kampen för partiets grundläggande ideologi?
* Hur märker man, att socialdemokratin är och förblir ett antikapitalistiskt parti, som alltid bygger motkrafter mot kapitalets anspråk på makt över ekonomi och samhälle?
* Hur märker man, att socialförsäkringarna och de sociala tjänsterna som vård, skola och omsorg inte har reducerats till varor på en marknad, där samhällets uppgift enbart blir att fördela skattepengar för den enskildes inköp?
* Varför är partiet inte tydligt i sina grundläggande ideologiska frågor?
Partivänner!
När höjs det röster från partiet och ledningen mot utvecklingen?
Det finns stor anledning att vara bekymrad!
Självklart är många partivänner besvikna!

Länk till blogg-inlägget:

http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=989&blogg=22273  
-------
Vilken är socialdemokratins skolpolitik?

 

Varför syns eller hörs inte socialdemokratins skolpolitik?
Var finns socialdemokratins skolpolitik?
Var är vår starka och kunniga företrädare för en socialdemokratisk skolpolitik?

Utvecklingen av vår socialdemokratiska skolpolitik har numera helt upphört!

Det varken skrivs eller sägs något om vad socialdemokraterna vill och arbetar för i den allmänna debatten och i media. Det är bara batongförespråkaren major Björklund från högeralliansens folkparti, som syns och hörs i media med det ena utspelet efter det andra om krav, kvarsittning, hårda tag, betyg och bedömningar redan från förskolan och år 1 i grundskolan. Ja, det skall till och med finnas poliser för ett av vårt lands viktiga välfärdsområden, nämligen SKOLAN. Ett förhållande som är oerhört beklämmande för ett land, som skall arbeta för alla människors lika värde, och där arbetarrörelsens företrädare, socialdemokratin skall värna inte minst om de människor, som har det svårt.

Och när någon gång en företrädare för vårt parti yttrar sig, är det för att uttrycka sin avvaktan på och förhoppning om en lösning tillsammans med folkparti-majorens förslag!

Så här har vår skolpolitiska talesperson uttryckt sig:
- ”Vi har sträckt ut en hand för att skapa ett varaktigt system. Vi hoppas att Jan Björklund tar det här på allvar och bjuder in oss till samtal.”
- ”Det blir väldigt många fler som inte kommer att klara sig. Den nya tionde årskursen i grundskolan lär ju expandera rejält och kommunerna får bygga nya skolor.”
Men Jan Björklund stillar hennes oro.

Man anser sig inte ha en egen skolpolitik att starkt och tydligt föra fram en socialdemokratisk skolpolitik till människorna i samhället - ja, till alla oss förväntansfulla partivänner!
Man blir som socialdemokrat mer än förvånad!
Vad har hänt med arbetarrörelsen?

Vi vet ju att LO för lång tid sedan tydligt tagit ställning.
LO har i en skrift, kallad ”Den gemensamma skolan”, utvecklat sin policy för den svenska skolan.
Sök att läsa LO:s ställningstagande!
Det finns en länken på LO:s hemsida!   

När uttalar sig ledande socialdemokrater om arbetarrörelsens gemensamma utformning av
EN SKOLA FÖR ALLA?
Hur länge måste vi vänta på socialdemokratins och välfärdssamhällets skola?
Är det inte hög tid att vakna och bemöta majorens krav-skola?


Här är länken:

http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=989&blogg=22472  


Ibland har man otur.

I datavärlden inträffar det då och då händelser som är oväntade.

En del av det som sker, när man använder datorn är svårhanterligt.

Om man därtill inte är förberedd, blir det jobbigare.
Ibland tar det rätt lång tid att återställa det tidigare läget.

Och kunskapen är inte alltid tillräcklig för att lösa problemet.

Många år hos den som blivit utsatt underlättar kanske inte heller.

Dessutom: Datavärlden inte fanns under mina ungdomsår.

 

Jag varit utan egen datavärld i nästan en månad.
Det är alltså de mycket svåra Trojanerna det handlar om.

Det är rent ut sagt för-dj-igt vad som kan ske.

Man undrar förstås vem/vilka som är intresserade av att skapa detta.

 

Jag har i princip fått "börja om från början".

Så kan det bli!

Och visst lär man sig.

Därtill: Det var visst ett tusental andra som hamnade i samma läge.

 

Jag skall återgå till mitt bloggande efter hand.

Jag skall fortsätta med inläggen.

Det handlar ju om den viktiga frågan om SKOLAN.  2015-06-16, 17:28  Permalink  0 kommentarer
Andra bloggar om:  Nu har samhället väntat tillräckligt
Det är mer än hög tid att rädda skolan
Många vet allt som behöver göras
Politiker: Ta tag i skolan!
Men – så gör någonting!

 

Eleverna är förlorarna
Eleverna är de stora förlorarna
Eleverna – framtiden – måste hjälpas!
Ta nu verkligen krafttag!
Gör det som skall göras!
Hyckla inte!
Ta krafttag nu!

Här är inlägg, som visar de fortsatta problemen:
1. Några tankar och funderingar.
Det här är några av de tankar med frågor man kan ha om skolan - inte minst mot bakgrund av de artiklar och inlägg, som finns i frågan.

*  Kan vi ha valfrihet utan att det sker segregation?
*  Hur kommer det sig, att även många partivänner anser, att friheten att välja skola är så viktig, att man bortser från de problem som uppkommer?
*  Vad menas med skrivningen i partiprogrammet om att vi skall ha ”en gemensam, sammanhållen
skola för alla elever”?
*  Är det viktigt att förbättra, förstärka och anpassa lärarutbildningen till dagens skola?
*  Bör lärarlönerna förbättras för att kunna rekrytera bra lärare?
*  Bör kunskap om olika neuropsykiatriska svårigheter hos barn ingå i lärarutbildningen, i lärares vidareutbildning och i kompetensutbildningen av tjänstgörande rektorer?
*  Bör kunskap om olika typer av funktionshinder/psykosociala svårigheter ingå i lärarutbildningen, i lärares vidareutbildning och kompetensutbildningen av tjänstgörande rektorer?
*  Bör elevvårdspersonal dagligen finnas tillgänglig på skolan?
*  Bör rektor leda arbetet med ordningsproblem t.ex. klotter, skadegörelse?
(besök i klasser, eleverna samlas och informeras i samlingssal, föräldrarådet inkallas, elevrådet inkallas)
*  Är det viktigt, att rektor är pedagogisk ledare?
*  Kan rektor vara pedagogisk ledare för de årskurser (det stadium), där rektor saknar utbildning?
*  Är det pedagogiska ledarskapet hos rektor viktigare än det administrativa?
Här är länken till blogg-inlägget:
http://login.s-info.nu/page/blogg.asp?id=989&blogg=20640  
------
2. Finns det grundproblem med skolan?
Vad svarar vi på några grundläggande frågor om skolan?
* Har vi idag en gemensam sammanhållen skola för alla elever?
* Är utbildningen idag likvärdig?
* Hur skapar man tolerans, empati och inlevelse mellan människor i en uppdelad skola, när man vet, att denna utveckling bäst sker i en tidig, bestående och ömsesidig kommunikation mellan människor?
* Har vi en skola, där vi i jämlik och solidarisk samverkan med andra söka de lösningar som gagnar det gemensamma bästa?
* Hur motverkar man uppkomsten av ett selekterande, segregerande, ojämlikt och socialt verkande sorteringssystem, när man tillåter fristående skolor?
* Hur kan arbetarrörelsen formulera riktlinjer, som uttalar, att ”fristående skolor kan fungera som ett komplement till den kommunala skolan”?
* Vill vi ha en skola som skapar vår framtida trygghet genom beslut av demokratiskt valda organ eller vill vi ha en skola, som är skapad av vinstdrivande aktiebolag, entreprenörer eller andra intressenter?
* Skall plånbokens tjocklek avgöra möjligheten att gå i skola så som det här exemplet visar?
http://www.svd.se/artikel_760865  
Länken till blogg-inlägget:
http://login.s-info.nu/page/blogg.asp?id=989&blogg=20659  
-------
3. En skola för alla eller en skola för de utvalda?
Vi har nu tre fristående skolor i Luleå kommun:
* NTI-gymnasiet i Luleå (NTI), gymnasieskola
* Nya Läroverket, grundskola 400 elever.
* Norrskenets fristående skola, grundskola 400 elever
För grundskolans del gäller, att antalet elever under de närmaste åren kommer att minska med ungefär 1000 elever. De fristående grundskolorna tar drygt 900 elever. Det innebär, att antalet elever i den kommunala skolan under de närmaste åren kommer att minska med nära 2000 elever.
- Hur har det nu blivit genom tillkomsten av fristående och privata skolor?
Vad är på väg att ske?
- Plånbokens tjocklek avgör ofta möjligheten, då man bland annat måste betala för transporten till skolan;
- Gemenskapen i exempelvis ett bostadsområde försvinner, då områdets naturliga skola inte är
gemensam;
- Föräldrar i ett bostadsområde har inte längre en gemensam skola för sina barn att samtala om;
- Segregationen blir tydlig;
- Invandrade elever kan inte välja skola;
- Vi får fristående eller privata skolor, där var och en främst bryr sig om sig själv?
Vissa föräldrar kan välja skola för sina barn – andra föräldrar (eller föräldern) kanske inte förmår att välja.
I dagens tidning kan vi läsa att en friskolerektor kritiserar Luleå kommun. Och det är klart att sådan kritik uttalas från friskoleledning, då kommunen inte är beredd att överföra ytterligare skattemedel till friskolegymnasiet, som skulle utöka sitt program. ”Ska Luleå vara en öppen kommun borde man låta oss växa”, heter det från friskolerektorn.
Vidare säger han:
- Det är ett svaghetstecken att det inte blir några fler friskolor i kommunen.
- Det är tråkigt för unga att inte få alternativ till den kommunala skolan.
Jag säger:
- Det är bra, att kommunen värnar om likvärdig skola för alla elever, där inte plånbokens tjocklek avgör möjligheterna till utbildning;
- Det är bra, att kommunen söker minska segregeringen, som skapats genom friskolorna;
- Det är bra, att kommunen värnar om gemenskapen i bostadsområdena;
- Det är bra, att kommunen värnar om en bra gemensam, sammanhållen skola för alla elever;
- Det är bra, att kommunen använder skattebetalarnas pengar på bästa sätt och inte för över pengarna till friskoleägarnas kassor;
- Det är bra, att kommunen inte betalar friskolornas skapade underskott utöver utbetald elevpeng;
- Det är bra, att kommunen söker förhindra splittringen av gymnasiebyn.
Frågan är:
Skall vi släppa fram ett skolsystem som så uppenbart återför utbildningen till det som gällde för mer än 50 år sedan?
Länken till blogg-inlägget:
http://login.s-info.nu/page/blogg.asp?id=989&blogg=20813  
------
4. Några frågor om SKOLAN
Mina frågor till partiledningen och alla partivänner är:
- Accepterar du, att partiet ansluter sig till folkpartiledaren och majoren Jan Björklunds införande av 6-gradiga betyg fr.o.m. år 1 i grundskolan?
- Skall partiet godkänna folkpartiets "militära skolpolitik" med major Björklund i spetsen?
- Tycker du, att det är bra att gradera (betygsätta) de elever, som har det svårt i skolan?
- Vill du ha en skola, som värnar och hjälper de elever, som har svårigheter i skolan (och samhället)?
- Vill du ha en betygsfri skola i stället för nuvarande betygsättning fr.o.m. vårterminen år 8?
- Hur förverkligar vi en gemensam, sammanhållen skola för alla elever?
- Är det bra att privatpersoner eller bolag driver en skola med elever från den kommunala skolan?
- Följer utvecklingen och partiets inriktning vårt partiprogram och våra politiska riktlinjer?
- Hur är utvecklingen i fråga om segregation, jämlikhet och social uppdel-ning?
- Bör vi socialdemokrater forma vår skolpolitik, eftersom vi har fler än 40 % av valmanskåren bakom oss
eller skall vi utgå från folkpartiets (höger-partiets) förslag, eftersom de har något fler än 5 % av väljarna?
- Är arbetarrörelsen på väg att träffa överenskommelser med Höger-regeringen, där partiets grundläggande skolpolitik överges?
Länken till blogg-inlägget:
http://login.s-info.nu/page/blogg.asp?id=989&blogg=21403  
-----
5. Polis och batonger i skolan?
I HÖGER-regeringens Skol-Sverige är det eleven, som är problemet.

I den skola som skall utbilda och fostra eleven att bli en bra och duglig samhällsmedborgare, utgör eleven det moment som inte får finnas utan som skall förvisas, enligt folkpartisten och majoren Björklund.
USCH och FY!  VILKEN  MÄNNISKOSYN !
Elever flyttas med tvång i sin grundutbildning som samhällsmedborgare i ett land, som vill skapa en gemensam sammanhållen skola för alla elever.
Det här är äkta högerpolitik:
De elever som inte passar skall förpassas!
Skolministern/segregeringsförkämpen/klass-skoleföreträdaren, majoren och batong-förespråkaren Björklund menar, att elever, som genom sitt beteende hotar och skrämmer andra elever så att det påverkar skolarbetet, ska kunna tvångsförflyttas. Det vill skolministern lagfästa.
Men frågorna är ju helt uppenbara:
- Hur kan man skapa förståelse i samhället för andra människor genom att man i en verksamhet, som just syftar till att skapa insikt, medkänsla och samhörighet med andra, väljer vägen att segregera, dela upp och skilja ut människor?
- Skapar man ett förstående och sammanhängande samhälle med en sådan grundutbildning?
Definitivt inte!
Jag säger det av lång erfarenhet inom skolans område!
Jag har under lång tid särskilt arbetat för att hjälpa och stödja elever med mycket särskilda svårigheter!
De tillgängliga åtgärderna är tillräckliga, men det gäller förstås att skapa förtroende i sitt arbete genom kunskap och tydlighet samt ett konsekvent handlande och tillsammans med alla som berörs av svårigheterna - eleven, förälder/målsman, andra förvaltningar, barnpsykiatrin, polisen m.fl.
Och detta gäller alla i skolans verksamheter, men självklart vilar huvudansvaret för detta viktiga arbete på rektor.
Länken till blogg-inlägget:
http://login.s-info.nu/page/blogg.asp?id=989&blogg=21422  
-----
6. Socialdemokrati och valfrihet
Vill du ha valfrihet till detta pris?
En vetenskaplig undersökning visar:
att
valfrihetsreformen har förstärkt den etniska, socioekonomiska och pre-stationsmässiga segregationen;
att sju av tio föräldrar anser, att valfriheten leder till att vissa skolor lockar till sig elever medan andra skolor förlorar;
att kvalitetsskillnaderna mellan skolorna ökar;
att vid val av skola undviks sådana som har hög andel elever med utländsk bakgrund;
att hälften av undersökta kommuner har fått ökade kostnader för skolan;
att en del skolor tenderar att utvecklas till elit-skolor medan andra kan tvingas lägga ned.
att valfriheten i första hand är en fråga för välutbildade föräldrar i stor-städer, förortskommuner och större städer;
att i fråga om information och val finns stora skillnader mellan föräldrar beroende på utbildningsbakgrund och geografiska faktorer.
Resultatet har blivit:
* Etnisk, socioekonomisk och prestationsmässig segregation i skolan ger segregering i samhället.
* Våld i skolan ger våld i samhället.
* Elever som inte blir sedda i skolan, skapar sin status i gänget.
* Elitskolor gör att andra skolor tvingas lägga ned.
* Kvalitetsskillnader mellan skolor ger kvalitets-skillnader i boendet.
* Valfrihet är i första hand en fråga för välutbildade föräldrar.

Nej, låt oss nu tydligt hjälpas åt att utveckla skolan enligt vår socialdemokratiska ideologi!
Eller är jag ensam i partiet i min allvarliga kritik av partiets skolideologi?
Länken till blogg-inlägget:
http://login.s-info.nu/page/blogg.asp?id=989&blogg=21440  
-----
7. Rektorns arbete och arbetsvillkor
Rektorns arbete sker i en miljö, präglad av omvärldsförväntningar. Man måste betrakta den teoretiska grunden ur ett legalitets- och ett legitimitets-perspektiv.
Rektorns arbete sker i en skolkultur, som avspeglas på en mängd olika områden och på en mängd olika sätt.
För att förstå vad som kännetecknar en skolledarroll, måste man förstå de omvärldsförväntningar som riktas mot skolledaren. Man måste betrakta den teoretiska grunden ur ett legalitets-/legitimitetsperspektiv.
Legalitetsstyrningen utövas av staten. Här kan man tala om formell styrning och styrning av skolan.
Legitimitetsstyrningen utgörs av de förväntningar som lärare, övrig personal, elever, föräldrar, arbetsmarknadens parter m.fl. har på skolledaren.
Här kan man tala om informell styrning och styrning i skolan.
En skolkultur utgörs inte av ett formellt ”medvetet” nedskrivet regelsystem utan består snarare av osynliga regler och vanor, som i skolan styr, begränsar och reglerar skolpersonalens och elevernas arbetsförhållanden. Skolkulturen avspeglas i olika riter, signaler, symboler, talesätt m.m., som förekommer i den enskilda skolan. Kulturen präglas av människorna i organisationen, av den fysiska arbetsmiljön, av arbetsorganisationen etc.
Skolkulturen kännetecknas av
- den rådande andan och atmosfären,
- oskrivna normer för hur beteenden bestraffas och belönas,
- den kåranda eller ”ethos” som existerar inom olika yrkesgrupper.
Skolledarens utrymme för egna och självständiga handlingar inskränker sig i huvudsak till det arbete som inte direkt har med det omedelbara skolarbetet/undervisningen att göra.
Skolledarens formella uppdrag enligt skolförfattningar och sedda ur ett (legalitetsperspektiv) är att
- solidarisera sig med läroplanens mål, hävda dem i vardagsarbetet och ansvara för deras förverkligande i skolans undervisning och i skolans övriga verksamhet;
- påverka lärare och övrig skolpersonal att omfatta målen, identifiera behov av målinriktad verksamhetsutveckling samt stödja målinriktat utvecklingsarbete;
- administrera den målinriktade verksamheten.
Jag refererar med ovanstående artikel till den mycket ingående forskning, som bedrivits av professor Gunnar Berg vid Uppsala Universitet.
Länken till blogg-inlägget:
http://login.s-info.nu/page/blogg.asp?id=989&blogg=21525  
-----
8. Vem bör vara rektor och vem blir det?
Att vara rektor är ett komplext uppdrag.
I det pedagogiska utvecklingsarbetet kräver den komplexa situationen ett pedagogiskt ledarskap, samtidigt som den tycks omöjliggöra det.
Om arbetet som rektor heter det:
”Som rektor får den anställas som, genom utbildning och erfarenhet, förvärvat pedagogisk insikt.”
Det är rekryterarna som ska göra den bedömningen.
Frågan är: ”Har de redan tillsatta rektorerna pedagogisk insikt?"
För att kunna bedöma de sökandes förmåga att initiera pedagogiska utvecklingsprocesser bör man själv vara medveten om innebörden i ett pedagogiskt ledarskap.
En minimal innebörd av pedagogisk insikt torde vara kunskaper om inlärningsteori, förmåga att se samband mellan teorier och undervisningssituationer och mellan pedagogiska metoder och de lärandes utveckling. Vidare gäller det, att kunna initiera, inspirera och uppmuntra sina medarbetare till en pedagogisk dialog och utöva ett kommunikativt ledarskap. Den som har denna insikt bör kunna bli rektor.
Om rektor utfört sitt uppdrag väl, kan det sedan leda vidare i karriären. Det finns beskrivet i en avhandling, kallad ”Rektorers normer i ledarskap för skolutveckling”.
Men för att kunna utöva ett pedagogiskt ledarskap krävs legitimitet bland personalen. Erfarenheter visar, att det är svårt att bli chef för sina före detta kollegor. Man får legalitet men inte legitimitet.
Rektorsämbetet hör utan tvivel till de svåraste ämbeten man kan inneha.
Rektorsrollen är ju mångfacetterad.
Rektor är främst en pedagogisk ledare.
Rektor måste därför ha pedagogisk utbildning.
Det är ett måste.
I det pedagogiska ledningsansvaret ingår först och främst att hävda läroplanernas mål och riktlinjer och se till att de förverkligas.
Men rektorn är också administratör, ekonom, personalhandläggare, deltagare i fysisk planering, coach till både personal och elever, konfliktlösare – och rättstillämpare.
Rektor skall i avsevärd utsträckning ägna sig åt myndighetsutövning.
En ny grupp personer, som kommit in i skolan på senare år, är militärer. De har en speciell utbildningsbakgrund. De passar inte utan vidare in i den miljö, som skapas av skolans personal och elever. När det är mest militärer som söker rektorstjänster, så är det alarmerande.
Länk till bloggen:
http://login.s-info.nu/page/blogg.asp?id=989&blogg=21527  2015-05-27, 18:00  Permalink  0 kommentarer
Andra bloggar om:  Det är mer än hög tid att agera
Ingen central politiker gör något
Hur länge får allt fortgå?
Varför gör man ingenting kraftfullt?
Varför vågar man inte?
Politikerna vill ej se problemen
Politikerna vågar ej ta tag

 

Och samhället lider
Eleverna är de stora förlorarna
Vår framtid är skadad

Jag har under åtta års tid skrivit om skolan här på bloggen.


En sammanställning av de tidigare inläggen påbörjas här:
1. Inriktningsprogrammet om den framtida skolan anpassar sig till folkpartiets skolpolitik.
Jag är besviken.
Jag är mycket orolig för barn och familjer som har det svårt.
SKIKTNINGEN AV SAMHÄLLET FORTSÄTTER.
Är det folkpartiet som är ”rättesnöret”?
Partiet tycks ha glömt sina ideologiska rötter i fråga om skolan!

Med det inriktningsprogram om den framtida skolan som nu skapats, anpassar sig socialdemokratin till folkpartiets skolpolitik.
Förtroenderådets beslut om att gå med på betyg i sexan och sjuan mot att förhindra skriftliga omdömen i lägre åldrar är ju definitivt tydlig folkpartipolitik. Det är inte en socialdemokratisk politik med arbetarrörelsens skola som grund. Det är inte en skola, som är gemensam för arbetarrörelsens båda grenar, nämligen socialdemokratin och fackföreningsrörelsen. Skall dessutom en uppgörelse om vår viktiga välfärdsfråga, nämligen SKOLAN, ske med utgångspunkt i folkpartiets (högerpolitikens) reformering av skolan, då är utvecklingen av den socialdemokratiska skolpolitiken mycket, mycket tragisk! Riktmärket för en bred uppgörelse skall inte vara ett parti, som har ungefär 7 % av väljare bakom sig. Nej, riktmärket är ett parti, som snart har hälften av valmanskåren bakom sig! De ledande inom det socialdemokratiska partiet borde åtminstone noggrannare läsa vad LO skrivit i sin skrift ”Den gemensamma skolan”!
----
Här är länken till blogg-inlägget:
http://login.s-info.nu/page/blogg.asp?id=989&blogg_archive=20356 


2. Svensk friskola – en miljardindustri
Skattepengarna fyller friskoleägarnas fickor
Vad tycker det socialdemokratiska partiet om nedanstående dagsaktuella rader?
- Friskolebranschen i Sverige har vuxit till en miljardindustri. Sex av de största aktörerna tjänade tillsammans över 150 miljoner kronor förra året.
- Bure äger ett av de största friskoleföretagen, Anew Learning, som omsätter 1 miljard kronor årligen. Anew Learning har under året köpt flera skolor och Mikael Nachemson räknar med att de ska fortsätta växa.
- Eftersom elevernas hemkommuner betalar för utbildningen med skattepengar, så hamnar skolornas överskott i ägarnas fickor.
- När de sex största företagen tillsammans gör en vinst på 150 miljoner kronor är det inte längre hållbart att beskriva friskolor som en förlustbransch.
- Fristående skolor finns i 204 av landets 290 kommuner.
- Privatägda skolor har växt upp som svampar ur jorden sedan de kommunala bidragen till friskolor infördes 1992. Antalet elever ökar varje år och 15 procent av gymnasieungdomarna går nu i en friskola.
- Det blir också vanligare att skolorna drivs av stora koncerner. Över hälften av friskolorna ägs av aktiebolag.
- Walthers gymnasium AB har inte velat lägga pengar på att anställa behöriga lärare.
- 2006 tillsatte den dåvarande s-regeringen en utredning om att stoppa ägarna från att plocka ut pengar ur sina skolor. Skolorna skulle tvingas att plöja ner all eventuell vinst i verksamheten. Frågan om vinster är djupt ideologisk och förslaget utlöste ett ramaskri från de borgerliga partierna och miljöpartiet. De betonade att det är få friskolor som går med vinst.
- Efter 15 år med friskolorna är den politiska debatten om dem fortfarande brännhet.
Högerregeringen med Jan Björklund i spetsen för skolfrågorna har ju ingen kritik att rikta mot friskolesystemet. Det är okej att skolorna går med vinst.
I budgetpropositionen heter det: Hur skolorna använder sina överskott är inte något som närmare behöver regleras.
Är denna utveckling i enlighet med partiprogrammet?
Om inte - vad är partiet berett att göra?
----
Här är länken till blogg-inlägget:
http://login.s-info.nu/page/blogg.asp?id=989&blogg=20442 


3. Socialdemokratins skolideologi
Vart tog socialdemokratins skolideologi vägen?
Jag säger ännu en gång:
Det är bedrövligt!
Det är oroväckande!
Jag är besviken!
Partiet måste vakna!
Partiet tycks i många stycken ha samma syn på många frågor om skolan som folkpartiet har – i varje fall hör jag inga fasta steg, som visar på arbetar-rörelsens väg i frågan om skolan!

LO har visat vägen – Följ den !
A och O är den fackligt-politiska samverkan, samarbetet. Fackligt politiskt samarbete är en del av den svenska modellen.
Partiet centralt bör återta rollen som det parti, som går i spetsen för ett gemensamt, jämlikt och sammanhållet skolsamhälle!
Jag hoppas och förväntar mig krafttag!
Skiktningen av samhället fortsätter!
Skolan, som skulle bli en spjutspets framåt, har blivit en spjutspets bakåt.

En vetenskaplig undersökning visar:
att valfrihetsreformen har förstärkt den etniska, socioekonomiska och prestationsmässiga segregationen;
att sju av tio föräldrar anser, att valfriheten leder till att vissa skolor lockar till sig elever medan andra skolor förlorar;
att kvalitetsskillnaderna mellan skolorna ökar;
att vid val av skola undviks sådana som har hög andel elever med utländsk bakgrund;
att hälften av undersökta kommuner har fått ökade kostnader för skolan;
att en del skolor tenderar att utvecklas till elit-skolor medan andra kan tvingas lägga ned.
att valfriheten i första hand är en fråga för välutbildade föräldrar i storstäder, förortskommuner och större städer;
att i fråga om information och val finns stora skillnader mellan föräldrar beroende på utbildningsbakgrund och geografiska faktorer.
----
Här är länken till blogg-inlägget:
http://login.s-info.nu/page/blogg.asp?id=989&blogg=20458 


4. Hur blir framtidens skola?
Med det inriktningsprogram, som presenterats mot bakgrund av råslagsgruppens förslag om Framtidens skola, finns det all anledning för alla partivänner att fundera över och ta ställning till några punkter i förslaget.
Det framlagda förslaget innebär:
* Skolan ger inte alla samma chans;
* Skolan gynnar ”den starke” – ser till ”eliten”;
* Skolan blir uppdelad i A- och B-lag i olika skolenheter
– skolan blir i ännu mindre grad ”gemensam och sammanhållen för alla elever”;
* De privata eller säg ”De fristående skolorna” permanentas och ”slår ut” den kommunala skolan - med
stöd av skattebetalarnas pengar;
* Människor fostras till att se allt till sin egen fördel –
- att inte bry sig om andra;
* Segregationen permanentas – med ”prat” söker man undanflykter;
* Egoismen breder ut sig i samhället och får sin grund av utbildningen;
* Människor som inte fått betyda något, fått ”komma fram” eller blivit sedda skapar sig utrymme – ”slår sig
fram” och skapar ”ett hårt samhälle”.
        Presenterad plattform för skolan kallas ”Kunskap för en ny tid”
                                     Men det är ingen ny skola.
Det blir en skola med en tydlig återgång till den segregerade, orättvisa, ojämlika och socialt uppdelade skola vi upplevde på 1930-, 1940 och 1950-talet.
Detta är ”en mörk bild”, säger du.
Ja, men verkligheten kan troligen bli ännu värre!
----
Här är länken:
http://login.s-info.nu/page/blogg.asp?id=989&blogg=20463 


5. Socialdemokratin och ”en gemensam, sammanhållen skola
                     Den svenska arbetarrörelsen har formerats
                                 som två grenar på samma träd.
Det är den fackliga och den politiska grenen, där samverkan är självklar.
Det politiska arbetet handlade i början om att erövra de medborgerliga rättigheter, som skulle ge arbetarna möjlighet att påverka samhället de levde i. Nu handlar det om att bevara och vidareutveckla denna medborgarrätt och den demokratiska handlingskraften.
Mot bakgrund av detta är det viktigt, att arbetarrörelsen genom partiet tar till sig vad LO anser om skolan.
                                     Jag anser, att det förslag,
                     som presenterats av partiets rådslagsgrupp
                            i plattformen ”Kunskap för en ny tid”
                                           inte lever upp till
             vad arbetarrörelsen kräver i fråga om samverkan med LO.

LO har i en skrift, kallad ”Den gemensamma skolan”, utvecklat sin policy för den svenska skolan.
Utgångspunkten för LO har varit
att skolundervisningen ska erbjudas alla barn på lika villkor utan att social status eller ekonomi är avgörande,
att skolor inte skall drivas i ekonomiskt vinstsyfte, att ”fri” i frågan om fristående skolor är positivt värdeladdat och ställs i motsats till kommunala skolor,
att fristående skolor blir ”fria” zoner för välbeställda och välutbildade grupper, vilket därmed leder till en segregation,
att ”fristående” är synonymt med att skolan står fri från det samhällsansvar som den kommunala skolan har.
----
Här är länken:
http://login.s-info.nu/page/blogg.asp?id=989&blogg=20481 


6. Socialdemokratins grundbegrepp
Socialdemokratin har grundbegrepp, som jag sällan hör i den allmänna diskussionen och debatten inom partiet.
Några av orden och begreppen som präglar partiprogrammet är
• ideologi
• arbetarrörelsen
• demokratisk socialism
• frihet, jämlikhet och solidaritet
• folkhemmet
• folkrörelse, folkrörelsearbetet
• klassklyftor
• klassorättvisor
• antikapitalistiskt parti
• privatkapitalism


Några frågor:
* Varför är det så ytterst sällan som dessa ord används?
Jag får en känsla av att ledande företrädare inom partiet tycker, att det närapå är opassande, obekvämt att använda orden.
Är det så?
* Varför går inte det socialdemokratiska partiets ledning in med sin ideologiskt-politiska syn, när t.ex. Högern dristar sig till att kalla sig ett arbetarparti?
* Varför för inte partiet en klargörande diskussion om begreppet VALFRIHET och dess konsekvenser – inte minst på skolans område?
* Hur kommer det sig att skolan blir mer och mer klassuppdelad, segregerad och fördelad enligt marknaden och dess behov?
Varför sätter inte partiet ned foten och säger
NEJ TILL FRISTÅENDE SKOLOR?
----
Här länken:
http://login.s-info.nu/page/blogg.asp?id=989&blogg=20492


7. Valfriheten har förstärkt segregationen
Jag säger det ännu en gång:
Det är tragiskt att arbetarrörelsen "luras in" i tron,
att valfriheten går att länka in i den ideologiska samhällssynen och att den innebär en förbättring för "de små" i samhället.
Nej, det är ju inte så !
Det har tydligt visats:
Valfriheten har förstärkt segregationen,
säger Skolverket
Ledande borgerliga politiker har länge drömt om en bra skola med hjälp av marknaden – vilket har inneburit en segregerande och ojämlikhetsskapande strävan.
Offentliga resurser förs på detta sätt över till privata bolag, företag eller entreprenörer, som kan välja elever. Fel elever får nej.
----
Här är länken:
http://login.s-info.nu/page/blogg.asp?id=989&blogg=20500  


8. Bra socialdemokratisk skolpolitik?
*  Vad anser du som socialdemokrat?
*  Är det bra med fristående skolor?
*  Passar följande rubriker och texter bra för en socialdemokratisk skolpolitik?
Friskolor nekar handikappade
Många fristående skolor vägrar ta emot handikappade elever med motiveringen att det är för dyrt att handikappanpassa skolorna. Och trots att många friskolor gör miljonvinster vill utbildningsministern att skolorna även i fortsättningen ska kunna neka handikappade elever.
Stora vinster
De fristående skolorna motiverar ofta sitt nej med att handikappanpassning blir för dyr och att extrabidragen från kommunen inte täcker alla kostnader. Men faktum är att friskolornas vinter ökat rejält de senaste åren. De 30 friskoleföretag, som gick bäst det förra året, gjorde i snitt en vinst på nästan 10 miljoner.
Svårt få tag i försvunna friskolebetyg
Har man gått på en fristående skola och råkat tappa bort sitt betyg kan det blir svårt att få tag i en kopia, då friskolor inte är tvungna att arkivera betygen.
Tittarstorm efter granskning av fristående skolor
Många har reagerat på granskningen av friskolekoncernen John Bauer. En del tycker att skolan svartmålas och rapporteringen är ensidig, medan andra är starkt kritiska till konceptet med mycket självständigt arbete. Man menar, att det bara är ett sätt att spara pengar på att minska antalet lärare.
Hälften saknar lärarutbildning
Många diskuterar även skillnaderna mellan fristående skolor och kommunala skolor. ”Förra läsåret saknade var fjärde gymnasielärare lärarutbildning, och andelen har vuxit under de senaste åren. Det är stor skillnad i kommunala och fristående skolor. I fristående gymnasieskolor saknade 49 procent av lärarna lärarutbildning mot 22 procent i kommunala gymnasieskolor.” enligt Skolverkets senaste rapport.
Är fristående skolor mer kostnadseffektiva?
John Bauer-koncernen har lyckats tjäna så mycket som 120 miljoner på skolorna. ”Någonting är fel då en friskola tappar hälften av sina kunder på ett program i åk 1 och ändå lyckas göra en vinst på 12 miljoner,” heter det i en tidning.
----
Här är länken:
http://login.s-info.nu/page/blogg.asp?id=989&blogg=20506  


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM