TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Inför kommunfullmäktiges sammanträde läser jag Härnösands kommuns årsredovisning 2011. Där står bland annat förljande:

 

"Den främsta orsaken till att behovet av ekonomiskt bistånd ökat är arbetslöshet. Utbetalningar till arbetslösa utan ersättning har ökat

med 47 % år 2011 i jämförelse med 2010. Totalt har drygt 11 miljoner

kronor utbetalats till arbetslösa som står till arbetsmarknadens förfogande. Ytterligare 3 miljoner kronor har utbetalats till arbetslösa med arbetshinder. Utbetalningar till sjukskrivna utan ersättning har ökat med 40 %."

 

Det finns ingen tvekan om att jobbfrågan är vårt samhälles viktigaste politiska fråga!

 

Sig-Britt Ahl2012-03-18, 21:14  Permalink
Andra bloggar om:  


Det är inte bara jobbfrågan.
Det är även socialförsäkringsförfallet som är en viktig fråga.

Försörjingsstöd resten av livet för många är inte värdigt ett välfärdsland.
Ett Välfärdsland som Reinfeldt gjort till ett ofärdsland.

Det Alliansen genomfört kommer skada Sverige i decennier.
Du har helt rätt, Bertil. De galopperande socialbidragskostnaderna hör ihop med urholkningarna i trygghetsförsäkringarna. Och att detta inte är värdigt ett välfärdsland. Samtidigt är jobbfrågan A och O för vår framtid, både för unga vuxna arbetslösa och övriga arbetslösa. Båda problemen måste fokuseras på.

/Eva
Hej. Men för nån vecka sedan rapporterades att socialbidragen minskat med 17 procent under 2011 jämfört med 2010 i Härnösand. Hur går det ihop.Sig-Britt Ahl: Jag vet inte var du har sett dom siffrorna, men det är i alla fall inget man läsa ut av årsredovisningen. Det står att under fjärde kvartalet minskade kostnaderna, men inte på helåret. Antalet hushåll som fick bistånd minskade något från 2010 till 2011.
Hej Gunnar
Jag har precis kollat Härnösands socialbidragsökning i Socialstyrelsens statistik. Utbetalningarna har ökat med 13 procent och uppgick 2011 till 21 138 000 kr.

Källa:
Ekonomiskt bistånd kvartal 1-4, sidan 50
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18635/2012-3-11.pdf

/Eva


Sig-Britt Ahl: Tack för länken, Eva!
Hej Eva. När jag läser den statistiken får jag det till att kostnaden minskat med 7 procent men att antalet personer som fått socialbidrag ökat med 13 procent. Hur skall man då tolka dessa siffror, som du att utbetalningarna ökat med 13 procent eller att utbetalningarna minskat med 7 procent

Hej igen Gunnar
Tack för din fråga som ger mig möjlighet att utveckla denna knepiga statistik. :)

Så här det: socialbidragen har ökat med 13 procent i Härnösand men socialbidragen hopslaget med introduktionsersättningen har minskat med 7 procent. Alltså har introduktionsersättningen ensamt minskat ännu mer. Det beror förmodligen på
Lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare som trädde i kraft den 1 december 2010. Etableringsersättningen betalas inte ut av kommunerna och ingår därmed inte rapporten.

Introduktionsersättningen är alltså på utfasning men de flyktingar som kom före den 1 december 2010 får vid behov fortsatt introduktionsersättning under vanligtvis två år efter ankomsten, om man inte dessförinnan klarar sin egen försörjning. Vi befinner oss alltså under övergångsregler just nu. De allra flesta kommuner har alltså ökat socialbidragskostnaderna men minskat under rubriken ”Totalt ekonomiskt bistånd och introduktionsersättning”.

Socialbidragen är kommunala skattepengar och introduktionsersättning statliga men som kommunerna utbetalar. Etableringsersättning är statliga pengar som arbetsförmedlingen beslutar om och Försäkringskassan utbetalar.

Kanske blev jag lite krånglig men det är inte så enkelt att förklara :)

Mvh/Eva
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM