TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

En av nyheterna i dag är att antalet unga med aktivitetsersättning ökar oroväckande.

Media har hämtat uppgifter från Socialförsäkringsboken som kom idag. Det heter Aktivitetsersättning därför att det är fråga om tidsbegränsad åtgärd för att aktivera och inte förtidspensionera.

 

Ökningen som det talas om skedde sista åren på 90-talet. På senare år har antalet nya sjukskrivningar bland unga sjunkit tillbaka.

 

Av SFB framgår att de unga som fått aktivitetsersättning behöver mycket mer stöd i form av vuxenutbildning och samordnade åtgärder av FK, AMS, kommuner och företagare. Problemet nu är att både AMS och FK:s medel till åtgärder skärs ned kraftigt.

 

Likaså avvecklas vuxenutbildning genom att rekryteringsstödet tas bort. Vi måste tvärtom öka möjligheterna till fortbildning. Fortsätta att lyfta kunskapsnivån, ge förutsättningar för människor att skaffa sig en utbildning. Det måste ges möjlighet till fortbildning när man behöver för sitt yrkesliv. För att klara de stora förändringar i arbetslivet som sker och som sannolikt blir ännu mer genomgripande.

 

Bara i Härnösand upplever vi hur i olika projekt för att ge arbetsvana och bryta sjukdomsmönster sannolikt läggs ned eller bantas kraftigt. Det finns en övertro hos nuvarande regering att företagens nyanställningsbehov ska lösa alla problem och man talar närmast föraktfullt om amsåtgärder och andra särskilda insatser för de som står långt från arbetsmarknaden. Det inte finns några snabba genvägar för att alla ska med. Vi måste därför uppmuntra och ge ökade resurser för insatser i samarbete mellan den enskilde, offentliga organ och företag.

 

Tord Oscarsson

 

 2006-12-04, 21:48  Permalink


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM