TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Dags att lära av Löfven

Publicerad 28 december 2013 Uppdaterad 28 december 2013


Relaterat

Löfven väcker nyfikenhet och är där han bör vara och synas, som i antirasistdemonstrationen i Kärrtorp.


Året 2013 slutar i moll för regeringen i allmänhet och för statsminister Fredrik Reinfeldt i synnerhet. Novus/Ekots sammanvägning av de fem största opinionsinstitutens väljarundersökningar visar 50,5 procent för de rödgröna partierna medan regeringspartierna endast når 38,8 procent.

Det är en klen tröst för regeringen att det inte finns något rödgrönt regeringsalternativ. Blir 50,5 procent valresultat kan Stefan Löfven bilda en S+MP-regering och iskallt räkna med att Vänsterpartiet inte har något alternativ till att ställa upp med stöd i riksdagen.

Men där är vi inte ännu och erfarenheten säger att skillnader mellan blocken brukar jämnas ut i valrörelsen. Uppnår de rödgröna partierna ingen egen majoritet blir regeringsbildningen en öppen fråga med Sverigedemokraterna som kungamakare. Att SD i riksdagen skulle rösta med Vänstern och Miljöpartiet är då föga sannolikt.

En avgörande omständighet i valet 2010 var att Fredrik Reinfeldt hade betydligt högre personliga förtroendesiffror än Mona Sahlin. Höga förtroendesiffror har fortsatt varit Reinfeldts tydligaste fördel framför utmanaren Stefan Löfven. Men så kanske det inte förblir. I den senaste förtroendemätningen från Sifo, publicerad i Aftonbladet, är avståndet bara två procentenheter till Reinfeldts fördel. I våras var skillnaden 18 procentenheter.

Hur Löfven kommit i kapp kan man spekulera över. Han godtar regeringens jobbskatteavdrag och skolpolitik och undviker allt ansvar i energipolitiken. Stefan Löfvens skarpaste profilfråga är höjda skatter på ungdomsjobb vilket borde vara svårt att vinna popularitet på.

Ändå gör han det, eller trots det, och orsaken kanske är att Löfven väcker väljarnas nyfikenhet medan Reinfeldt förlorat nyhetens behag.

Löfven är också där han bör vara och synas, som i antirasistdemonstrationen i Kärrtorp. Reinfeldt däremot skickade två lättviktiga ministrar. Gissa vem som drog till sig medias kameror.

Socialdemokraterna är bra på att opponera mot missförhållanden – även i regeringsställning. Den konsten behöver Fredrik Reinfeldt lära sig. Försvar av bra reformer räcker inte. Det är också högsta tid att synas betydligt mer i den svenska vardagen. Det är inga omöjliga uppgifter. Reinfeldt har visat förr att han är villig att lära – särskilt av framgångsrika motståndare


Tord Oscarsson2013-12-29, 08:20  Permalink


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM