TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

v

 

De tyska kristdemokraterna CDU gjorde ett katastrofval i delstaten Nordrhein-Westfalen (NRW). Därmed blir det fortsatt rödgrönt styre, enligt vallokalsundersökningar på söndagen.


Enligt uppgifter sent i kväll får partierna:

CDU: 26,3 %

FDP: 8,6 %


SPD: 39,2 %

Grüne: 11,3 %

Linke: 2,5 %

Piraten: 7,8 %
Dessa siffror tyder på CDU och FDP får bara 34,9

SPD och de Grüne får 50,5 procent-


Linke och Piraten ligger förmodligen också på vänsterkanten. Detta understryker vilket katastrofal CDU gjort Tysklands största delstat.


Den väntande förlusten beskrevs redan innan vallokalerna stängt som ett förkrossande nederlag för förbundskansler Angela Merkels CDU.


Enligt vallokalsundersökningarna väntades Socialdemokraterna (SPD) få 39 procent av rösterna vilket tillsammans med De grönas 12 procent bäddar för en fortsatt - och stärkt - rödgrön koalition.

 

Koalitionen styrde NRW fram till i mars, men när den inte fick stöd för sitt budgetförslag utlystes nyval.


Samtidigt spåddes CDU rasa från 35 till 26 procent enligt samma undersökning, publicerad av tv-kanalen ARD.


Hannelore Kraft, lokal S-ledare tillika regeringschef i delstaten för den opinionsmässigt svajiga rödgröna koalitionen, var nöjd redan när hon lämnade sin röst vid lunchtid.


Om det går bra för oss och De gröna så blir det en viktig signal inför förbundsdagsvalen.


De federala parlamentsvalen hålls först 2013, men redan nu dras slutsatser även av valresultat från delstater som är långt mindre än Nordrhein-Westfalen.


Väljarna visar tumme ner för CDU, förbundskansler Merkel och hennes tuffa ekonomiska politik - och ger segern till de rödgröna.


Resultatet renderar också en ordentlig näsknäpp till CDU:s starke man i NRW, miljöminister Norbert Röttgen, som - möjligen något obetänksamt - i ett valtal häromdagen försökte beskriva delstatsvalet som en förtroendeomröstning kring både Merkels inrikespolitik och strama Europapolitik.

 

Det finns enligt de bedömningar som görs i Tyskland stora möjligheter att socialdemokraterna och Miljöpartiet är på väg mot seger i hela Tyskland.


Urban Ahlin (S) är glad för sina tyska partikollegors skull.

– Högerpartier har styrt Europa i ganska många år och nu känner människor att det behövs något nytt. Jag är naturligtvis väldigt glad att socialdemokraterna går framåt i både Tyskland och Frankrike.

Han har dock inga större förväntningar på att opinionen i Europa ska slå över på svenskarna.

– Man ska vara på det klara med att påverkansgraden på den svenska politiken är måttlig, så vi drar inga stora växlar på det här för egen räkning. Men det är klart att vi blir glada när det går bra för våra partikamrater.

 

Tord Oscarsson


 

 2012-05-13, 22:51  Permalink


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM