TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Om det vore riksdagsval i dag skulle den rödgröna oppositionen kunna bilda en majoritetsregering, enligt United Minds/Aftonbladet.

Stödet för Socialdemokraterna (S) har ökat med nära 10 procent-enheter de senaste två månaderna och partiet får nu 35,6 procent.

Det innebär att stödet för S i dag är större än i valet 2006 och 2010.

Det går inte att hitta något motsvarande i modern tid, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds till Aftonbladet.

Alla fyra allianspartierna i regeringen tappar och både Centerpartiet (C) och Kristdemokraterna (KD) hamnar utanför riksdagsspärren på 4 procent.

Enskilt parti / (..) jämfört med förra mätningen i procent:

Moderaterna: 28,5 (- 0,8)
Folkpartiet: 4,8 (- 1,0)
Centerpartiet: 3,6 (- 1,1)
Kristdemokraterna: 3,9 (- 0,7)

Alliansen: 40,8 (- 3,6)

Socialdemokraterna: 35,6 (+ 3,1)
Vänsterpartiet: 5,7 (- 1,6)
Miljöpartiet: 9,2 (+ 1,4)

Rödgröna: 50,5 (+ 2,9)

Sverigedemokraterna: 7,2


Kommentar:
Det är uppenbart att  partierna måste gå fram mer individuellt. Väljarna ska välja och då måste de  kunna kräva att varje parti har stor frihet att presentera och diskutera sin politik. Vilka partier som ska regera tillsammans är lämpligast att diskutera i samband med och helst efter valet.


Tord Oscarsson


2012-04-11, 21:03  Permalink


Går det att hitta något motsvarande i modern tid till djupdykningen under Juholt ?
Väljarna ska välja och partierna ska ha FULLSTÄNDIG frihet (och skyldighet) att presentera sin egen politik före valet. Vilka konstellationer som blir möjliga efter valet, vet vi först efter valet. Det kan varken uteslutas att s får egen majoritet i riksdagen, och då behövs inga kompromisser, ingen kohandel och inga ministerposter till andra partier, eller att s kan bilda en minoritetsrgering med stöd av ett eller flera andra partier. Men inte ens i det läget är det säkert att det behövs kohandel eller kompromisser med andra partier.

Och även om det skulle gå så dåligt för s, så att det behövs förhandlingar och kompromisser med andra partier, så är det inte säkert att s måste avstå ministerposter till någon annat parti.

Om ministerposter ska skänkas bort till mp, så torde det vara opinionsmässigt svårt att inte ge ministerposter även till v, och det vill inte väljarna. Så glöm det!

En socialdemokratisk vågmästarregering, som driver igenom sin politik med hoppande majoriteter är också ett alternativ, men det alternativet kan komma att kräva förhandlingar med partierna både till vänster och till höger om s för att vågmästarregerandet ska bli en framgång.

En blocköverskridande koalitionsregering, t. ex. s + fp, är också ett alternativ. Men det kräver en konstruktiv vilja av fp, d.v.s att man slutar dumma sig med lönesäkningsförslag.

Spekulera om olika slags regeringar kan man göra före valet, men då ska alla alternativ som kan bli röstmässigt möjliga redovisas, så att ingen luras tro att det redan är uppgjort hur det blir.

För varje parti måste väl målet vara att få igenom så mycket som möjligt av sin egen politik, och skulle ett dåligt valresusltat nödvändiggöra samarbete med något annat parti, så ska det självklart vara det parti som kräver minst. S ska sälja sig dyrt!
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM