TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Sydsvenska Dagbladet skriver i dag en ledare som ger anledning till reflektioner över det politiska läget

 

Rubriken är:Allians i obalans. Det råder stiltje i opinionen.
Men i alliansen kan en storm vara i antågande.

Synovates nya väljarbarometer, som presenteras i Sydsvenskan och DN idag, visar en stabil ledning för oppositionen. Avståndet mellan blocken har ökat från 4,6 procentenheter i mars till 8,1 i april. Det är en förändring som ryms inom den statistiska felmarginalen.

Ingen stor dramatik således. Men bakom variationerna från månad till månad finns en långsiktig trend som bådar illa för alliansens framtid:

Moderaterna är på väg att likt en gökunge tränga ut de andra partierna ur det borgerliga boet.

I aprilmätningen ökar Moderaterna från 27,5 till 28,8 procent. De övriga tre regeringspartierna backar alla och får sammanlagt bara 14,3 procent. Därmed är M i dagsläget dubbelt så stort som de andra alliansmedlemmarna tillsammans.

Alliansen blev en framgång för att de borgerliga i ett ömsesidigt givande och tagande lyckades formulera en konsekvent och tydlig gemensam politik och dessutom förmådde de hålla sams. När det nu är dags att göra bokslut över mandatperioden visar det sig att Moderaterna inte bara tog de viktigaste och finaste taburetterna – statsminister, finansminister, utrikesminister och justitieminister. Moderaterna är också det enda parti som vunnit i väljarstöd under samarbetet.

Sådant frestar på sammanhållningen.

Kristdemokraterna är värst ute: det är en öppen fråga om partiet kommer att klara spärren till riksdagen. Partiets mandat är avgörande om alliansen skall ha en chans att behålla makten.
Partiets politik skulle däremot inte lämna något större tomrum efter sig.

Och hur tänker Centerns förtroendevalda när de ser dagens siffror?
Valet 2006 sågs som en framgång. Centern lockade 7,9 procent av väljarna. Då satte partiledningen upp målet att nå 16 procent av rösterna i valet 2010. Förväntningarna fick snart skruvas ner. Numera siktar Centern på 10 procent 2010. Hälften framstår som realistiskt. I sin strävan att omvandla Centern från ett intresseparti för glesbygdsbor i allmänhet och lantbrukare i synnerhet till ett liberalt parti som kan appellera till de större städernas medelklass har Maud Olofsson imponerat. Dessvärre inte på väljarna.

Ju närmare valdagen kommer, desto större blir frestelsen att vända opinionen genom djärva utspel, att sätta det egna partiets väl framför alliansens. Driften att börja spela solo kommer inte att avta om den vändning i opinionen som är nödvändig för att de borgerliga skall behålla regeringsmakten dröjer.
Moderaterna kan glädjas över sina framgångar. Men ensamma vinner de inget val.

Att ge regeringens mindre partier större utrymme och frihet i sin jakt på väljare kan vara enda sättet att hålla ihop fyrklövern och behålla makten.
Den som är väldigt stark gör ofta klokt i att också vara väldigt snäll.
Något att tänka på för alliansens ljusblå bamse.

 

Så långt ledaren

Jag har själv funderat på hur de mindre partierna kunde gå med på att M tog alla opinionsmässigt viktiga poster: statsminister, finansminister, utrikesminister och justitieminister.

 

Övriga områden som är klart mer utsatta för  granskning och kritik fick övriga partier ta. Jag tänker på  t.ex. skolan näringsliv,integration.

 

I det rödgröna samarbetet riktas kritiska anmärkningar mot Mona Sahlin för att hon ger Maria Wetterstran, Peter Eriksson och Lars Ohly för stor plats. Det är kritik för att man ska ha något att kritisera. I själva verket är det tack vare denna öppna attitys om som Mona Sahlin lyckats ena de partier som nu uppskattas med god marginal mest av sina väljare.

 

 

Tord Oscarsson
2010-04-30, 15:48  Permalink
Andra bloggar om:  


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM