TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Ulf Westman Tidningen Ångermanland skriver i papperstidningen att förre arbetsmarknadsministern i den borgerliga regeringen på 90- talet och senare landshövdingen i Västernorrland inte kommer att rösta på C i kommande val. Han är missnöjd över att Maud Olofsson drivit partiet högerut.

 

En anna ledande centerpartist, Tage Påhlsson i Ånge, säger till tidningen att upproret mot Maud Olofsson kommer att sprida sig.

 

I  dag redovisas också en Sifo mätning som visar att något fler är beredda att gå från höger till vänster i kommande val än från vänster till höger.

 

Denna utveckling ska ses mot bakgrund av att det inte krävs så stor sving till förmån för det rödgröna blocket för att bli regimskifte.

 

Alliansen har inte haft ledning i någon stor undersökning sedan valet. När aprilmätningen från Sifo kom i april skrev professor Håkan Oscarsson att det block som leder Sifos april-mätning har vunnit regeringsmakten 10 av 13 ggr sedan 1968. De rödgröna ledde med 3,5 procent.

Resultatet 2006 i riket innebar att Alliansen vann med bara 2,16 procent. De fick 48,24 procent och S, V,Mp 46,08 Det innebar en övervikt i mandat med 7 mandat över S, V,Mp. En sving på drygt 1 procent till De rödgrönas fördel skulle 2010 ge maktskifte.


I TV4/Novus Opinions senaste  mätning är skillnaden mellan blocken 5,8 procent. I mandat räknat 185 för de Rödgröna och 164 för alliansen. Sådana klara övertag för de Rödgröna har uppmätts i nästa alla mätningar sedan valet.

I Härnösands kommun fick de borgerliga och sjukvårdpartiet 51,19 procent och S, V,Mp 47,38. Skillnaden är alltså 3,81. Det krävs en sving på ca 2 procent till de Rödgrönas fördel för maktskifte.

Valet blir säkert en rysare. Det kommer att handla om partiers trovärdighet. Ett exempel på agerande som kan rubba trovärdighet är den störtskur av löften som M och Alliansen nu ger samtidigt som Fredrik Reinfeldt säger att den gamla skattesänkarpolitiken ska fortsätta.Det imponerar inte på väljare. Vid samtal med många hör man att det uppfattas som fagert tal inför valet.

Tord Oscarsson

 2010-04-23, 07:06  Permalink
Andra bloggar om:  


Hej. Och hur var det i landstinget. Det behövs väl inte heller där mer än nån procent för att den nuvarande vänstermajoriteten skall få gå. Och trovärdigheten när det gäller den nuvarande majoriteten har onekligen rubbats under det senaste åren. Givna löften om närvård Härnösand bryts konsekvent. Och nu får vi bevis på att vårdkvaliten försämrats då man inte lyckats bibehålla acceptabla kötider. Sämst i Sverige. Och vi ser hur medborgarna flyr de landstingsdrivna vårdcentralerna nu när det erbjuds alternativ.
Jag håller med att här håller inte längre med fagert tal.
Jag hann inte med landstinget i går. Där såg det ut så här 2006.

S 43,84 och V 6.04 = 49,88

M16,8 C 10,10 ,Fp 5,06 ,Kd 6,34, Mp 3,81 = 42,15
Det skulle ge 49,88 mot 42,15 - en skillnad på 7,73 procent. Det krävs då en sving på ca 4 procent i borgerlig favör för maktskifte.

Jag räknar in Mp i det borgerliga lägre i landstinget. Har inte hört talas om någon ändring.

Mp är på uppåtgående med det nog finns risk att C och Kd tappar. Men visst - även landstingevalet blir en rysare.
Hej. Du glömde visst sjukvårdspartiet. När dessa räknas in blir oppositionens siffra 47,48. Då räcker det med en sving på 1,3 för maktskifte.
Och jag skulle nog räkna in även socialdemokraterna och vänsterpartiet som potentiella förlorare i det kommande landstingsvalet med tanke på turbulensen som varit.
En fadäs av mig på grund av brådska. Jag har varit hela dagen i Torp i Ånge för att sköta mina nära anhörigas gravar.

Du har rätt. Styrker det jag skrev att landstingsvalet blir en rysare. Frågan är hur Alliansens och främst M:s splittring i valet inverkar men visst finns det många som tror att det kan bli skifte både i Landstinget och Sundsvall.

Jag reserverar mig för att det är svårt den 23 april att ana vilka vindar som kommer att blåsa i september.
Generellt har oppositionpartier alltid chans att ta igen en del procent som förlorats i tidigare val.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM