TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

När det gäller majoritet eller minoritet i valet  måste vi tänka i mandat. Det block som får minst 175 mandat har egen majoritet. Det kan då vara så att procentsatsen är lägre än 50 procent.

 

2006 fick Alliansen 48,24 procent och S,V,Mp 46,80. Eftersom inget av partierna utanför blocken kom in räckte 48,24 procent till egen majoritet 178 mandat medan S -blocket fick 171.Alltså en skillnad på 1,44 mandat gav egen majoritet - en skillnad i mandat räknat på 7. Vi brukar betrakta 2006 års val som ett katastrofval. Så lite som 1,44 procent avgjorde.

 

Det ger anledning inse att kamp in till vallokalernas stängning på valdagen gäller. Det kan hänga på tiondelar av procent vem som ska regera.

Avgörande är alltså mandat. I senaste Sifomätning fick Sd vågmästarroll. Om det blir valresultat är regeringsfrågan öppen.

 

De rödgröna har varit tydlig med att de inte regerar med stöd av Sd. Alliansen i Stockholm likaså.

 

Om regeringsalliansen är beredd att regera vidare med Sd:s passiva stöd i riksdagen vet jag inte. Tvivlar på att det är möjligt att regera på sådana villkor.

 

Jag gissar att för båda blocken gäller att i första hand söka en lösning över blockgränserna. Till saken hör att det kan ske byten på partiledarposterna efter ett val som båda blocken upplever som förlustval. Det kan öppna för partikonstellationer över blockgränser.

 

Tord Oscarsson 2010-04-20, 09:00  Permalink


Naturligtvis kommer alliansen att regera med passivt stöd från SD. Det är inte konstigare än att socialdemokraterna regerade med passivt stöd från kommunisterna. Historien ger ju alliansen rätt att göra så.
Historien borde skrämma. En regering måste vara beslutför. Att fyra partier som har svårt att enas i viktiga frågor blir beroende av ett femte leder till problem. Reinfeldt kan fråga Bildt som försökte regera med Ny demokrati i riksdagen 1991 - 1994. Det slutade med att Bild tvingades söka samarbete med S representerade av Ingvar Carlsson och Mona Sahlin.
Man kan kort beskriva Tords mycket informativa inlägg, med att det är inte procenten som är det huvudsakliga viktiga.
Det är innehållet, d.v.s mandaten.Dock kan man säga att för moderater då de talar då använder de alltid procenten när de vill beskriva hur mycket lågavlönade fått i jobbskatteavdrag.

Därmot när de ska förklara hur mycket främst moderatsympatisörer betalar i skatt då nämner man kronor,

Så låt oss rösta bort den regim som velar hit och dit endast för att vilseleda folket.
Det är självklart anser i varje fall jag att det blir en blocköverskridande regering om SD skulle bli vågmästare. Ett problem är vänsterpartiet. Inget av allianspartierna kommer att sätta sig i en regering tillsammans med vänsterpartiet.
Benämningen katastrofval gällde ju socialdemokraterna som gick från att ha varit ett 45-50%-parti (åtminstone i egna ögon) till att bli ett parti med bara runt en tredjedel av rösterna. Det var ju det som var katastrofen.
Till Bertil Lund. Det har väl aldrig gjorts någon hemlighet av att jobbavdraget inneburit att en en familj där två jobbar och har en normallön har 35000 mer i plånboken per år.
Svar till Gunnar Westman - 20 april 10:22, 2010
Jag tror inte vänsterpartiet är så stort problem.
Vänsterpartiet har många bra ideér och
deras politik är i grunden finansierad.
Så de liknelser som höersidan kommer med är många ggr fantasier och oerhört överdrivna.
Vänstern påverkade bl.a. så en bra överenskommelse mellan MP-S-V skedde om A-kassan och sjukförsäkringen.

Det högern gör alltid det är att smutskatsa Socialdemokratiska partiledare. kalla vänstern för kommunister och dra upp nån Norkoreavariant o.s.v
De som säger det har aldrig varit på ett vänstermöte.
Jag lyssnar på alla partier, när de har
sammankomster. Då får man höra vad de går för.
Sedan att jag är socialist är ju självklart.
Klokt inlägg.
Tycks mig som om den mest sannolika konstellationen torde vara Alliansen plus Miljöpartiet. Det blir förmodligen krångligt, men möjligt om alla parter faktiskt ser det som viktigt att inte få in ett nytt smygrasistparti i regeringsställning.
Hej
Till BL.
V´s politik är i grunden finasierad?
Finasierad av vilka då?
Hur stor del av tillväxten - procentuellt - står de som har arbete och/eller driver företag i förhållande till de som får inkomster av försäkringssystemen och bidragssystemen?
Frågan är ställd mot bakgrund av debatten kring jobbskatteavdraget.
Jag är själv arbetslös och stödjer jobbskatteavdraget till 100 %. De som arbetar skall har mer, mycket mer, än de som inte gör det.
När jag får jobb, kommer jag att kunna tillräkna mig en avsevärd höjning av min privatekonomi. Det ser jag fram emot.
Enligt er modell kommer jag, att när jag får jobb knappt märka skillnaden.
Hur kul är det?
Roger
Hej
Vill bara tillägga följande.
Jag har högskoleutbildning och skulle jag få arbete, kommer min lön att ligga på ungefär 24 000 kr/ mån.
Roger
ps jag har full A-kassa, snart minskar den. ds
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM