TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Diskussionen om framtida politiken för Sverige måste handla om ideologi.Den Rödgröna oppositionen måste hävda krav på att jämlikt samhälle - där alla får del av välfärd utifrån ett solidariskt synsätt. Till var och en efter behov. I gengäld ska alla bidra efter förmåga. Detta synsätt ställs särskilt på prov i de allmänna försäkringarna för sjukdom, arbetslöshet och barnledighet.

 

-Vi måste välja mellan att själva betala skola,sjukvård,omsorg,vägar och aktiviteter inom fritid och kultur eller att de viktigaste områden inom välfärden ska betalas gemensamt.

 

- I USA är detta kommunism. Därför har Obama haft mycket svårt att få igenom en sjukförsäkring som omfattar de 40-50 miljoner som står utanför. Republikanerna anser att allt ska betalas ur egen börs.

- När jag var engagerad i den allmänna socialförsäkringen gjordes också utredningar som visade att medan de administrativa kostnaderna i USA med marknadsföring mm för privata försäkringar låg på 15 - 20 procent var den svenska allmänna försäkringen - alltså en socialförsäkring för alla- väsenligt billigare att administrera - kostade ca 4 procent

 

- Man kan uttrycka det så att allt ska betalas på något sätt. I ett land som hanteras enligt socialdemokratiska värderingar måste gälla att allas behov ska tillgodses. De allmänna försäkringarna har då visat sig bäst.

 

- Vid en konferens 2002 med 200 länder i Stockholm om täckningsgrad för social security ville alla länder utom USA satsa på allmänna solidariskt betalda välfärdssystem.

 

- Demokratiska bedömarna i USA hävdade dock för en tid sedan att Sverige efter att ha varit ett land med stort samhällsengagemang i välfärden blivit ett av de länder i Europa som kommit längst i nyliberalisering i Milton Friedmans anda.

 

- Valet 2010 måste bli ett ideologiskt val. Sverige börjar bli ett land där man måste vara rik för att känna trygghet. De solidariska systemen måste återupprättas med målet att vi ska ha ett Sverige för alla. Där även de som är i utanförskap ska känna trygghet och gemenskap. Och då skall detta hemska ord Utanförskap som skvallrar om ett nyliberalistiskt synsätt utmönstras ut svenska språket. Ingen ska vara utanför - alla ska vara innanför.

 

Slutligen - alla har samma människovärde. Inga människor ska förföljas för att de bor på annan plats än där de är födda. Avstånden i världen krymper.Svenskar jobbar i alla världsdelar. De accepteras och vi ska göra detsamma med dem som kommer till oss. I vår lilla stad är 57 nationer representerade. Dessa nazister som börjar härja igen är en otäck relikt från en svunnen tid.

 

Tord Oscarsson2010-04-05, 18:32  Permalink


Säj såhär istället: Ett rödgrönt, socialistiskt klassamhälle eller ett samhälle för alla.

Bara ett exempel på det socialdemokratiska klassamhället: Fattigpensionärer, ATP-pensionärer, ITP/ITPK-pensionärer. Vad sa du nu då?
Jag säger att du är helt vilsen.
Bengt-Erik: Jag ser gärna ett samhälle för alla. Men det är inte det alliansen håller på att bygga. Alliansen bygger ett samhälle där den starkes rätt gäller, där solidaritet och ansvar är något valfritt, ett samhälle byggt på rättigheter för den som har resurser, ett samhälle utan skyldigheter, ett samhälle där man plockar russinen ur kakan som någon annan bakat. Poängen är att ett samhälle utan solidaritet inte kan hålla ihop. Det sliter isär sig själv. Mycket av problemen med våld och "utanförskap" i förorter etc, grundar sig i en bristande solidaritet emot samhället. Vad alliansen gör är att införa denna form av ansvarslöshet i de breda samhällslagerna. Man skapar ett samhälle som uppmuntrar till egoism helt enkelt.
Chris
Konstigt att jag ser det precis tvärt om? Ett samhälle där solidaritet och ansvar är något valfritt är ett humant samhälle. Ett samhälle där solidaritet och ansvar är något påtvingat (ett rödgrönt, svenskt samhälle?) uppmuntrar till egoism helt enkelt.

Visst är det lite ironiskt att ett någorlunda valfritt samhälle låg till VÄNSTER om järnridån och ett påtvingat samhälle låg till HÖGER om järnridån, om man stod vänd mot norr.
Att ta ansvar för varandra för varandra genom att samhället har allmänna försäkringar uppmuntrar inte till egoism utan är ett uttryck för ett gemensamt ansvarstagande.

I USA för Obama nu en strid med republikaner som liksom Johansson ser solidaritet och gemensamma lösningar som kommunism. Den inställningen är uttryck för egoism.
Striden förs inte bara mot de onda republikanerna utan mot en stor del av folket, vilket är emot en stor stat, en sådan som vi har i Sverige.

Mer makt åt folket och mindre åt staten ger ett humanare samhälle. Påtvingad solidaritet är en motsägelse.
Folket får i kommande val avgöra om man vill ha gemensamma lösningar i trygghetssystemen eller om de ska vara privata och betalas av dem som kan. Så som i USA före Obama.
Nu är det inte direkt vanligt att framställa Barack Obama som vänsteranhängare då den poliska skalan i USA är betydligt längre till höger än vad något enskilt parti i Sverige befinner sig.

Dessutom bör det noteras att de förändringar i sjuksystemet som genomförs i USA handlar om att inkludera flera människor i den befintliga systemet med privata försäkringslösningar. Med andra ord är det inte att likna med den offentligt finansierade vård vi har i Sverige.
Per Lundqvist

Men det nya systemet i USA innebär att dom som inte har pengar att betala sin försäkring får den betalt av staten. Så den liknar vårt system rätt mycket.

Men med det system du förespråkar så måste ju alla få samma lön om det ska bli någon frihet för alla.
Och så måste dom som inte kan eller får sig ett jobb få betalt av staten samma som vi får i lön.
Är det så du menar att det ska vara?
Jag har varit med i reformer och tillämpning av vår svenska allmänna socialförsäkring och har alltid imponerats av dess effektivitet. Jag syftar på att den gav trygghet och att den betalades under den tid man var i aktivt arbetsliv.

Kjell Hedman,
Jag förespråkar inte det system USA har valt att ha.

Och nej systemet i USA är inte alls likt det vi har i Sverige då det fortfarande handlar om privata försäkringslösningar och inte offentligt finansierad vård som i Sverige.
Per Lundqvist

Ursäkta det var meningen som kommentar till Bengt-Erik Johansson här ovan.. Jag blandade namn bara.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM