TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Minnesdagen av tsunamin var uppenbarligen viktig för alla drabbade. Någon sa att det är lättare att gå vidare. Man kunde sätta punkt för ett år med smärtsam omställning och djup sorg. En sammanfattning av dagen kan kanske vara att svår tid kräver samarbete och samling.

Att läsa svenska tidningar och kvällstidningar ger däremot inte intryck av strävan till samarbete och samling. Där finns i stället en besinningslös hetsjakt på syndabockar. Jag tänker t.ex.på alla helsidesuppslag och första sidor med hets mot Laila Freivalds som AB hade i julhelgen.

I dagens AB säger den kloka Yrsa Stenius ifrån i en krönika under rubriken:Besinning innan bilan faller igen.Hon är orolig över brutaliseringen av den offentliga samtalet. I mediernas uppdrag och affärsidé ligger att ta vara på indignationspotentialen ur vilka svarta rubriker kan hämtas i veckor och månader.

Ett exempel om affärsverksamhet  i denna form  läser man t.ex. att när Laila Freivald firar jul  i sitt hem visas en bild på hyreshuset där hon bor med en text där det sägs att här gömmer sig Laila Freivalds. Hon gömmer sig i sitt eget hem på julen!! Vilken fantastisk nyhet! Där jagas hon.Det framgår att hon inte var anträffbar för AB-journalisten utan Laila Freivalds  dotter får hälsa: Mamma firar jul. Så agerar företrädare för hänsynlös affärsverksamhet.

Nu hör jag i tidningskrönika att det finns sansade tidningar som reagerar mot  den mycket orättvisa kritik och sataniskt illvilliga drevjournalistik Laila Freivalds dagligen är utsatt för.Det finns verkligen anledning att reagera på de våldsamma överdrifterna.

Det arbete för internationell som ligger framför oss gagnas inte av den syndabocksjakt som nu pågår.

Här exempel på åtgärder som kräver samling i Sverige.

Vi  måste stärka vår  beredskap för  att kunna  ingripa när katastrofer händer i fjärran land. Vi måste bli mycket bättre men vi kan aldrig garantera räddning i varje situation. Varje resandes personliga ansvaret  kan inte ersättas.

Vidare finns  enorma hjälpbehov i de länder som drabbades värre än Thailand av Tsunamin och insatser för att rädda liv i det jordbävningsdrabbade Pakistan.

Tord Oscarsson2005-12-27, 14:50  Permalink


Klokt inlägg. Massmedia har idag sin koncentrering på att sälja lösnummer och det gör de med braskande rubriker och braskande nyheter. Det handlar om att sälja lösnummer för massmedia av idag.

Som vanligt ett kolokt och eftertänksamt inlägg!
Tänk om vi alla kunde vara så kloka, att vi tänkte efter innan.

Gott slut på det gamla året och ett gott nytt år.
Ja en sån tilgång i valrörelsen vore väl syd om Brgarna skulle missa.
Kvällspressens överdrifter och smaklösheter är tyvärr väl kända sedan länge, och denna del av Tords kritik är berättigad. Redan på 70-talet framställde Aftonbladet den borgerliga statsministern Thorbjörn Fälldin som en mentalt handikappad person. Då kom ingen socialdemokrat till hans försvar.

Istället ser vi här ännu ett inlägg där socialdemokraterna använder kvällspressens sedvanliga överdrifter som ett svepskäl för att undvika en saklig debatt om den utomordentligt hårda och sakliga kritik som framförts mot regeringen.

Ni gör alltså inget för att hålla isär överdrifterna från den seriösa kritiken, utan använder listigt överdrifterna från kvällspressen för att misskreditera även den sakliga kritiken.

Denna sakliga kritik har inget med lösnummer-försäljning att göra, utan baserar sig på den offentliga och politiskt oberoende utredning som Göran Persson tillsatte.

Av alla de tjogtals inlägg jag hittills sett här på s-info i detta ämne, så är det oerhört få socialdemokrater som kommenterat kärnfrågan, nämligen den ytterst hårda och sakligt grundade kritik som framförs i detta nästan historiska dokument. Har ni överhuvudtaget läst rapporten?
Den kritiken har alla ansvariga tagit fasta på och beaktar när man nu fortsätter att skärpa beredskapen - något som pågått sedan december 2004.

Det ska också noteras att de borgerliga partierna länge insåg att katastrofen krävde samling och inte partipolitisk pajkastning. Så vände man över en natt och gick över till att utnyttja katastrofen partipolitiskt. Alliansbröder och media tävlar i att vara mest hårda och kategorisak i drevet - främst mot Laila Freivalds. Nu har dock gränsen för all anständighet passerats. Nu vet vi inom socialdemokratin att vi ensamma får ägna oss år det seriösa arbetet att klara skärpt beredskap och ökad fokusering på de katastrofer som kräver svenska insatser.
Vad är det då som hindrat er att föra den diskussionen öppet? Varje sådant försök till kritisk diskussion som utgår från kommissionens rapport viftas bort som "partipolitik" eller "drev".

Jag ser dessutom att du fortsätter att skuldbelägga oppositionen för det socialdemokratiska Aftonbladets övertramp. Ovärdigt.

Att föreslå en ministers avgång efter ett misslyckande, eller att kräva att en socialdemkoratisk statssekreterare talar sanning inför katastrofkommissionen är helt normalt, och är icke att jämföra med Aftonbladets belägring av Freivalds hem.

Det är rätt och humant att försvara Laila Freivalds rättigheter som människa och privatperson.

Men ni måste ändå hålla isär begreppen och vara så professionella att ni samtidigt kan acceptera och diskutera den hårda men sakliga kritik som framförts mot bl.a. Freivalds. Eller att ni åtminstone försöker avvisa kritiken med lika sakliga argument.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM