TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Israeliskt artilleri besköt Gazaremsan i dag, uppgav vittnen på bägge sidor om gränsen. Det kan vara inledningen på en förebådad markoffensiv.

 

För att finna en lösning i Mellanöstern krävs realism. Det fokuseras hårt på att se Hamas som en terroristorganisation. Då är lätt att glömma att Hamas mandat är att de  vann valet bland palestinerna 2006.

 

Israel vill  förinta Hamas. Enligt mediauppgifter har nu hittills 4 kanske 5 politiska och militära ledare för Hamas dödats. Eftersom det är avsiktligt bör rätt betecknng vara mördats.

 

Hamas består av en politisk och en militär gren. Den politiska är till skillnad från sekulära Fatah uttalat islamistisk med målet att bilda en islamisk stat på israelisk mark, Västbanken och Gaza. 

Att bilda en islamistisk stat är givitvis helt oacceptabelt om målet är att uppnå försoning och samarbete med tolerans mellan olika folkgrupper.

 

De hårda motsättningarna som nu eskalerat till en djup hatisk konflikt bottnar i en 40-årig ockupation där palestinerna inte haft det människovärde som vi förknippar med ett fritt folk.

 

Det krävs mycket starka medlare med mandat från alla parter för att lösa upp en så hård knut. Vi är långt därifrån. Ännu finns inte ens en gemensam uppfattning i omvärlden om att vad som bör ske.

 

Spekulera är meningslöst. Jag är djupt messimistisk. Erfarenhet av tidigare kriser ger  grund för misstanke att det blir ett långt och bittert krig.

 

Freden är längre bort än någonsin. För palestinerna innebär fred fortsatt förtryck. Israel som har mångdubbel militär styrka jämfört med palestinerna och har USA och de flest EU-länder bakom sig, tjänar mest på att definitivt nedkämpa allt motstånd.Tyvärr kan man inte heller räkna med att palestinernas människovärde värderas så högt att Israel fäster sig vid att de blir någa tusen färre efter alla bombanfall och artilleribeskjutning som sannolikt följs av stridvagnsoffensiv. Så kuvas de ockuperade så som militärt överlägsna ockupationsmakter plägar göra.

 

 

Tord Oscarsson 

 

 

 

 
2009-01-03, 17:18  Permalink
Andra bloggar om:  


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM