TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Sifo för augusti kom idag söndag 24 augusti. Små förändringar i väljaropinionen är rubriken i media. Sant men närmare koll av underlaget visar  dramatiska förändringar bland unga.

 

Bland kvinnliga väljare under 30 år är skillnaden mellan blocken över 40 procentenheter till oppositionens fördel. Bland ungdomar mellan 18-23 år sympatiserar hela 63 procent med oppositionen, medan regeringssidan endast har 29 procent av sympatierna. Där är skillnaden mellan blocken alltså 34 procent.

 

Vad beror dessa dramatiska skillnader på? Det kan bara blir spekulationer - antaganden: Alliansens politik missgynnar de unga som inte har jobb och tillräcklig utbildning. De rika och etablerade får större del av de miljarder som Borg och Reinfeldt öser ut. Att unga inte gillar Alliansen möter vi också i vardagen.

 

Vad detta betyder för valet 2010 är också intressant. Det tillkommer fler ungdomskullar fram till 2010. I de högre åldrarna är det förstås tvärtom.

Det är en händelse som ser ut som en tanke att skillnaden mellan blocken växt från ca 8 procent 2007 till ca 13 procent 2008.

 

Alliansen är nere i en grop och har framför sig att  först ta sig upp ur gropen  och sedan komma ikapp som Sören Holmberg uttryckt saken. En dramatisk vändning alltså.

 

Vi socialdemokrater bör räkna med att dramatiska förändringar kan hända fram till september 2010.

 

Tord Oscarsson

 

 2008-08-24, 09:31  Permalink
Andra bloggar om:  


Jag delar din analys! Det är två år kvar till valet. Men med tanke på den sjunkande konjunkturen och den ökande arbetslösheten bland unga, så har jag svårt att se någon dramatisk vändning. Likaså Alliansens löften om förbättrad ekonomi för "alla" som visat sig vara en stor miss. Men som sagt det är två år kvar.
Jag vet en gammal idrottstledare, som sa: Gå ut hårt och öka hela tiden. det får gälla oss också.

Som den främsta "faran" ser jag ändå Sd:s framfart. Det är något som vi alla måste ta tag i. Deras populistiska agerande måste avslöjas och vi bör klä av dom inpå bara kroppen, för att visa vilka de egentligen är.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM