TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Det kändes högtidligt att sätta sig på sin plats i riksdagens stora plenisal. Att vara personvald till riksdagen känns stort. Men också ansvarsfullt. NU gäller det att göra sitt bästa som en av många socialdemokratiska representanter för en konstruktiv oppositionspolitik.

Men första dagen bjöd inte bara på högstämdhet om "makt som utgår från folket" och "förmånen att vara förtroendevald". En akt med innebörden "votering är begärd och ska verkställas" genomfördes också.

En demonstration i att regeringsskiftet nu sker blev det i talmansvalet. Högeralliansen kunde inte acceptera att den omvittnat vidsynte, oväldige och kompetente Björn von Sydow skulle få fortsätta. Istället skulle Pär Westerberg väljas. Maktskiftet skulle maifesteras. Punkt slut!

Kanske kan man i agerandet spåra ett drag av att vilja undervisa oss socialdemokrater  om att det nu är ett nytt läge. Men vad hade hänt om högeralliansen visat lite vidsyn och släppt fram Björn von Sydow. Hade man förlorat på det ?

Knappast. Det hade blivit en oväntad händelse som man förmodligen tjänat på.

Det är inte alltid bra att driva den partipolitiska niten till sin spets. Men nu blev det Pär Westerberg och blockpolitiken cementerades som väntat från dag ett. Inget är nytt under solen.2006-10-02, 18:31  Permalink


Roligt Peter att du bloggar det blir intressant att höra din syn på riksdagsarbetet. Håll koll på borgarna.


Peter Hultqvist: Jag ska göra mitt bästa.
Hej Peter,

Tack för intressant läsning. Jag håller med dig i ditt resonemang. Samtidigt tror jag inte att vi är så storsinta att vi låter Per Westerberg sitta kvar som talman när vi vinner valet 2010.

Bästa hälsningar

Rasmus Lenefors

http://www.s-info.se/lenefors


Peter Hultqvist: Att talmansposten bör tillfalla riksdagens största parti är en bra princip. Följer man den så är förutsättningarna goda för en socialdemokratisk talman efter nästa val. Men det kräver att vi vinner valet. För borgerlig storsinthet är ej att räkna med.
Hur orkar ni kasta sten i glashus hela tiden?

Sedan 1918 har vi haft socialdemokratiska talmän alla år utom 91-94. Jag antar att det beror på att det endast beror på förtjänst och skicklighet, för så småsinta är väl inte de genomgoda socialdemokraterna så att de röstar på en röd talman bara för att de har makten?

Under borgerligt regeringsinnehav har det vid flera tillfällen varit en socialdemokratisk talman, vid socialdemokratiskt regeringsinnehav har det ALDRIG varit en borgerlig talman.


Peter Hultqvist: Jag vill bara påminna Dig om att det ofta framförts att talmansposten borde tilldelas riksdagens största parti. Jag tror inte borgerligheten skulle förlora på en sådan gest. Att Henry Allard var talman under borgerligt styre hänger ihop med att borgerliga riksdagsmän avvek från partilinjen i en sluten votering.
Det här var nästan lite för kul att släppa... Så här ser listan över svenska talmän sedan 1918 ut:
1918–1921 Herman Lindqvist (s)
1922–1923 Viktor Larsson (s)
1924–1927 Herman Lindqvist (s)
1928–1932 Bernhard Eriksson (s)
1933–1952 August Sävström (s)
1953–1957 Gustaf Nilsson (s)
1958–1960 Patrik Svensson (s)
1960–1968 Fridolf Thapper (s)
1969–1970 Henry Allard (s)
1971–1979 Henry Allard (s)
1979–1988 Ingemund Bengtsson (s)
1988–1991 Thage G. Peterson (s)
1991–1994 Ingegerd Troedsson (m)
1994–2002 Birgitta Dahl (s)
2002–2006 Björn von Sydow (s)
2006–???? Per Westerberg (m)

Det är fritt fram att dra sina egna slutsatser som vilket parti som cementerat blockpolitiken och ALLTID hållit sina egna bakom ryggen.


Peter Hultqvist: Jag vill återigen påminna om att Henry Allards talmansuppdrag berodde på borgerliga riksdagsmän som i sluten omröstning gav sitt stöd åt fel block. PÅ den tiden fanns det modiga och självständiga borgare. Jag minns en annan sådan som hette Königsson och röstade emot borgerligheten när det gällde ATP. Han blev historisk.
Värst av allt var väl att svenska folket röstade bort den erkänt vidsynte och extremt kompetente landsfadern Göran Persson.

Vet hut, svenska folk! Sverige har styrts av socialdemokraterna sedan urminnes tider och så ska det förbli, oavsett vilka som vinner valet.


Peter Hultqvist: I en demokrati får man acceptera valförluster. Inte behöver Du bli så arg att DU blir överironisk i dina kommentarer. Det vinner man inga sympatier på.
Lycka till med uppdraget Peter! Bli nu inte för stockholmifierad bara he he ;-)


Peter Hultqvist: Borlänge och Dalarna finns i blodet. Det går aldrig ur.
Jag vill passa på att önska dej ett stort lycka till nu när du ska sätta Borlänge och Dalarna i mitten på Sverige-kartan!

Jag beundrar din ödmjuka inställning till att sitta i opposition och känner att det är politiker som dej som kommer att få vindarna att vända igen!

Men... glöm inte hobbyn under tiden!

GL ES 73 DE SM4VZK
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM