TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Göran Persson

Fredrik Reinfeldt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Några inslag i TV-duellen mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt värda att tänka på :

1. Moderaterna klagar återkommande på elskatten. Men samtidigt är man inte beredd att sänka den. Varför då klaga ?

2. Fredrik Reinfeldt försökte nå trovärdighet kring att man i varje fall inte vill höja u-hjälpen. Varför sa han inte rätt ut att moderaterna vill sänka den med 8 miljarder ?

3. Reinfeldt talade om klyftor i dagens Sverige. Varför vill man då klämma åt de arbetslösa, sjuka och förtidspensionerade med sämre villkor ? Varför är man emot fri tandvård för de under 24 år ? Varför säger man nej till garantin för att ungdomar ska klara hyran när de flyttar hemifrån ? Varför säger man nej till bättre underhållsbidrag ? Varför ska värnskatten och förmögenhetsskatten bort för de bäst ställda ?

4. Moderaterna och alliansen har inga konkreta besked om vare sig klimatmål eller miljöpolitik. De har ingen politik mot växthuseffekten .

5. MOderaterna bara talar sänkta arbetsgivaravgifter när de tror sig skapa jobb. Socialdemokraterna talar om utbildning, kompetens, forskning, branschvisa utvecklingsprogram och stabil ekonomi för att jobben ska växa fram. Det är det grundläggande för att skapa jobb.

6. Att subventionera friska höginkomsttagares städning är Reinfeldts mest konkreta jobbförslag. Är inte detta omvänd klasspolitik så säg ?. Invandrarkvinnor och arbetarklassens döttrar ska stå för servicen. Pengarna behövs inom vården och omsorgen istället.

Göran Persson utstrålade tyngd, erfarenhet och säkerhet i debatten. Reinfeldt utstålade tidvis något helt annat. Det märks vem som är statsminister och vem som är utmanare !2006-09-10, 22:46  Permalink


Du måste vara en ovanligt okoncentrerad lyssnare, för du har ju uppfattat saken fel på varje punkt:

1. Reinfeldt kritiserar det faktum att socialistyerna vill höja energiskatterna med 13 miljarder under nästa mandatperiod. Persson förnekade inte detta, trots upprepade uppmaningar från reinfeldt.

2. Regeringsalternativet alliansen vill inte sänka biståndet med 8 miljarder. Påstår du eller Persson det så har ni helt fel båda två. Detta påpekade Reinfeldt.

3. Den verkliga klyftan i dagens Sverige är den mellan de som har och de som inte har ett riktigt arbete. Nästan en tredjedel av arbetskraften står idag utanför, är lämnade efter. Detta påpekade Reinfeldt.

4. Alliansen vill öka energiuttaget från kärnkraften för att minska klimatpåverkan. Detta påpekade Reinfeldt mycket tydligt.

5. Sänkt skatt på arbete är en viktig del i arbetet på att öka efterfrågan på arbetskraft. Dyr alkohol och dyr arbetskraft efterfrågas i mindre omfattning, detta samband begriper ett barn.

6. Idag subventioneras friska och välbesuttna mmänniskors behov av att få gropar grävda på tomten eller hängrännorna rensade. Det är män som utför de jobben. Kvinnors arbeten subventioneras inte. Det är huvudsakligen dessa som skulle gjort städjobben i hemmen. Socialistisk rättvisa? Alliansen tycker det är rimligt även med subventionerade hushållstjänster av den typ som kvinnor ofta utför.
Alltså Bertil jag orkar inte tjafsa med dig om allting men dessa krokodiltårar över att "kvinnors arbete" inte subventioneras orkar jag bara inte med. Att man kan försöka göra "pigjobb" till en jämställdhetsfråga är ett skämt.

Ifall du inte har förstått.
ROT avdraget var inte till för att subventionera "mäns arbete" (f ö är det jag som gör det mesta gör-det-själv hemma hos oss), det är en åtgärd som är uttänkt att hålla igång den kvalificerade byggbranschen under nedgångsperioder pga att byggbranschens väl och ve är så otroligt viktig för svensk ekonomi. Byggnads brukar stoltsera med statistiken att en byggare i arbete sysselsätter 3-4 stycken i industrin.

Sen har du samma perspektiv som jag har sett hos ALLA som diskuterar dessa tjänster, dvs man ser sig som någon som ska KÖPA tjänsten, aldrig den som ska UTFÖRA den. Jag undrar också om du har barn? Ser du "diska och rensa hängrännor hemma hos andra" som en möjlig framtidsyrke för dina barn? Nej, inte jag heller.

Jag kan inte säga det bättre än Gudrun Schyman under jag tror det var 1998 års valrörelse när hon sa till de 4 (manliga) borgerliga partiledare i TV "ni vill införa en skattesubvention så att andra kvinnor kommer ska komma hem till er och göra det hushållsarbete som era egna kvinnor inte orkar göra och som ni inte kan tänka er att göra i stället".

Så lägg av."Hushållsnära tjänster" är ingen jämställdhetsfråga, det handlar om att överklassen ska få billig städhjälp och inget annat.
Anne, du har fullständigt fel. Hushållsnära tjänster är något som en mycket stor andel av familjerna i Sverige skulle kunna ha råd med och uppskatta om det skattesubventionerades på samma sätt som byggbranschen. Det vore utmärkt om denna sektor kunde öppnas så att skatteuttaget blev rimligt - idag blir det enormt hög skatt på sådana tjänster när alla led i beskattningskarusellen räknas in, det känner du säkert till.

Jag har inte ett dugg gemensamt med din föraktfulla syn på denna typ av arbete eller på dem som utför det. Jag kan absolut se mina barn, jag har fem barn, under en period i sina liv utföra sådant arbete, minst lika väl som att de trillar hamburgare på McDonalds eller säljer kläder i en HM-butik. Detta är för mig helt självklart, jag har aldrig ens snuddat vid den tanke som du för fram, nästan som om du ser det som prostitution, helt häpnadsväckande faktiskt.

Anne, du har blivit blåst. Byggfacket är starkt och lever närmast i symbios med regeringsmakten. Byggbranschen är helt söndersubventionerad med skyhöga löner för män som inte är ett dugg mer välutbildade än de kvinnor som för mycket låga löner förstör sina ryggar i en hårt pressad vårdssektor. ROTavdragen handlar inte ett dugg om att hålla en bräcklig byggbransch vid liv i dåliga tider, men det fungerar utmärkt som svepskäl för att ösa in statliga pengar över gubbarna.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM