TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Volvo amazon 1966 års modell.

Snart är det 50-årsjubileum. I oktober detta år så är det 50 år sedan den första Volvo amazonen tillverkades. Bilen blev något av en folkhemssymbol. Slitstark, trygg och klarade sig i ur och skur. En del kallar amazonen för bilarnas "ardenner". Jag har också hört liknelser med en "kvinnlig krigare". Mjuka former, men robust, stark och uthållig.

För mig är amazonen kultur, den är känsla och väldigt mycket Sverige. Att vara lycklig innehavare av en amazon är förvalta någon sorts kulturarv. En välskött, vårdad eller renoverad amazon är en fröjd att se.

Det finns en särskild "hemlig" gemenskap mellan amazonägare. När man träffas på exempelvis bensinmackar uppstår ofelbart ofta samtal om hur länge man haft bilen, hur den sköts och det kan också bli snabba omdömen om kvaliteten på lacken. Möter man en amazon, och även en PV för den delen, efter vägen så hälsar man ofta kollegialt.

- Vi är med i samma gäng, är signalen.

Femtio år har snart gått. Det tillverkades 297.000 amazoner. Idag rullar cirka 15.000 av dem. De är en stycke svensk historia som handlar om yrkeskunnande, svenska exportframgångar och drömmen om folkhemsbilen. Det var en dröm som förverkligades.

Det är en högtidsstund att glida fram i en amazon och på bilradion höra Elvis Presley sjunga "IT´s now or never".....2006-09-05, 19:26  Permalink


Du det är nog en 66:a på bilden.
Jag hade en 66:a Kombi med just den färgen.
Såg inte den färgen på nån annan modell.

Man kunde på 'zamezon-comb' som barna sa, ha undre luckan stängd och övre öppen, och lasta långa bräder.
Då ramla varken skruvmejlar eller så många av barna ut.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM