TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Telia Sonera planerar att ta bort cirka 1000 telefonstationer. Det innebär att cirka 70.000 abbonnenter blir utan fast telefon. En stor del av dessa bor i områden som saknar eller har svag mobiltäckning. Telia säger sig erbjuda alternativ. Men det är inte alltid som erbjudandet håller i en prövning mot verkligheten.

Regeringen hänvisar alla ärenden av detta slag till Post- och Telestyrelsen. Men den tycks mest vara rådvill över hur situationen ska hanteras. När Telia drar sig ur sitt ansvar så blir människor utan telefonförbindelser. Så ser det ut i praktiken.

Detta är något som helt enkelt måste lösas. När abbonemang dras in måste det finnas fullgod ersättning. Det är dags att överväga en ny reglering som gör att situationer som dessa inte kan uppstå.

En gång i tiden var rätten till telefon i hela landet en självklarhet. Nu ser Telia fram emot att kunna göra sig av med en miljon telestolpar. Vinstintresset blir det övergripande. Medborgarrätten försvinner. Så borde det inte vara i Sverige, år 2009 !2009-08-14, 17:10  Permalink
Andra bloggar om:  


Och vem var det som sålde telia?
Det fanns fördelar med statliga servicemonopol. Priset kunde genom att alla var anslutna pressas, och varenda medborgare kunde begära att bli uppkopplad, vilket senare fixades genom att de lönsamma abonnenterna fick subventionera de mindre lönsamma och de olönsamma. Det här gällde för övrigt inte bara telefoni utan också till exempel postdistribution. Allt måste inte organiseras med hjälp av marknaden!
Det fasta telenätet, alltså stolpar och ledningar, borde liksom vägar, järnvägar och mobilantenner och annan grundläggande infrastruktur, ägas och drivas av staten.

Tjänsterna kan gott säljas av företag.

Men det finns ju ingen anledning att behålla en gammal teknik om bättre service uppnås med ny.
Håller helt med Enn och Anders - vissa saker av infrastrukturkaraktär skall ägas gemensamt. Tjänster som bygger på dessa infrastrukturer kan ofta, men inte alltid, med fördel drivas av konkurrerande företag/organisationer.

Slöseriet med flera parallella mobilnät är ju ett paradexempel på hur man inte skal bygga infrastruktur. Att bolagisera Televerket utan att undanta infrastrukturen (nätet) var ju naturligtvis fullständigt korkat.
Marknadsekonomin är en fara om den inte styrs på rätt sätt. En ännu större fara är det när borgarna är i styre och låter marknaden styra allt.
Det blir pengars makt som styr.
Att detta är ett bekymer att alla inte kanske kan ha en telefon är självklart inte aceptabelt.
men än värre är det när marknaden får sådan stor makt så man struntar i den sociala biten för folk.

D.v.s sjukförsäkringar, a-kassor låga skatter och ett samhäle med enorma klyftor där folk svälet är hemlösa, ja öäven utan telefon får att nå hjälp vid sjukdom o.s.v

Det handlar om balans. Om balansen rubbas som den nugjort. Då blir det bara en hög med induvidualister och egoister som styr.


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM