TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Hur länge till ska Sverige vara med och kriga i Afghanistan ?  Det svenska engagemanget utökas och vi binds allt hårdare till de problem som finns i landet. Och frågan är om vår och andras aktion verkligen leder till fred och stabilitet.

Aftonbladet tar upp detta viktiga ämne i dagens ledare. Tidningen bekräftar den tveksamhet som många socialdemokrater känner inför det stegrande svenska deltagandet i Afghanistan. Militära operationer har lätt den effekten att ju längre tiden pågår, desto mer resurser och utvidgning kräver de.

Är det verkligen så att det finns en djup förankring hos det svenska folket för truppinsatserna i Afghanistan ? Jag tror inte det. Jag tror dessutom att hela försvarspolitiken håller på att förlora sin folkliga förankring. Detta speciellt som värnplikten också ska avskaffas. Ett yrkesförsvar passar för övrigt bra ihop med vad som gäller inom NATO.

Socialdemokraterna har i riksdagen gjort en rad viktiga markeringar. Fortsatt värnplikt och nej till NATO är ett par av dem. Men högerregeringen fortsätter sitt manövrerande. Den försöker successivt att vrida Sverige in i NATO, även om det officiellt förnekas. Det är dags att ställa Tolgfors m fl ordentligt till svars !

 

 2009-07-30, 20:29  Permalink
Andra bloggar om:  


Jag skrev om detta i veckan på bloggen och fick en hög av ilskna och krigsvilliga kommentarer. Det glädjer mig att vi är tydliga (eller börjar att bli) att vi inte vill kriga utan vill fortsätta att håla oss till alliansfriheten.

Du kan läsa min bloggpost och vill du kommentera vore jag tacksam.
Se http://ingemarnyabloggen.blogspot.com/2009/07/var-beredskap-ar-god.html

mvh/Ingemar E. L. Göransson
Jag tror Helle Klein har rätt. Talibanisering kan inte lösas med militära medel. Vi går mot en upptrappning som bara leder till mer våld och kanske inbördeskrig i Afghanistan. Vi måste ytterst fråga oss om det är mer våld som löser problemen. Tegnér beskrev i sin dikt Det Eviga sin syn på våldet. Det kan inte säga bättre.
Väl formar den starke med svärdet sin värld,
Väl flyga som örnar hans rykten;
Men någon gång brytes det vandrande svärd
Och örnarna fällas i flykten.
Vad våldet må skapa är vanskligt och kort,
Det dör som en stormvind i öknen bort.

- Redan hörs nu rop på hämnd mot svenskarna och finnarna. När det gäller finnar kommer jag i håg att den berömde finske fredsmäklaren Martti Ahtisaari sa när han intervjuades efter att ha mottagit fredspriset: Ingen konflikt är omöjlig att lösa med medling och förhandlingar.
- På uppdrag av EU hade han 1999 en medlarroll i konflikterna i forna Jugoslavien och senare blev han uppmärksammad för sin insats i samband med fredsavtalet i Acehprovinsen 2005 och förhandlingarna kring Kosovos framtida status. A. erhöll Nobels fredspris 2008 för sitt långvariga och mångsidiga engagemang som medlare i internationella konflikter.
Han borde engageras för att förhindra en upptrappning som kan leda till mångårigt inbördeskrig i Afghanistan.

En rättsstat måste ha en polismakt. I biståndet bör ingå att medverka till en uppbyggnad av en sådan.


Jag blir alltid lika förvånad när socialdemokrater säger nej till samarbete med NATO. Än mer förvånad blir jag när ledande socialdemokrater, riksdagsmän, politiker som länge varit med i den socialdemokratiska ledningen upprepar detta om NATO.

Sverige har sedan Nato bildades haft ett nära samarbete, ett mycket nära samarbete. Tydligen finns ett sorts avtal från det kalla kriget, att om Sverige skulle angripas enskilt så skulle NATO engageras i befrielsen. Om Europa anfölls av Sovjet så skulle Sverige omedelbart ställa sig på västeuropas sida.

Allians och neutralitet blev ord utan grund.

En historieskrivning om detta inleddes men avbröts tror jag vid årtalet 1970. Det jag skriver ovan bekräftades. Vad har synts från de socialdemokratiska regeringarna efter det. Jo deklarationer om alliansfrihet i fred och neutralitet i krig. Vad har märkts i aktiv handling jo nära samarbete med Nato.

Varför dessa filttofflor???
Sverige är med i EU och följer FN:s intentioner när det gäller internationellt engagemang. Det är förenligt med neutralitet och möjlighet att själv ta ställning till insatser. Försvarspakter som Nato är också med i samarbetet men det finns lyckligtvis ingen opinion i Sverige för att vi ska gå med.

Sedan är frågan vad samarbetet gäller. Då känner jag precis som Martti Ahtisaari framhöll i en lång radiointervju. Förhandlingar och medling har idag och tidigare löst konflikter. Han såg möjligheter i både Mellanöstern och Afghanistan.

Det måste gå att förena sådana insatser med att det finns styrkor som kan garantera säkerhet. Den oroväckande upptrappning med strider varje dag som nu sker kan sluta i förskräckelse.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM