TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Debatten om krogtider i Kungälvs kommun.

Denna debatt går nu som en löpeld över nationens gränser. Man är inte politiskt överens, inte ens inom de egna partierna som jag tolkar det.

Självklart vill jag vara med i denna debatt som nu tydligen är en herrelös fråga inom politiken.

Frågan väcker starkt engagemang då den är så nära oss och handlar om alla de negativa konsekvenser just alkohol skapar.

Jag har arbetat med behandling i 25 år och har sett samt upplevt de mesta inom misär hos våra medmänniskor. Att stänga krogarna tidigare är ett grepp som bara är toppen av ett isberg med de konsekvenser alkohol ger. Att tro att problematiken med alkohol förändras av detta ser jag som en förskjutning av alla problem. Jag är övertygad om att festen fortsätter med andra slagfält som hemmen eller i parkerna istället.

Av rent praktiska skäl ser jag kortsiktiga fördelar för ordningen i Kungälvs stad. Stockholm och Göteborg slits med samma problematik som oss. Jag är dock inte övertygad om att det rent samhällsekonomiskt och socialt är ett grepp som på något sett lindrar problemet i samhället.

Jag tror att allmänheten ser detta som ett myndighetsövergrepp. Att politiken skall bestämma över de vanor som våra medborgare har. Just detta väcker alltid starka reaktioner.

Hade politiken haft makten att stänga alla hems drickande efter 23.00. Eller att man bara får dricka en viss mängd. Hade politiken haft makten att säga till alkoholisten att det är förbjudet att dricka mer, eller makten att förbjuda den tragik som upplevs i hemmen och förvänta sig att detta följs. Skulle man tagit dessa beslut om detta, om den möjligheten funnits?

Antagligen inte då det indirekt drabbas antingen oss själva eller någon vi känner. Vi har förmågan att se alla dessa svårigheter och tacklar dessa problem på helt andra sätt än förbud eller andra restriktioner.

Att stänga tidigare i Kungälv kräver sin analys. Jag skulle först vilja se en konsekvensbeskrivning hur det drabbar våra medborgare och deras livsmönster. Allt hänger ihop. Hur ser våldet, svartspritssmugglingen, attityder, stängningstider i Göteborg ut. Hur påverkas krogägarnas situation. Hur utvecklar vi staden med turism i Kungälv och så vidare.

Kanske man kommer fram till att det finns fördelar med att veta var våra ungdomar befinner sig eller tar sin verklighetsflykt till. Det blir tydligt när man vet var problemen finns. Men det skapar också möjligheter att arbeta strukturerat med problemen. Göms dessa i hemmen eller på andra arenor blir det svårare att hjälpa våra medmänniskor. Frågan är hur man just vill arbeta med problemen. En sak vet jag i denna fråga, summan av lasten är konstant.

Den yttersta moralpredikaren slår hårt mot det man ser men kanske inte själv har empati för.


2012-01-21, 15:55  Permalink
Andra bloggar om:  


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM