TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Anna ”eldgaffeln” Batra bekräftar sitt rackarspel och mörkar tvånget att ingå decemberöverenskommelsen
Löfven gav i förrgår sin syn på förspelet till decemberöverenskommelsen och sammanfattade med att Alliansen försökte trots valförlusten ta över regeringsmakten . Jag kommenterade detta med Stefan Löfven svarade med nyval på borgarnas tjyv- och rackarspel med SD om budgeten - först då blev jämlika förhandlingar möjliga . I dagens DN är Anna Kinberg Batra intervjuad och påstår att Löfven har ett högt tonläge. Men granskar man intervjun närmare så visar det att Löfvens bild bekräftas.

io
Så här gick det till om man plockar ihop en saklig berättelse från mina kontakter:
• Visserligen sa oppositionen att man ville förhandla om hur man skulle regera i minoritet redan när SD den 2 december aviserat att man tänkte rösta för Alliansens budgetförslag. Samtidigt ville man inte avstå från att genomföra en borgerlig budget med hjälp av SD.
• När borgarbudgeten blev beslutad den 3 december svarade Löfven omedelbart med att han tänkte utlysa nyval . Anna Batra framhåller i flera sammanhang att detta var endast Löfvens ansvar och att han istället kunde ha avgått och låtit talmannen återigen sondera regeringsbildare.
• Anna Batra förtiger att det var tanken att på så sätt göra väg dfför ett borgerligt maktövertagande, oaktat valförlusten och löftet att låta störst regeringskonstellation regera med egen budget.
• Flera gånger under perioden från den 3 december framhåller Löfvén att nyval beslutas först den 29 december och att man naturligtvis kan tänka sig att situationen förändras men sådant initiativ får komma från oppositionen, som hittills bara sagt blankt nej.
• Nyvalshotet var effektivt mot både moderata partiledningen med Reinfeldt i bakgrunden och Kristdemokraterna med Göran Hägglund, därför att de inte kände sig beredda att gå till val. Därför fick både Annie Lööf och Jan Björklund order att vara tysta medan villigheten till förhandling hos Socialdemokraterna sonderades (Leijonborg).
hk

• Den 18 december träffades Magdalena Andersson och Göran Hägglund på finansdepartementet för samtal. Det utmynnade i att samtalen skulle fortsätta efter juldagen.
• Samtalen fortsatte också under julhelgen med sonderingar ut i partiet. Ett krux var att Andersson ville ha igenom en ny budget redan i januari. Partiledningen insåg att detta skulle vara svårt att få igenom. Därför byttes Andersson ut mot Mikael Damberg som kunde utan prestigeförlust ta tillbaka Andersson krav.
• Den 27 december redogjorde de sex partierna för decemberöverenskommelsen, som kan läsas här

 

Batra försöker skylla ifrån sig men fastnar i sitt eget intellektuella garn.
Batra påstår i den ovannämnda DN-intervjun att ”Höstens politiska kris är Löfvens fel”. Men tillämpar papegojtekniken när hon upprepade gånger får frågan i intervjun om regeringen kunde ha räddat sin budget på kvällen den 2 december, när SD avslöjat att man tänkte rösta på borgarnas budget. Då svarar hon upprepande att oppositionen ville söka samförstånd kring formerna för minoritetsregering. Däremot tänkte Alliansen rösta på sitt budgetförslag (och alltså med SDs hjälp fälla        jkregeringens). Vi är ju opposition och har inget ansvar för regeringsbudgeten. Härtill kommer att oppositionen alltid måste vara beredd att överta regeringsmakten. Och själva beslutet om nyval och återkallande av det hotet har Stefan Löfven ensam helt ansvaret för, det är statsministerns sak. Men Batra får påbackning av sina egna väljare som till stor del tycker att hon gjorde fel och på facebooksidan är kritiken hård . Detta samtidigt som en 88 % av Socialdemokraterna håller Löfven som segrare, allt enligt ny opinionsundersökning . Novus har gjort några intressanta staplar som summering innebär att S är vinnare. Det är väl därför det blåser iskallt hos allianspartierna.Anna "eldgaffeln" Batra - Moderaternas tilltänkta nya ledare, är ju mest känd för uttalandet på SVT: "Stockholmare är smartare än lantisar". Frågan är om hon är så smart som hon vill påskina.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM