TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Såg du En ängel vid mitt bord?
Som i dag visades på Filmklubben i Svt 2 Australisk-nyzeeländsk långfilm från 1990. Med utgångspunkt från tre självbiografiska böcker skildras den nyzeeländska författarinnan Janet Frames stormiga och säregna liv. Från barndomsåren, som rödhårigt energiknippe, via avbrutna universitetsstudier och flera års vistelse på mentalsjukhus till litterär berömmelse och resor genom 50-talets Europa. Regi: Jane Campion. I rollerna: Kerry Fox, Alexia Keogh, Karen Fergusson, Iris Churn, K.J. Wilson, m.fl. (An Angel at my table) Filmen presenteras av Fredrik Sahlin. Deb var så där hjärtegod, urbra. Men det var inte bara det jag ville säga.

200 elchocker
Författarinnan som felaktigt diagnostiocerades som schizofren gavs under behandklingstiden på psykiatriskt sjukhus mer än 200 elchocker. Först när en novell belönades med ett stort pris uppmärksammades hennes fall och elchockerna avbröts och diagnosen upphävdes. Alla minns vi väl Gökboet. Så sent som i år tillämpas elchockbehandling och i SvD skrev man Fler behandlas med elchocker : I Socialstyrelsens rapport, som presenteras i veckan, kritiseras vården för att de inte informerar patienter tillräckligt om biverkningar och inte tar hand om dem som får problem efter elchocksbehandling. I DN talade man om Tyst om minnesluckor inför elchocker : Minnesstörningar är en oönskad — men vanlig — biverkning när folk vill ta sig ur depressioner med hjälp av elchocker i hjärnan. Men en tredjedel får behandlingen utan att bli upplysta om riskerna. 

Så funkar elchocksbehandling
• Elektrokonvulsiv behandling (ECT) har funnits i över 70 år. Socialstyrelsen rekommenderar behandlingen vid svåra depressioner med hög självmordsrisk.
• Under 1970-talet minskade användningen, dels av ideologiska skäl och dels på grund av nya läkemedel mot depression och psykos. I dag är metoden återigen etablerad, men i vissa länder och amerikanska delstater används den aldrig, eller bara i undantagsfall.
• 2010 hade antalet behandlingar med elchocker i Sverige fördubblats på tio år.
• Patienten sövs ned med narkos, får muskelavslappnande medel och därefter ges elektrisk energi via elektroder som är fastsatta på huvudet. Detta utlöser ett krampanfall.
• Varje år behandlas cirka 5 000 personer med ECT i Sverige.
Källa: Socialstyrelsen

Granskning av ECT-behandlingar
• Socialstyrelsen har gjort en tillsyn av sex regioner, och dess sju psykiatriska verksamheter i Norrköping, Linköping, Motala, Göteborg, Mölndal, Huddinge och Stockholm.
• 127 patientjournaler har granskats.
• I drygt var tredje journal saknas uppgifter om att patienter och närstående fått information kring effekterna.
• En vanlig och oönskad biverkning är minnesstörningar. I 36 journaler rapporterades det om minnesstörningar.
• En fjärdedel av alla som tvångsvårdas saknar vårdplaner.
• På plussidan: 1) Verksamheterna har god kompetens för att kunna genomföra behandlingarna. 2) ECT utförs endast i rätt sammanhang. 3) 109 patienter har upplevt god effekt av ECT-behandlingar.
Källa: Socialstyrelsen

Är det läkervetenskap att tillämpa samma som i elektriska stolen?
Elektriska stolen är en avrättningsmetod i USA och det är visserligen med avseende på strömstyrkan inte alls jämförbart med den som används vid elchockbahandling. Men poängen är att läkare som påstår sig hävda beprövad vetenskaplig grund inte vet ett jota om vad de gör när de slår på strömbrytaren. Jo, vid elektriska stolen vet man vad som sker, ty få överlever och det luktar illa av brända detaljer säger de som närvarat. Men vid elchockbehandling? – ingen vet. Man påstår sig bota ångesttillstånd mm och det är ju inte så otroligt att utagerande personer efter elchocker i hjärnan blir mer stillsamma. Men vad vet ”specialisterna”? Ärligt talat inte ett smack. Ändå behandlas mer än 5000 personer bara i Sverige. Av läkare som påstår sig tillämpa metoder grundade på vetenskap och beprövad metod! Följderna blir ofta grava minnesstörningar och kognitiva svårigheter att klara tillvaron. Och det är ju inte så underligt eftersom man släpper en ström genom hjärnan mellan två elektroder som utlöser kraftiga krampanfall. Det rätta ordet är rent kvacksalveri och borde vara straffbart. Det som oroar en vanlig tänkare som ännu inte blivit lobotomerad eller elchockad är hur mycket vetenskap en läkare egentligen har i bagaget.Mycket bra och modig artikel!

Äntligen en politiker som vågar ta ställning mot ECT!

Det finns många människor som har fått skador av elchocksbehandlingar. De är kränkta och rättslösa!

Hundratals vittnesmål finns på denna sida: http://www.elchocker.se/

Dessa människor borde få skadestånd och upprättelse.

Det finns ingen långsiktig vetenskaplig studie över ECT och dess verkningar.

Sverige är det land i världen som ger flest elchocker per capita - upp till 60 000 om året enligt beräkningar från Kommittén för Mänskliga Rättigheter.

Många vetenskapliga rapporter talar emot ECT.

Tusentals elchocker ges varje år till barn, gravida, äldre samt under tvång i Sverige. Börja med att förbjuda ECT till dem.

Tillsätt sedan en oberoende kommission som undersöker de långsiktiga verkningarna av ECT.
Någon sådan finns nämligen ej.

Hoppas fler politiker kan vakna upp!
Bo Widegren: Tack fö kommentaren!
hej!
Viktigt att ta upp och belysa detta!
Tack!


Bo Widegren: Yack för kommentaren!
Tack för inlägget! Fortsätt med upplysningsarbetet. Fler sådana som du behövs!!
Gllädjande att se att någon talar klarspråk kring denna fråga. Ett under att detta får fortskrida utan att korrekt information ges. Hoppas att du kan sprida dina kloka ord till fler politiker och övriga beslutsfattare, för denna fråga är oerhört viktig för vårat framtida samhälle. Tack!
Det är sorgligt att det inom vården fortfarande förekommer ECT-behandlingar och det gör en också rädd,för man borde hitta tryggheten när man söker "professionell" hjälp.Men det har tyvärr visat sig att Psykiatrin pratar bort och döljer biverkningarna för allmänheten,och det bör man i ett demokratiskt samhälle inte tolerera!
Fantastiskt att läsa ditt inlägg om ECT! Det är min innerliga föhoppning att du har många läsare och att många lyssnar till dina kloka ord. ECT är en behandlingsmetod som har åtskilliga likheter med tortyr. Att den fortfarande överhuvudtaget används, och dessutom i skandalöst hög omfattning här i Sverige, är en otrolig grymhet mot alla de individer som drabbas och mot deras anhöriga. Än en gång - jag hoppas att det är många som lyssnar till dig och läser vad du skrivit.Bo Widegren: Tack för kommentaren!
Jag har sett filmen "En ängel vid mitt bord"/"An Angel at my Table". Att få 200 elchocker av hjärnan var fruktansvärt på den tiden och även om patienterna är nedsövda nu och får muskelavslappnande så är starkströmmen högre nu och det epileptiska anfallet i hjärnan minst lika våldsamt. Syretillförseln, elektrodpositioner och elektroniken är förhoppningsvis bättre idag men man vet inte vad som pågår i psykiatrins slutna rum när inte ens patienten är medveten. Dessutom utförs ECT även under tvång i Sverige och alltså mot både patientens och de anhörigas vilja i vissa fall. Antalet elchocker för dem som påstås lida av schizofreni är i samma storleksordning som 200 men under ett år och ej åtta som i film-författarinnans fall. För den som är tvångs-ECT:ad är fortfarande varje ECT som en avrättning och patienten har också en rak linje på EEG.

Jag uppskattar att du som S-politiker är kritisk till ECT. Hittills har det mest varit V och MP som varit emot tvångs-ECT.

Jag hoppas egentligen att ECT stoppas helt, men i varje fall borde ECT under tvång stoppas och sedan borde de återstående frivilliga patienterna få korrekt information om risken för tillfälliga hjärnproblem och permanenta hjärnskador. Jag har nyligen fått en artikel som kanske mest förklarar varför tvångs-ECT är till nackdel för vårdpersonalen publicerad på Newsmill: http://www.newsmill.se/artikel/2010/12/21/varf-r-inte-ect-b-r-ges-mot-patientens-vilja


Bo Widegren: Tack för kommentaren!
Som sjuksköterska har jag själv sett denna brutala behandling. Vi i Sverige har en övertro på läkare som inte är hälsosam. Elchocker är precis som häxbränneri och lobototmi föråldrade och inte bara overksamma men i högsta grad skadliga. När ska folket vakna upp och vägra dessa behandlingar? Lita inte på att psykiatrikerna vaknar upp.Bo Widegren: Tack för kommentaren!
Det är alldeles utmärkt att situationen uppmärksammas även i politiska kretsar. För det är ett problem.

Psykiatrin har länge fått härja relativt fritt från kritik och allvarliga invändningar; man har kört sitt lopp.

Kroppen och sinnet tar skada att stark ström. Istället bör dessa delar stödjas på alla upptänkliga sätt.

Dessutom är ju terapin som sådan alls inte riktad till orsaken. På intet vis. Och bara av det skälet är det förkastligt; med säkerhet kommer det att skapa problem senare i livet; både för kropp och sinne.

Det är oroväckande att sådant kan få fortsätta i ett annars ciciliserat samhälle som vårt. Låt psykiatrins experimentsverkstad med skadliga medel snarast stängas.

Politiska systemet borde kräva samhällsekonomiskt lönsamma metoder och efterfråga resultat.
Bo Widegren: Tack för kommentaren!
Tack för en bra artikel hoppas det är starten på att det uppmärksammas meraBo Widegren: Tack för kommentaren. Jag bara utgick från de filmer jag omnämner och mer allmän kunskap om ETC. Du vet säkert mer om detta och bör ju i så fall skriva om det och väcka opinion!


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM