TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Journalister som en fara för demokratin

Johan Eherenberg skrev 21/10 en krönika Det journalistiska haveriet i ETC som anknyter till mina tidigare inlägg på denna blogg om vad jag kallat mediagate med den sammanfattande tanken att de politiska journalisterna hindrar landets politiska samtal att utvecklas och att vi måste – eftersom de har ett uppenbart politiskt syfte - sluta lyssna på deras berättelse och skapa en egen. Det journalistiska uppdraget var i drevet inte att bara skildra nyheter, utan att skapa en svag ledare som man kunde avsätta. Det vi sett är en ny nivå av maktspel där medier öppet tar på sig en aktiv roll för att skapa politik.  Journalister som granskar makten och använder justa metoder i sin nyhetsförmedling är naturligtvis en garanti för demokrati ocgh dess goda fungerande.  Men vad händer när man använder sig av de metoder som anges nedan och sprider halv- eller osanningar? Jo, då uppsdtår ett allvarligt demokratiskt problem där de som har makt över media använder denna att ändra på demokratins regler och skada aktiva politiker.

Nyhetshaveriet

Drevet rymmer många fakta av intresse
• det som ropades ut inte var sant utan överdrivet
• det ”glasklara” var väldigt dimmigt
• genom skvallra, överdrifter, inte granska läckors påståenden och genom att klistra dit egna ”sanningar” såsom ”han frivilligt avgår”, ”han får inte ut sin politik”
• ljuget om egna källor som får kommentarerna att framstå som initierade och mer vederhäftiga än dina och mina spekulationer
• drevets karaktär framgick också av att journalister med kameror ofredat Håkan Juholts 80-åriga gamla mamma och jagat hans barn på skolgården
Avslöjande blir det här även i nyhetssändningarna hos public service. När Mats Knutson eller Inger Arenander kväll efter kväll blivit intervjuade av sina kollegor (en rätt tafflig teater) är maktspel enda berättelsen samtidigt som de inte ser hur de själva faktiskt är delaktiga i det. De vet inte mer än du, de gissar och de lyssnar på kompisar som gissar och tycker och sedan lyssnar de på ”trovärdiga källor” som om dessa inte hade en egen agenda.
Så långt Johan Ehrenbergs krönika.


Dagens Nyheter har varit på älgjaktsdrev
En av de mest absurda försöken att dölja det journalistiska haveriet är dagens DN-ledareVreden driver dreven . Det är jaktsäsong, inte bara i älgskogarna. De journalistiska drevkarlarna och -kvinnorna har också fullt upp. Måltavlorna är två av de tyngsta tjurarna i skogen: en statsministerkandidat och en sittande utrikesminister. Jo nog har drevet fullt upp. Det skrivna är också ett gott erkännande av det som Ehrenberg påpekar om journalistiskt maktutövning.  Just beskrivningen av det hela som en älgjakt där tiotaggarna är lovligt villebråd. Det är en märklig beskrivning av verkligheten i ett civiliserat, demokratiskt samhälle. Håkan Juholt har gjort ett misstag därom är vi överens medan Carl Bildt har byggt upp en jätteförmögenhet på att handla med Putin och ur tvivelaktiga affärer i Etiopien. Redan häri ligger att jämförelse är omöjlig.

 

Försök att skyla över drevets karaktär av Mosa-Håkan

Håkan Juholt har dessutom just därför att det handlar om borgerliga media utsatts för ett drev där man t.o.m. tagit fram falska, falskt skvaller och ogranskade falska källor. Ingetdera av detta gäller för Carl Bildt. DNs beskrivning av Håkan Juholts partiledarkarriär som en lång räcka av misstag, felsteg, fabulerande, missriktade utspel och överkörningar av partikamrater. Frågan kanske inte är varför han fått så hård kritik utan varför den inte kom tidigare och, när den väl kom, inte varit ännu hårdare. Beskrivningen är skandalös eftersom den både är osann och enbart betingad av två skäl, nämligen att fungera som försvar för älgjaktsdrevet och att - i DNs roll som organ för Högerregeringen - ge socialdemokratiska partiet en så stor publicitetsskada som möjligt.Intressant är att DN i sista stycket faktiskt erkänner att det är en mosa-Håkan kampanj. Den som skrivit är ju plötsligt helt öppen med att vilken förevändning som helst skulle duga för att starta drev mot Håkan. Och avslutningen lär bli klassisk - "tanken på Juholt som statsminister skrämmer". Skrämmer DN, uppenbarligen.


Bo Widegren: Tack för din kommentar -kompletterar bloggtexten bra!


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM