TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Är skuggbudgeten ett högerförslag?
Är det högerpolitik att inte genast förstatliga skolan och privata företag inom den traditionella offentliga sektorn, stoppa privatiseringar, ta bort jobbskatteavdragen, i ett drag beskatta alla inkomstslag lika, reformera arbetsrätten, återinföra solidarisk finansiering av A-kassan och genomföra en humanitär sjukersättning? Ja, säger Björn Andersson i sin blogg Socialdemokraterna borde börja driva Socialdemokratisk politik!

 

Nej säger andra och ser positiva ingredienser
Peter Johansson tycker istället att Juholt skrämmer skiten ur moderaterna  , En aktiv näringspolitik ger utveckling och jobb och Tord Oscarsson talar i samma riktning om På väg mot en kunskapsbaserad ekonomi - Det är uppenbart att S nu funnit en bra avvägning mellan olika behov.. . Så även Martin Moberg (S) höstbudgetmotion - så kom de till slut, de ytterst sura kommentarerna från högern signerat firma Reinfeldt&Borg... och Peter Högberg Socialdemokraternas budget: Det blidde en början.  Men särskilt tackar jag alla medlemmar i Ystad arbetarekommuns seniorutskott som så intensivt vid månadsmötet tidigare i dag debatterade ämnet utifrån tanken hur håller vi visionen om ett bra socialdemokratiskt samhälle levande när börsen inte innehåller så mycket.

Investeringar i utbildning, infrastruktur och bostäder
I DN presenterar Håkan Juholt och Tommy Waidelich budgetmotionens olika inslag under ruibriken ”Vi vill ha nära samverkan mellan stat och näringsliv”  och en punktvis uppställd sammanfattning på partiets hemsida  under tre rubriker En kunskapsbaserad ekonomi, En värdeburen tillväxt och Sociala investeringar. Det handlar om att med ansvar för ekonomisk hållbarhet när läget i ekonomin är allvarligt också investera i rätt saker. Det omfattar investeringar för en kunskapsbaserad ekonomi, dvs genom investeringar i utbildning, infrastruktur och bostäder skall vi bygga Sverige starkt för framtiden och skapa nya jobb.

S-finansiering
Finansieringen sker genom att inte sänka krogmomsen, ta bort nedsättningen av arbetsgivaravgifter för personer under 25, införa en lastbilsskatt, samt öka skatten på tobak och alkohol. Vidare ska vi höja inkomstskatten för de som tjänar över 50 000 kronor i månaden och sänka skatten för pensionärerna. Genom omprioriteringar så ökar vi det reformutrymmet från högerregeringens 15 till 30 miljarder. Budgeten har täckning och skall genomföras utan upplåning.

Ros och ris
Jan Nygren skriver intressant om ”Medelklassen får inte bara vara objekt för höjda skatter” . Medan Marie Abrahamsson i Svd surar Juholt satsar på svartjobb och smuggling medan professor Anders Lindbom – uppenbarligen med borgerliga förtecken - skriver Svårt för S att avskaffa populära reformer medan ledaren nöjer sig med Skjut inte på pianisten för att pianot är ostämt apropå de myter som härör från de borgerliga tidningarna påhitt. Katrine Kielos skriver lite kärvt i Aftonbladet Skaffa respekten först – inte kärlek . Håkan Juholt måste se till ”att återupprätta respekten för Socialdemokraterna. Även de som inte röstar på Socialdemokraterna ska respektera partiet. Det är det som har gått förlorat de senaste åren och i grund och botten vad dagens problem handlar om”.


Hyfsad S-profil men visst bör vi med bättre ekonomi gå vidare!
Många kanske tycker att det är för mycket till höger när vi inte i ett slag stryker jobbskatteavdraget och genomför omfattande förbättringar av A-kassa, sjukkassa och på arbetsmarknaden. Men man måste ändå vara ärlig och konstatera att vår budget genomsyras av en klar skillnad jämfört med Högerregeringens politik. Skuggbudgeten innehåller också andra bra besked: S vill inte höja högkostnadsskyddet för medicin och vård, i budgeten finns ett första steg att jämställa pension med lön i skattehänseende, A-kassans tak höjs samtidigt som avgifterna begränsas och vidare förbättras sjukförsäkringen. Vi skall också satsa på generationsväxlingsprogram för att pressa ner ungdomsarbetslösheten. Vidare skall vi utreda avregleringarna av järnvägen, kollektivtrafiken, apoteksmonopolet samt elmarknaden. Även om jag alltså ger plus för vår partiledning så kan jag hålla med om att det är viktigt att vi enda ut i var S-förening visionärt diskuterar hur vi vill förändra samhället bort från denna omoraliska diskriminering av alla som har det svårt i samhället. Ja faktisk återuppväcka allt det som en gång kallades solidaritet   Det får vi inte under några omständigheter tappa.

Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM