TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Lisbeth Salander i stor skala
För några dagar sedan skrev jag om Wikileaks är ett getingbo - måste vi inte försvara yttrandefriheten mot överhetens försök att mörka? . Jag sa då att jag bara behandlar frågan om yttrandefrihet och demokrati. På något sätt är det Lisbeth Salander i större skala. Det hela utmynnade i ett fördömande av de banker som försöker stoppa avslöjandena genom att ekonomiskt strypa verksamheten. Det är synnerligen intressamnt att veta att demokratin – alltså inte bara ekonomin – kan saboteras av banker och betalinstitutioner . Jag har hatat de personförföljelser, som en del ägnar sig åt på nätet, men börjar inse den allt överskuggande faran är att överlämna kontrollen över internet åt makthavare, jurister, poliser och militärer. Vi socialdemokrater måste skaffa oss en modern IT-politik!

Men var finns de som borde stå på barrikaden?
Det är ju visserligen inte yttrandefrihetens dag i dag men är det inte säreget att de som borde stå främst på barrikaden saknas där? Är det så att Wikileaks på något sätt påminner journalister om att de är ganska tafatta i att kontrollera makten? Ja, en del kanske t.o.m. mörkar sådant som folk borde få veta men som är för ”känsligt”, i vart fall för höjdarna. För de flesta journalister på borgerliga tidningarna så handlar det väl om samma jobb som erbjuds i Hamburg eller Amsterdam, nämligen att sälja sig för en lagom slant och då iaktta ”välgörarens” önskemål.


Men det finns undantag
I små blänkare har Henrik Berggren och Ola Larsmo prånglat ut sina åsikter. Det noteras också att Publicistensklubbens ordförande Ulrika Knutsson skrivit att "Sverige bör garantera Wikileaks yttrandefrihet"  Jag har faktiskt bara hittat en huvudledare i Stockholmstidningarna och det är Karin Pettersson i Aftobladet som för några dagar sedan skrev Sluta krypa för makten och sammanfattade självklart: Makten har alltid ett intresse av att hålla så mycket som möjligt hemligt. Inte av ondska, utan för att det blir enklare så. Var gränsen mellan öppenhet och slutenhet går, är en strid som utkämpas varje dag mellan makthavare och dem som granskar. I den striden ska man som journalist inte ta maktens parti.

Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM