TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Anmälan till gransningsnämnden för radio och tv

(Program: Godmorgon, Världen! Kanal eller station: P 1 Sändningsdag: 2010-12-12 Sändningstid: 9-11)


Hatpropaganda mot Socialdemokratin igen i P1, Godmorgon, Världen!
Svante Weyler är krönikör i programmet enbart av en orsak , nämligen sina relationer med ledande personligheter i program- och radioledningen. Han har en bakgrund – bortsett från hans förläggarroll – som politisk skribent på borgerlighetens ytterkant, bl.a. i Expressen. Han fälldes i granskningsnämnden för påhopp mitt i valrörelsen på Socialdemokratin. Nu fortsätter han sin S-kannibalism i P1, Godmorgon, Världen!

Hur rättar sig syndaren?
Trycksvärtan hann inte torka på Granskningsnämndens fördömande av Weylers insatser som krönikör i våras förrän Weyler, istället för att rätta sig efter GRNs kritik , basunerade ut att nämndens utslag inte hade med verkligheten att göra och var ett angrepp på hans yttrandefrihet. Han visar dessutom en storvulet, osann uppfattning om sin egen betydelse och mörkar att de första åtgärder som kommunledningen vidtagit för att motarbeta etniska konflikter i Malmö daterar sig flera år före krönikan. Intressant är att han sätter in sig själv i den serie av artiklar med udden riktad mot socialdemokratiska partiledningen i Malmö från liberala och judiska skribenter i borgerliga media som förekommit efter Israels Gazakrig jul och nyår 2008/09. Han använde sig raffinerat av människors upprördhet inför Förintelsen och förföljelse mot judar för att drapera sitt egentliga uppsåt att orsaka Socialdemokratin skada på sätt jag skildrade i en blogg Svante Weyler använder miljoner judars död i Treblinka mot Reepalu . Draperingen gled emellertid i sär och visade bockfoten, när Weyler i sin strävan gick så långt att han hamnade i guturala, oresonliga personangrepp på Ilmar Reepalu, som GRN med rätta kritiserat. Men denna kritik vägrar Svante Weyler att ta till sig.

Men inte heller radioledningen rättar sig efter utslaget
Redan apropå utslaget skrev jag Svante Weylers påhopp på Ilmar Reepalu oacceptabelt enligt GRN, m.h.t. att Weyler i ett flertal media försökte få utslaget att framstå som ett övergrepp på hans yttrandefrihet: "Vad Svante Weyler i sin enöghet inte förstår är att kritik – och generöst tilltagen sådan – är tillåten men inte rena personangrepp med nedsättande påståenden utan minsta sanningshalt. Svante Weyler har tydligen fullständig brist på självrannsakan och självkritik. Detta borde vara en varningslampa för Sveriges Radio – inte minst Godmorgon,Världen! – om man avser att ha vederbörande kvar som krönikör". Redan SRs-ledningens oreserverade uppslutning kring Weyler vid det förra angreppet antydde att han tillåts gå utanför sändningstillståndets ram, se min blogg Sveriges radios chef Mats Svegfors tycker inte att Svante Weyler var osaklig när han skyllde Ilmar Reepalu för nazist!. Dessutom grundar sig Weylers särställning på personliga relationer med programledningen.

Återigen dräglar Weyler sitt hat mot socialdemokratin: partiet splittras!
Och nu har det alltså hänt igen: S-kannibalen Weyler tillåts återigen att i full frihet drägla sitt hat mot Socialdemokratin. Naturligtvis är även sådan kanibalism tillåten och odlas också av skribenter i borgerliga tidningar, inte minst Expressen, där Weyler är medarbetare. Frågan är om Sveriges Radio, där vi alla ”prenumererar” genom Radiotjänst, är rätt forum för sådana illsinnigheter. Denna gång har Weyler lärt sig att inte använda sig av det personliga påhoppet som strategi. Istället deklarerar han formellt oskuldsfullt, att han står utanför socialdemokratin och egentligen inte vet någonting om vad som försigår i partiet. Det är naturligtvis ärligt men med förlov sagt en mager grund för ett inslag i samhällsprogrammet Godmorgon,Världen! Tänk om ett inslag i exempelvis Konflikt inleds med jag har inte undersökt någonting om konflikten ifråga men jag tar mig friheten att fritt spekulera om vad som sker. Det är min förhoppning att det inslaget kasserats redan på manusstadiet. Men inte så i Godmorgon, Världen! därför att Weyler har tillstånd från ledningen att som krönikör sända ut vilka osakligheter som helst.

Weyler: Min merit som S-kommentator är att jag rest i Afrika
Nu tror väl någon att jag tar i. Men det är faktiskt sant att det är så Weyler inleder sin litania i samhällsprogrammet ”...jag vet ingenting ..alltså gissar jag...”. Han jämför enligt sina forskningar i Afrika med storfamiljer där och denna fördjupning får honom att tro att socialdemokratiska partiet står p.g.a. sin hierarkiska uppbyggnad inför upplösning. Den makt ledningen utöver (är liksom den afrikanske hövdingens) bygd på tilldelning av mark och andra nyttigheter .. men det fungerar bara på landsbygden... men nu fungerar det inte i storstaden där det inte finns någon mark...och eftersom partiet inte kan förnya sin form ... visst gör det ont när partiet spricker ... Man undrar om det inte finns någon i programredaktionen som har mer tillförlitliga källor bygd samhällsvetenskaplig mer saklig grund.


Rena greuelpropagandan
Jag menar att inslaget strider mot kravet på opartiskhet och saklighet i det att – även om det är en krönika – överskrider gränsen ”för kritiska och värderande omdömen” och inslaget framstår som vilseledande, då det trots brasklappen i inledningen anses vara sändningsvärt såsom en bild om vad som pågår inom socialdemokratin i ett kritiskt och sakligt samhällsprogram som Godmorgon, Världen! Jämför man med verkligheten så framstår inslaget som groteskt vilseledande då det förbigår partiets eftervalsdebatt, kriskommissionen och den stora debatt som förs mellan medlemmar i partiet på alla stadier samt av en rad olika partiföreträdare även i media. Detta att man säger att ”jag har inte brytt mig att ta reda på hur det ligger till i verkligheten” ger väl knappast carte blanche att att sprida påhittade bilder om ett av en själv önskat undergångscenario. Detta är ren greuelpropaganda och som sådan inte passande i ett samhällsupplysande radioprogram.Fortfarande finns det en del som försöker med kommentarer anonymt eller utan epost eller webbadress. Som jag sagt uppe i det röda blogghuvudet raderas sådana kommentarer saklöst.
Det är oftast heller ingen förlust eftersom sådana kommentarer ofta är fega sparkar på smalbenet utan att tillföra diskussionen ett uns.Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM