TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Sydsvenskans signerade ledare av Mats Skogkär daterad 31 mars "Det verkliga chefsproblemet" är ett märkligt dokument dels fortsätter uthängningen av Wanja Lundby Wedin dels ondgör man sig över att man talar om girigbukar.

 

Lista på 100 girigbukar

I LO-tidningen konstaterades att "Snitt-vd:n tjänar som 34 arbetare" i en artikel . Man konstaterade också att en genomsnittlig vd i de 100 största företagen hade 8,6 miljoner kronor. Det är cirka 360.000 kronor mer än året före. På tre år har genomsnittslönen för direktörerna ökat med 38 procent. Det nästan fyra gånger snabbare än löneutvecklingen för industriarbetarna, som under samma tid ökat sin lön med cirka 10 procent. Ett annat exempel på hur snabbt vd-lönerna skjutit i höjden är att lägsta lönen för att komma med på direktörernas 100-lista förra året var 2 miljoner kronormedan det 2004 räckte det med 1,2 miljoner kronor. Lägstalönen för direktörerna på 100-listan har alltså höjts med 800 000 kronor på tre år. På SvTs hemsida redogör man för LO-artikeln under rubriken "Direktörslöner mot nya höjder".

Moderat bild av näringslivet: ”kortsiktighet, girighet och ansvarslöshet”

Mot denna bakgrund framstår Sydsvenskans ledare som okänslig och som ett patetiskt försök att smussla med sanningen. Dels försöker Mats Skogkär i enlighet med borgerliga tidningars policy även fortsättningvis kasta skit på Wanja Lundby Wedin trots att nu fler i styrelsen för AMF tydligen anser sig förda bakom ljuset. Mats Skogkär talar om "undanflykter som slår tillbaka mot henne själv". Han talar ocks nedlåtande om att "det är mycket moraliserande nu". Särskilt irriterad är han över att moderaternas partisekreterare Per Schlingmann talat om att de tydligaste dragen i ”den bild av näringslivet som nu träder fram och som förstärks” är ”kortsiktighet, girighet och ansvarslöshet”, vilket Skogkär kallar "ohöljd opportunism". Det är precis som om Sydsvenskan inte är medveten om den verklighet som LO-tidningen skissat, en verklighet som bara redogör för löneläget men ändå inte beaktar alla fantasifulla pensionsavsättningar uppgående till mångmiljonbelopp.

 

 Diskussionen inte representativ??
Sydsvenskan avrundar med följande konklusion: Samtidigt är det viktigt att inse att de VD:ar vars löner och andra förmåner nu diskuteras inte är representativa. Enligt chefs­organisationen Ledarnas statistik låg snittlönen för landets 500 000 chefer förra året på drygt 34 000 kronor i månaden.
Girigbuksdebatt och hotande moralpanik riskerar att ge en skev bild av verkligheten: Det stora problemet är inte några få chefers extremt höga ersättningar utan snarare att så många chefer får så lite i kompensation för det arbete de utför.


Fan trot. Tydligen inte ens alla borgerliga partier.

Och vad säger Sydsvenskan om LO-tidningens genomgång? Det är ju fakta som finns tillgängliga på nätet men som Mats Skogkär i sann borgerlig nit mörkar.

 

Försvaras girigheterna av att andra inte är lika giriga?

 Det är ju dessutom ett märkligt sätt att försvara höjdarnas fullständigt hutlösa ersättningsanspråk med att det finns ett stort antal lägre chefer som har mindre i lön. Det märkliga är ju den fullständigt sanslösa huggsexan i toppen. Om man nu bortser från de makalösa siffrorna så är det dessutom så att det är fråga om ett stort antal företagschefer som utgör ett bestämmande skikt i svenskt näringsliv och som man skulle kunna tänka sig hade ett visst ansvar för ekonomiska förhållanden under den pågående finanskrisen. Nu är ju snarare så att många av dessa girigbukar aktivt medverkat till att finanskrisen fått sådana förödande följder - i vart fall om man får tro den inte helt okände Obama.

Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM