TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Merlin en paus i verkligheten där rättrådigheten segrar
Merlin var i den brittiska, keltiska mytologin en trollkarl vid kung Arthurs hov. Han har blivit en symbol för trollkarlar även utanför Storbritannien. I Public service sänds varje söndag ett avsnitt. Filmen är för ungdomar men jag sitter klistrad varje söndagseftermiddag. Merlin tjänar kronprinsen Arthur under kung Uther, som hatar allt vad trollkarlar heter. Det är hemsk trolldom som varje söndag hemsöker Uthers rike Camelot men med hjälp av Merlins hemliga kunskaper och Arthurs mod och rättrådgighet så avvärjs hoten och rättvisan segrar. Och framförallt så blir de elaka figurerna straffade. Visst kan man fördjupa sig i det "demokratiska underskottet" när det gäller Uthers, Arthurs och Merlins gestalter men det är ju i grunden goda (även om deras personliga brister då och då spelar dem ett spratt). Men visst är det skönt med en värld långt från bonusar, giriga dirketörer, vanliga kungligheter och brats, marknadsliberala kapitalister och högerregeringar som tar från de fattiga och ger till de välbeställda. Till ett trekvartsavsnitt där allt moraliskt lågstående och utnyttjande av ond trolldom förgörs innan ordet END förklarar att nu är det slut och dags för verkligheten igen.


Lisbeth Salander
Om man nu inte är lagd åt trollsagohållet så finns det moderna exempel på samma fantastiska visa om det godas seger över det onda. Jag tänker på Stieg Larssons deckartrilogi, där Lisbeth Salander är trollkvinnan som lyckas besegra och förinta ondskefulla varelser såsom våldtäktande advokater och diverse andra skumma individer. Enda problemmet med henne är väl att hon inte kan anses ha samma blått oskyldiga blick som Merlin. Men nog får de som förtjänar det gruvliga straff alltid. I stor mån så segrar alltså rättvisan. Jätteskönt. Det finns faktiskt en fördel med Lisbeth Salander jämfört med Merlin - det erkänner jag - och det är att Lisbeth Salander i alla fall inte har sin styrka att slå det onda medfödd utan först efter hårt arbete med datorkunskap och idogt hackande.


Håll ljuset i det inre tänt och tro på det godas seger!
Ibland, när man hör påvar som försvarar pedofiler och förbjuder det bästa botemedlet mot AIDS, dvs kondomer, när man ser direktörer som utan att blinka tar för sig av företagets vinst mer än 50 ggr mer än jobbarna på verkstadsgolvet, när man hör politiker plädera för sänkta sjuk- och arbetslöshetsersättningar och samtidigt högre beskattnimng av dessa, när man med vinst vill exploatera oss som skolbarn, sjuka och gamla, ja då behöver man se att denna ofärd kan övervinnas om man bara sluter sig samman med andra goda krafter. Man måste försöka hålla ljuset i sitt inre tänt och tro på det godas seger. Kanske inte just i den form man tänkte sig men i alla fall att det kommer något gott ur arbetet för det gemensamma bästa.


I det varma mötet med andra finns verklig lycka!
Man kan håna detta. Och cyniskt påstå att man tjänar mest på en rent egoistiskt förhållningssätt. OK, tänk efter om den andre också är egoistisk komma han/hon dig då till hjälp när du får det svårt? Det är faktiskt enkel matematik detta med politik. Egentligen är det mest synd om cynikern eftersom cynism precis som ond trolldom fräter på det egna sinnet. Det är nämligen endast i det varma mötet med andra som verklig lycka finns.  Som på en röd lördag i Ystad på stora Östergatan i en blyg vårsol.

Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM