TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Frysning av kommunals löner

Skatteintäkterna för kommunerna minskar. Förutom nedskärningarna av kommunal verksamhet till en nivå som inte svarar mot rimlig standard, vill en del kommuner frysa kommunalanställdas löner vid 2008 års nivåer. Kommunals ledning säger blankt nej till att de utsatta grupperna inom kommunal skall betala konsekvenserna för det försämrade läget, som bl.a. orsakats av de jättelika skattesänkningarna för höginkomsttagare.

 

Metallarna skall inskränka - direktörer och aktieklippare som förut

IF Metall har bl.a. ingått ett ramavtal varigenom arbetstiden skulle dras ner till 80 % och därmed lönen sänks med motsvarande belopp. Detta medan chefer och topptjänstemän får ökade löner och de flesta aktieutdelningar vidhålls. Jo, man drar ner på marginella bonusar men diskuterar inte ens miljonbeloppen i månaden.

 

Är det bara jobbare som skall dra åtsvångremmen?

Det märks att det är högerstyre i Sverige: Varje ekonomiskt läge kan användas att gynna de rika och välbeställda. Hela tiden ställs finanskrisen, som helt orsakats av kapitalistisk spekulation i olika riskprojekt. Och när det alltså går dåligt så är det naturligtvis jobbarna som skall ta smällen. Man skapar två världar där en del av befolkningen som redan är gynnad skall dansa vidare som om ingenting hänt. Detta medan de som inte på något sätt kammat in vinster av alla spekulationer och redan har en begränsade möjligheter får dra åt svångremmen. Samtidigt som många löntagare drabbats av lågkonjunkturens inskräningar av arbetstillfällena.

 

Bara public service ger hela bilden
Den borgerliga pressen tiger ganska stilla om alla groteska förmåner som tillkommer de rika och välbeställda och prisar Metal för att man tar ansvar. När det gäller Kommunals Ylva Thörn så refererar tidningarna att "facken är iskalla till att frysa lön". Däremot hugger man av referatet där. Kommunals motivering att deras lågavlönade grupper inte rimligen skall svara för konsekvenserna för de jättelika skattesänkningarbna för högavlönade  försvinner naturligtvis i nyhetsredigeringen. Man får gå till public service för att få den totala bilden.

 

"Skattesmidarna"
Samtidigt avfärdar Sydsvenskan, Mats Skogkär, 7/3 under rubriken "Skattesmidarna", vilket låter betänkligt likt en annan grupp som högerregeringen till skillnad från sjukkassefuskare inte vill göra något åt, en rapport från Arbetarrörelsens tankesmedja. Skatteutredningen "Framtidens skatter för framtidens välfärd" har utarbetats av ingen mindre Göran Johansson och Kjell-Olof Feldt med Anne-Marie Lindgren som huvudsekreterare, en trio som garanterar ett gediget arbete. Att man vill avskaffa jobbskatteavdraget, avdraget för hushållsnära tjänster mm beskrivs som naturligtvis som brist på nytänkande.

 

Alliansstylad information
Vad högerorganet Sydsvenskan naturligtvis undviker att tala om är att strävan varit att föreslå ett stabilt skattesystem, vilket genom regeringens punktinsatser för olika välbesuttna grupper blivit ett oöverskådligt lappverk av skatter. Vad som naturligtvis sticker den allianstrogna tidningen i ögonen är att utredningen betonar att man slår vakt om fortsatt hög skattefinansiering av sociala tjänster och sociala trygghetssystem. Syftet är att diskutera fram ett robust skattesystem så att alla vet vad som gäller. Men detta avfärdas alltså i borgartidningen som "reaktionärt, bakåtsträvande dokument".

 

Man bryr sig inte ens om att läsa innantill
Man skakar på sig och förundras över hur detta kortsiktiga ständiga gynnande av de besuttna så konsekvent kan hävdas. Kanske det räckte för Mats Skogkär att läsa titeln och sammanfattningen. Han hade ju sina färdiga åsikter att skriva ledaren med.

 

Arbetarparti

Har du tänkt på att när högerpartiet Moderaterna bytte namn till det nya arbetarpartiet Moderaterna så visade man på att man ville föra en ny arbetarpolitik?

* ändring av a-kassereglerna så det solidariska ansvaret försvann  och att avgifterna höjdes så att en stor grupp ställdes utanför och skulle bli socialbidragsberoende

* sjukkassereglerna skärptes

* allmänna försäkringssystemets utbetalningarna sänktes så att arbetare inte skulle i onödan gå utan arbete eller simulera sjukdom.

* de arbetslösa och sjuka skulle tillsammans med pensionärerna beskattas extra hårt så att de tvingades ut i arbete

Ja, man ville helt enkelt föra en arbetarpoitik som var hård mot arbetare så att kapitalet fick mesta möjliga utdelning. 

 

Arbetarepartiet socialdemokraterna

Har du tänkt på att socialdemokraterna är partiet för arbetare och andra löntagare som redan i namnet bär förpliktelsen att att verka för oss? Därför står vi för jämlikhet, solidaritet och rättvisa.  Därför har vi andra tankar om

* a-kassa

* sjukförsäkring  

* höjden på försäkringsersättningarna

* ingen straffbeskattning av sjuka, arbetslösa och pensionärer

 

 

Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM