TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Inlaga till en kär väninnas försvar
Naturligtvis är det pikant med en bok om det inre maktspelet kring Göran Persson. Och man förstår att Eva Franchell fått en bra förläggare att publicera hennes alster. Men härifrån till att journalistgamarna på de borgerliga tidningarna skall använda hennes spekulationer och förmodanden till att slita inälvorna ur både Persson och Bodström borde det finnas en gräns, nämligen medias förmodade strävan efter att skildra sanningen. Jag menar nu inte att det bara finns en sanning, som inte skulle finnas i Franchells bok. Men det borde finnas tillstymmelse till bevis innan grava anklagelser riktas mot någon levande eller död. Och då är ju faktiskt Eva Franchells bok en inlaga till en kär väninnas försvar.

 

Man frågar efter bevis

Agenda presenterade vid veckoslutet Eva Franchell, pressekreterare och nära vän till Anna Lindh som var med på NK när när hon knivhöggs till död och som skrivit boken till som hon själv sa väninnnan Annas försvar "mot svartmålningen av henne". Agenda talar om "det hårda maktspelet i Rosenbad under statsminister Göran Perssons tid. Om ansvar, skuld och vad som egentligen hände". Intervjun kommenterades av Göran Greider med att det skulle vara intressant att ta del av bevisen men SvDs ledarskribent Maria Abrahamsson spann vidare på temat att Göran Persson skuldbelagt Anna Lind och Bodström ljugit om sin medverkan.

 

Politiska soppa på tre spikar
Utan några som helst bevis fortsätter Maria Abrahamsson i SvD 21 jan underrubriken "Bodströms förklaringar är inte trovärdiga - Anna Lindh, Maktspel och skuldbeläggning". Hon kokar sin politiska soppa på tre spikar:
* Bodströms förnekande av CIAs inblandning är enligt Abrahamssomns subjektiva uppfattning inte trårdig
* Säpos dåvarande chef Jan Danielsson fick inte silkessnöret med anledning av affären med de två egyptierna
* Anna Lindh anförtror sin väninna Eva Franchell: ”De är ute efter mig. Det fattar jag väl. Det går åt helvete och jag får skulden”

 

Kastar skit medvetet
Trots alltså denna fullständiga brist på konkreta bevis utan tillstymmelse till annat än spekulationer så dras alltså både Bodström och Persson i smutsen. Denna brist på bevis är Maria Abrahamsson visserligen medveten om: "Man sträckläser Eva Franchells "Väninnan, Rapport från Rosenbad" (Bonniers). Allt är inte självupplevt utan boken bygger delvis på känt stoff och författarens egna slutsatser." Men detta avspeglar inte på något sätt i hennes text. Kan något utnyttjas för att kasta skit på socialdemokratin så är alltså Maria Abrahamsson först i kön.

 

Sydsvenskan fortsätter ljugandet
Under Opinion skriver i SvDs borgerliga systertidning Sydsvenskan journalisten Åse Andreasson med hänvisning till Eva Franchells bok: "Bodström visste. Persson visste. Utrikesminister Anna Lindh har orättvist fått bära skulden för att två egyptier 2001 under förnedrande former avvisades... KU kan gott åter försöka klämma Bodström på sanningen. Och Göran Persson (S) får inte fortsätta att glida undan... ett alltför välbekant mönster... skjuta över ansvaret... är inte särskilt vackert, särskilt mot en mördad vän och partikamrat som inte kan försvar sig..."  (hänvisning till nätet finns inte)

 

Borgerliga pressens signum: fabricering av anklagelser
Allt utan tillstymmelse till bevis. Nog måste man säga att man hädar mot varje bestämmelse i pressetiska regler. Och dessa fabriceringar av anklagelser mot meningsmotståndare är tydligen den borgerliga pressens signum.

 

Försöker skyla över medialt misslyckande

Dessutom blottlägger man på detta sätt något som aldrig berörs, nämligen journalisternas eget misslyckande. Om det nu vore så att det finns minsta bevis för Eva Franchells påståenden finns så undrar man varför inte journalisterna lyckats spåra upp detta tidigare, alltså när KU-förhören om de två egyptiernas utvisning var aktuell. I så fall är det skandal hur dåligt media fungerar. Det går alltså an att på fabricerade antaganden komma med massa grova anklagelser men att leta fram fakta det är man för lat till. Att de inte skäms!?Intressant inlägg!

Det jag oroar mig mest för, är att i "kärnan" av våra socialdemokratiska kamrater, har det kommit en drös av sk "avslöjande" böcker under några få år.
Varför?
Jag tycker självklart att det är intressant med biografier, och tacksam över när någon skriver och berättar intressanta händelser i politikens korridorer. Men det är mycket blottläggande, på ett sätt som jag reagerar på,
Jag undrar, är det så mycket kamp och strider om makten, att man har tappat fotfästet och glömt bort sin vikänsla?
Är det inte meningen att vi ska samarbeta, och hur osolidariska är vi mot varandra?
Jag kanske har helt fel, och jag kanske är alltför mån om ett välmående, men jag undrar verkligen över vårt politiska klimat.

Liza Sahlén
http://www.s-info.se/sahlen


Bo Widegren: Hej Lisa, tack för din kommentar. Jag tror att i hetluften finns alltid en konkurrens och det gäller varhelst ledning och makt finns. Det behöver alltså inte tyda på sämre karaktär eller dålig mpral att personer efter ett skeende uppfattar varandra på ett sätt som inte kan anses särskilt vänligt för att tala i understatements. Du och jag som är på ett litet lägre plan (i vart fall jag) kan måna mer om välmående och kanske mer generöst ställa upp för varndra. Nej, jag har sett intrigerande kring chefen på en mindre statlig myndighet och det var symnnerligen lärorikt och fick mig också att backa för ett klimat där jag inte trivdes.
Håller helt med dig Bo. Det är ganska fantastiskt att väninnor till en död, och i vida kretsar uppskattad vän ska behöva nedlåta sig till att ge drevjournalistiken en ny möjlighet att riva upp gamla sår och spekulera i sådant som hur man än vänder och vrider på saken har mer än en sida.


Bo Widegren: Tack för din kommentar
Det var starkt gjort Bo, det krävs en del för att man backar och jag håller med om att måendet är viktigt.
Då blir man kanske stämplad som vekis, men det är jag rätt säker på att varken du eller jag är.

Liza


Bo Widegren: Tack för din kommentar - och jag tror att du har rätt när det gäller att stå upp för det som man anser rätt.
En av Alliansens problem är Bodström. Han är duktig på att synas och göra media på det mesta. Han är en stark spelare på ett område som traditionellt varit borgerlighetens (moderaternas) hemmaplan. Därmed blir han ett "target" för borgerlig propaganda. Och att medierna hakar på har nog inte så mycket med deras ideologiska hemvist att göra, utan är naturlig reaktion för upplevelseindustriella aktörer. Medierna är ju inte en spegel av verkligheten utan en affärsdrivande verksamhet (med starkt grundlagsskydd).


Bo Widegren: Takc för kommentaren Stig-Björn. Du vet säkert bättre. Men jag tillhör de naiva som fortfarande håller på moral och kan därför inte annat än uppröras över just att medierna inte är en spegel av verkligheten. Det är ju den spegeln de inbillar oss att de håller upp - och gör de inte det så har jag rätt att bli förbannad. Vad skall de annars ha extra starkt grundlagsskydd för om de sviker en ärlig nyhetsförmedling. Om en jurist missbrukar det förtroende och det skydd han/hon naturligtvis skall åtnjuta så skall vederbörande få en påföljd, eller i vart fall inte längre få förtroende. Och en journalist som inte längre ägnar sig åt nyhertsförmedling eller framvaskning av nyheter vad är den värd ..?
Det som upprör mig är att media struntar i fakta. De måste tydligen göra det för att fylla en tidning varje dag. Det ursäktar att man väljer de som ska häcklas eller skyddas efter eget humör.Jag har själv jobbat som lokalredaktör i en liten ort i Norrland. Då fick man lära sig att vara noga med fakta eftersom alla kände alla. Det var lätt att kolla om det var riktigt det man skrev. I dag - i lösnummerjättarna - är det en ointressant aspekt. Tur att man inte hamnade där.

Jag har läst JK:s utlåtande.Tycker att det finns viktiga fakta där som bör beaktas innan man anklagar personer för inte vilja redovisa sanningen. Enligt JK fanns grund för utvisningen - ansökan om asyl eller uppehållstillstånd hade avslagits och då är det rätt att utvisa.Även nu avvisas dagligen personer på den grunden.Ingen av de berörda har hört talas om de påtryckningar från USA som påstås ha skett.

Alla berörda medger att det var fel att Säpo lät CIA ta över när de båda egyptierna skulle avvisas.Thomas Bodström såg då till att regler och bestämmelser ändrades så att det inte skulle kunna upprepas. Vidare har alla berörda betygat att de såsom RF föreskriver tagit ett gemensamt ansvar i regeringen och således inte lagt huvudansvar på någon. Göran Persson har dock sagt att han som statsminister hade det yttersta ansvaret.


Bo Widegren: Du och jag är nog litet äldre för som Stig-Björn sa i föregående kommentar är de ju affärsdrivande och kan därför tydligen ljuga fritt. Men jag håller med dig att så borde det inte vara. Detta särskilt som affärsdriften inriktat dagspressen med några undantag att fungera som borgerliga valbroschyrer. Det är därför med glädje jag hälsade den nya tidningen Efterarbetet och den oumbärliga Agenda.


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM