TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

NORD STREAM har planerats i flera år, där Tyskland och Ryssland redan för några år sedan presenterade planerna på en 120 mil lång gasledningen mellan Viborg i Ryssland och tyska Greiwsvald, för att världens största gasföretag skulle förse Europa med rysk gas. Projektet ägs gemensamt av ryska Gazprom (51 procent), tyska Wintershall (20 procent), tyska Eon Ruhrgas (20 procent) och Nederlandse Gasunie (9 procent).


Gasledningen är omdiskuterad i Europa. Flera kritiker menar att Nord Stream ökar de europeiska ländernas beroende av den ryska gasen ytterligare. Samtidigt varnar miljörörelsen för att gasledningen kan riva upp föroreningar på sjöbottnen och därmed störa den ekologiska balansen i Östersjön. Projektet har emellertid fått starkt stöd från EU centralt i Bryssel,

Gazprom är Rysslands största företag med 436 000 anställda för utvinning av naturgas och olja. Omsättning är 840 miljarder rubel, motsvarande 226 miljarder kronor (andra kvartalet brutna räkenskapsåret 2008/2009) och med ett resultat före skatt om 300 miljarder rubel, motsvarande 81 miljarder kronor (andra kvartalet brutna räkenskapsåret 2008/2009).


En del säkerhetspolitiska experter har i alla fall tidigare talat om behovet av att få in Ryssland inom den eurpeiska intressesfären. Ju mer ekonomiskt integrerat Ryssland är med Europa desto mindre risker för framtiden har det länge sagts. Detta har emellertid som framgår av den pågående energikrisen i Europa med anledning av att Putins Ryssland stängt gaskranarna under tid när kylan är som värst.


Ryssland och Gazprom ökar nu ansträngningarna för att få klart gasledningarna som ska gå förbi Ukraina. Rysslands premiärminister Vladimir Putin låter hälsa att "denna situation understryker det oundvikliga och mycket starka behovet av ett skyndsamt fullbordande av Nord Stream för att säkra stabiliteten och förutsägbarheten av energikällor till europeiska kunder".


Det som nu går under namnet gaskriget borde istället bli den tankeställare som varit en god illustration till Putins och det nya Rysslands ambitioner att påverka och spela roll i världspolitiken. Och då är det ju inte det sämsta att kunna vrida av och på gaskranen och låta de motspänstiga frysa. Finland har under tidigare historia erfarenhet hur förlamande björnkramen kan vara. Är Europa så korkad att man frivilligt kryper in i den omfamningen?2009-01-12, 21:45  Permalink
Andra bloggar om:  


Jag förstår inte varför ser ni Ryssland som ett fiende då landet inte gör någonting dumt på senaste tiden överhuvudtaget Soviet tider är ÖVER! Varför är man inte så fientlig mot USA då de gör mer saker i den här världen där vi inte ens vet hälften av sanningen.

Om Norge skulle råka stoppa en leverans av t ex Volvo från Sverige då skulle det bli största skandal men när Ukraina gör det så är det ok?


Bo Widegren: Jag har inte sagt att det är ok att Ukraina stoppar gasleveranser /vilket förresten inte skett däremot påstår ryssarna att de stulit delar av den gas som var avsedd för europa<.

Men jag menar att lösningen inte är att göra sig beroende av Putins Ryssland lika litet som vi bör vara beroende av USA.


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM