TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Det blodiga kriget i Palestina/Israel fortsätter. Och så gör också ordkriget här med anledning av bl.a. Per Wirténs artikel på Arena "EU:s fredsbudskap har störtat samman" . Och så är det också här på s-info.


Bengt Silfverstrand citerar Uttalandet av Olof Palme den 23 december 1972 under de amerikanska bombningarna av Hanoi... Dessa satans mördare... Och efter Israels skoningslösa bombattacker mot Gazaremsan med åtskilliga civila offer, varav många barn, finns det anledning att foga ytterligare ett namn till denna rad.
Gaza – på nyåret 2009!


Reza Javid hävdar att "Det var Israel och inte Hamas som brött vapenvilan först!!!" - Israels manipulerande lögner har lurat hela världen uppdagas efter efter en nu. CNN har nu publicerat en video som visar att det var Israel som brött vapenvilan genom att döda sex Hamasmän inne i Gaza.


Reza Javid återkommer "Det manipulerande Israel måste ställas inför rätta" - Apropå bomberna mot FN-skolan: Här ser vi hur olika människor värderas olika. Tänk om det var 42 israeler som hade mördats utan någon anledning och skäl, vad skulle Israel gjort då och vad skulle det betytt för världen? Men så länge det är palestinier säger man ifrån ansvaret genom endast en manipulation eller bevislös lögn. Det verkar som att en israel värderas lika högt som över 100 palestinier, inte minst i median där man hittar fler gånger skrivna att det hittills dött 4 personer i Israel än de 623 personer som mördats i Gaza. Om FN inte är genomkorrupt bör man nu dra Israel till internationella domstolen för krigsförbryteri för alla civila som oskyldigt mördats i Gazaremsan.


Peter Gustavsson skrev: De anfaller en och en halv miljon människor i en bur Våld löser inte den mer än sextioåriga israelisk-palestinska tragedin - en rättvis fred gör det. Trycket från världssamfundet måste bli oerhört hårt - sluta döda!!

 

Natasa Mirosaviv skrev "Gaza väcker min vrede" - Ingen kommer kunna få mig att tro att dödandet som Israel håller på med just nu kan legitimeras av rakterna som Hamas skjuter och som ännu inte tagit ett enda offer. Ingen kommer kunna få mig att tycka att dödandet av civila är nödvändigt för att komma åt terroristerna. Och ingen kommer kunna få mig att backa från min åsikt att Israel som den starkare parten borde ta sitt förbannade ansvar och upphöra med det våld de nu använder sig av om det någonsin ska bli fred. Ingen.

 

Själv har jag tidigare skrivit "Skulle offensiven kommit till stånd om Hamas inte skjutit missiler på israeliska städer?".


 

De upprörda rösterna möts i kommentarer av andra upprörda som pekar på motpartens argument. Alla dessa bloggare är personer på vänsterkanten som jag har stor respekt för och ofta är överens med.  Men i denna fråga är den  ende som jag är överens med är Erik Laakso i hans blogg "Mellanöstern utan lösningar" - Israel har rätt att existera och de måste få garantera sina invånare säkerhet. Palestina har också rätt att existera utan det ständiga hotet om krigshandlingar från sitt grannland. Den som inte erkänner de utgångspunkterna torde inte ha något relevant att komma med i diskussionen.


Man kan visserligen fördjupa sig i orsakerna till kriget och vem som är den största skurken. Men vad lönar det i dag? Annat än att öka bitterheten och kanske underblåsa våldet.


Man kan visserligen bli förbannad och känna sig rasande av detta att rikta moderna förstörelsemaskiner mot kvinnor och barn. Men vad lönar raseriet om man inte samtidigt talar om vapenstillestånd och fred? Och naturligtvis på vad sätt man kan hjälpa dessa stackars våldets offer.


Man kan bli ursinnig över att det mödosamt uppbyggda civila fungerande samhället i Gaxza raseras av moderna kanoner och bomber. Men vad är det för ledare som från dessa bostadskvarter skjuter raketer in på Israels område för att skada grannen?


Men vad lönar detta ordkrig till? Skall vi på något sätt bli mentala krigare på endera sidan? Och "döda" varandra så effektivt som möjligt. Rätt vad det är så är det väl några vettvillingar som börjar sätta eld på synagogor eller moskéer. Och skylla på att det är de andra som började eller något annat "bra" skäl.


Det behövs minst två för att stifta fred, medan en enda kan starta ett krig, låter visserligen skamligt snusförnuftigt men är å andra sidan sant.Välskrivet och tänkvärt. Tack!

De människor och s-medlemmar som understödjer hat i konflikten kan jag omöjligt sympatisera med, men jag tänker inte namnge någon.

Som ett exempel på det du skriver om "skylla" eller varför inte skriva "frånhända sig ansvar" eller åtminstone "beklaga"? :

En medelålders palestinier boende i Sverige intervjuades i TV4 tidigt i morse efter att en utrikeskorre bredvid honom i studion gjort en kort sammanfattning av de stridigheter som varat i decennier mellan Israel och palestinier. Han ville inte svara på den fråga han fick utan att först "komplettera" sammanfattningen med att det var israeliska terrorister som mördade Folke Bernadotte och att israelerna "lärt" palestinierna terrorism.

Om någon är intresserad kanske avsnittet finns på webben. Det var talande!
Jag länkar till dig i det inlägg jag skrev igår, eftersom komplexiteten var det jag ville ha fram och understryka med länkar till olika bloggare.

http://fritturhjartat.blogspot.com/2009/01/jag-bloggar-inte-om-gaza.html
Tack för ett väl balanserat inlägg Bo. Det är för många som gör den här frågan till något väldigt enkelt.
Eva, Jag understödjer inte hatet - från någon part. Jag vill dock belysa, vilken underlägsenhet flyktingarna i flyktinglägret Gaza befinner sig i.
Min högsta önskan är självklart, vilken jag tror jag delar med de allra flesta är, att israeler och palestinier skall kunna leva tillsammans utan våldshandlingar.
Christina,

Jag menade inte dig, men övriga bloggosfären - där jag hänger mest - flödar av hat och överord. Jag önskar naturligtvis detsamma som du och inser självklart att palestinier är i underläge inte bara i Gaza utan också på Västbanken och har en mycket, mycket svår situation.
Jag hatar kanske själv - och isåfall hatar jag de patriarkala män som finns bland israeler och palestinier, som inte ser skillnad på att hävda sin rätt och att ha rätt.

Istället för att ge en webbadress - då det inte går att länka här kopierade jag ur Nyheter 24.

Israeliska kvinnor mot kriget
Protester mot bombningarna i Gaza kommer nu från israeliska kvinnoorganisationer som kräver fredssamtal.

Omkring tjugo israeliska kvinnoorganisationer kräver ett slut på kriget i Gaza. Trots stöd för kriget från stora delar av befolkningen i Israel protesterar dessa organisationer mot kriget. Den israeliska fredsorganisationen Bat Shalom är en av de israeliska kvinnoorganisationerna som kräver fredssamtal och stopp för raketanfallen mot Gaza.

– Vad vi vill säga är att Israel har använt vapnen och kriget som det enda sättet att lösa politiska frågor. Frågor som kan lösas med förhandlingar och kompromisser, säger Molly Malekar som leder Bat Shalom, till Ekot i Sveriges Radio.

I dessa konflikter domineras mediebilden av uttalanden från militären menar Malekar. Hon menar också att man måste gå till botten med den ursprungliga kärnkonflikten.

– Kriget kommer inte att lösa grundorsakerna till konflikten som är den israeliska ockupationen och förtrycket av det palestinska folket, menar Molly Malekar.


Publicerat: 2009-01-07 06:35


Det kommer bli vapevila snart. Om tolv dagar byter USA president.
Israel har ingen orsak att skapa en varaktig fred då de i så fall måste gå tillbaks till 1967 års gräns. Dom har inget riktigt hot mot sig då dom är den militära supermakten i området och dessutom uppbackade av USA till 100%. Det är pudelns kärna(som jag ser det).
Om det skall bli fred i detta område måste USA ändra sin politik och börja sätta press på Israel. Endast då kan det bli fred i Mellanöstern.

Gruv.arb
Så länge Hamas skjuter raketer så fortsätter kriget.
Inga Raketer inget krig ..


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM