TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Sacrédius: Gnäll inte pensionärer

I dagens Expresessen 23/9 får Leif Haglund stöd för sina "utilitaristiska tankar" från väntat högerhåll.
 Kristdemokraten Lennart Sacrédeus går till attack mot pensionärernas krav på samma skatt som löntagare. Han pekar på att "det var ju mycket lägre skatter i Sverige när de började jobba. Var är rättvisan i det?"


Pensionärer arga: ..också lägre löner!

Pensionärer samlade till PROs kongress har uppbragta tagit del av Lennart Sacrédius argumentering och bl.a. pekat på det enkla faktum att det inte bara var skatterna som var lägre utan också lönerna.

 

Haglunds teser
Men som sagt Sacrédius ställer upp på Leif Haglunds teser.
Lennart Sacredius tycks vara av den uppfattningen att eftersom pensionärer när pensionsavdraget gjordes beskattades lägre så bör den "intjänade lönen" som utbetalas i form av pension beskattas förhållandevis högre än nu utbetalade arbetslöner.
Leif Haglund påstår sig vara utilitaristisk och hävdar att det överhuvudtaget inte rör sig om "intjänad lön" utan någon slags avgift i ett sparsystem, vilket motiverar att utbetalningarna från sparsystemet i form av pension skall beskattas förhållandevis högre än arbetslöner.

 

Skall pensionärer straffbeskattas?
Båda konstruktionerna är märkliga men Sacrédius och Haglund tar varandra i hand på att pensionärer, sjuka och arbetslösa skall betala förhållandevis högre skatt än löntagare.  Jag har utförligt analyserat tankegångarna i förgående blogg.


Det finns anledning att ännu en gång påminna om partiets väg, som förefaller mig den enda rimliga med följande paroller

  • Skatt efter förmåga - samma skatteskala för jobbare och pensionärer
  • Välfärd skall utgå till alla efter behov - alltså en generell välfärdspolitik
  • Generationskontrakt - med ett helhetstänkande

Tillägg 25/9:

 

De som stött Leif  på hans blogg är en sverigedemokrat (framgår av de hänvisningar han lämnat), en moderat också en kristdemokrat som bytt namn till helig gud samt en "utomstående". Det är litet magert får man väl säga. Redan detta borde vara en om ock liten varningssignal.


När det gäller detta med gammeldags, hederlig socialdemokrati, vilket Leif åberopat till stöd för sin uppfattning, så håller jag inte heller med honom.  Partiets politik på denna punkt - skatt efter förmåga och välfärd efter behov - strider nämligen mot det han anför. Genom dessa grundläggande socialdemokratiska postulat torde man kunna utesluta att pension och lön behandlas olika eftersom det är förmågan att betala skatt som skall vara utslagsgivande - självklarheten ger ju att en pensionär ingalunda har bättre betalningsförmåga än en löntagare med liknande ekoniomiska villkor. När det välfärden - tandläkare, sjukvård, hemtjänst osv - är det alltså behovet och inte ställning som pensionär eller löntagare som skall vara avgörande.

 

Det är på goda grunder man har lagt fast socialdemokratisk politik på det sättet - moderatpåfundet med jobbavdraget/staffbeskattningen leder ju till en olycklig kategorisering och uppdelning av landet med motsättningar mellan generationer.Rent ut förbaskat att Leif som sosse ska kanske vara upphov till att stödja borgarnas vilda uttalanden.

Måste vi ha kvar infiltratörer i sossepartiet. Låt oss få en rent sosseparti där det inte hoppar in folk som endast ser det som sin försörjningsinkomst och mindre på en solidarisk politik

Sannigen med skatten är att skatten på lön sänkts så länge jag kunnat se i skattetabellen.
Kolla ex på 15000 kr sedan bakåt i tiden. Skatten har inte varit lägre än idag lika förbenat ska pensionärer betala högre skatt liksom arbetslösa samt sjuka.
Utmärkt analys Bo!


Bo Widegren: Va roligt att du tyckte det.
Intressant ordval: straffbeskattas. Om Bo Widegren får bestämma så kommer han ingalunda sänka denna straffskatt. Han kommer istället att höja skatten för de som arbetar, och på så sätt straffa alla.

Märkligt resonemang. Framför allt förstår jag inte vad pensionärer vinner på att arbetare får betala högre skatt.

Det finns mängder av människor som betalar både högre och lägre skatt än mig som arbetar: lönebidragare, långinkomsttagare, boende i vissa kommuner, yngre etc. Blir Sverige mer rättvist om deras skatter höjs?


Bo Widegren: Tror du? Men det vet du inget om. Men ordvalet är betydligt mindre märkligt än att du uppträder under pseudonymen Erik Eriksson, som väl kallades Kung läspe och halte. Dessutom brukar borgerliga bara i teorin måna om låginkomsttagare. De flesta låginkomsttagare är f.ö.garantipensionärerna.
Svar till Erik Eriksson, Nu är det pensionärer Bo skriver om, och att pensionärer betalar högre skatt än de i arbete har han ju rätt i och att det är fel är lika rätt.
Effekten blir att pensionärer starffbeskatts.

Finge jag bestämma så skulle jag självklart undvika höja skatter för arbetarna, jag skulle försöka hitta andra vägar.

varför inte höja skatten på daytraders med 15% och det när en affär avslutas inom en vecka.
Eller om inte det räcker lägga på en skatt på fastigheter i storstäder på privata fastigheter över en viss summa.

Man kunde även återinföra förmögenhetsskatten, ta 100% i skatt på fallskärmar, pensionsavtal ,

Ja alla , både sjuka, arbetslösa, pensionärer ska ha samma skatt som arbetarna på samma inkomst.
Det är bara genomföra det, var man tar pengarna
spelar ingen roll bara man inte tar dem av de som i så fall drabbas värst.

Man kunde t.ex. ta mer i skatt på de som bor utomlands och får sin pension skickad till sig.

Finns massor ställen ta skatten utan att behöva höja den för arbetarklassen. Rika har fått för mycket och av fel anledning. Där finns mycket att hämta.

Hur som helst de som har mest ska ha mindre så är det bara.

Det finns flera hundratusen människor som lever med väldigt små marginaler.

Förmodligen lika många som hela Storstockholm och mer därtill.
Men många är så hjärndöda så de fattar inte det.

70 miljarder fattar ni så mycket pengar det är.
Men ändå oerhört lite.

Visste ni att!: När Ericsson föll i aktiekurs för ett antal månader sedan från ca: 26-27 kr till 18-19 kr
kommer inte ihåg exackt. Det motsvarade ett börsvärde på 100 miljarder.Därefter har Ericsson fallit ännu djupare och nån kris av det har jag aldrig hört
pengar finns.

Så de pengar som behövs för att enbart skapa den lilla rättvisan att samma skatt för samma inkomst som ska gälla alla , Den summan pengar är egentligen ganska liten relativt sett.


"Men ordvalet är betydligt mindre märkligt än att du uppträder under pseudonymen Erik Eriksson, som väl kallades Kung läspe och halte. "

Det är uppenbart att du inte gillar vad Erik Eriksson skriver, men måste du använda handikapp som slagträ i debatten? Det är ju uppenbart att du menar det som en förelämpning när handikapp i själva verket inte är något att skämmas för.

När jag var liten brukade ungarna kalla varandra för "CP" när de var arga på varandra. Du är inte ett dugg bättre.
Bo Widegren: Men bäste Erik, förlåt du kallar dig ju Tommy nu, nä det var inte handikapp som slagträ utan den svenska historien men den kanske du inte tillgodogjort dig? Att du vill beskylla mig för att vara lika elak som du själv var är magstarkt men faller på sin egen orimlighet. Men på en punkt har du rätt jag tyckte det i detta sammanhang var struntprat det som pseudonymen Erik E kom med.
Erik är bara en debattförstörare och du Tommy hakade på. om det Bo skriver vill de inte ge nån åsikt om
Det enda viktiga i denna debatt är att vi kommer fram till att skatter ska vara minst lika som övriga för pensionärer helst ska pensionärer och de i beroendeställning ha lägre skatter. Rika ska ha press på sig att de är rika därmed ska de ha höjda skatter , det ska kosta vara rik.
Kom nu med åsikter både Erik och Tommy.
Bo Widegren: Håller med dig utom på en punkt. Tommy och Erik tillhör gänget av debattsabotörer från en annan politisk inriktning som uppträder under falska namn.


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM